İhracatçılar hükümetten talepte bulundu

İhracatçılar yeni kurulan hükümetten istek ve taleplerini yaptıkları açıklamayla dile getirdi. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı...

İhracatçılar yeni kurulan hükümetten istek ve taleplerini yaptıkları açıklamayla dile getirdi. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi seçim sonrası yaptığı ilk açıklamada ‘‘Döviz üzerindeki baskı kaldırılmalı” öte yandan ”Türk ekonomisinin içinde bulunduğu darboğazdan çıkması, yıllık 130 milyar doları aşan dış ticaret açığını düşürülmesi için yabancı yatırımın artması gerektiğini, uluslararası piyasaların yakından tanıdığı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in çalışma alanında özgür bırakılması” ifadelerinde bulundu.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Demir ve Demirdışı Metaller ihracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, enerji yoğun kullanan demir- çelik sektörünün 2022 yılı Ekim ayından bu yana enerji maliyetlerinden dolayı rekabetçiliğini yitirdiğini savundu. ‘‘ Enerji fiyatlarında dünyada yaşayan indirimler Türkiye’ de aynı oranda yansımadı” tespitinde bulunan Ertan, ”Navlun fiyatlarının da düşmesiyle Uzakdoğu bizden daha avantajlı ve rekabetçi hale geldi dedi.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, tarım ürünleri ihracatında geçen yıl  Dünya Ticaret Örgütüne verilen taahhütler gereği kaldırılan tarımsal iade desteklerinin başka bir formülle tekrar hayata geçirilmesini beklediklerini dile getirdi.

Ege İhracatçılar Birlikleri Organik ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri ihracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, yeni hükümetten önecelikli beklentilerinin üretimin devamı için gerekli şartların sağlanması olduğunu vurguladı. Işık konuşmasına şöyle devam etti; ” Yabancı yatırımcının kuşkuları giderilmeli. Hukuki zemin bu kuşkuları gidermeli, güven sağlanmalı, tabii yatırım ve ihracatın sürdürülebilirliği için sağlıklı nakit akışı da hayati öneme sahip” açıklamasında bulundu.

 

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, döviz kurlarındaki artışın enflasyonla orantılı olması gerektiğini belirtti. Sertbaş, yeni hükümetten diğer beklentilerini şöyle dile getirdi, ‘‘ Öncelikle üretimi, ardından ihracatı destekleyen ekonomi politikaları bekliyoruz. Yabancı yatırımcıları çekecek, güven verecek çalışma ve adalet politikaları açıklanmalı. Günümüzde vize ihracatçılarımız için büyük problem haline geldi. Vize sorununu rahatlatacak dış politika düzenlemeleri olmadı” diye ifade etti.

Haber Merkezi

 

 

 

 

 

 

 

Bakmadan Geçme