İğdeli Kooperatifi'ne yeni aday

27 Temmuz'da gerçekleşecek olan seçim öncesi Kiraz'ın İğdeli Mahallesi'nde İğdeli Kooperatifi Başkan Adayı Mehmet Kemik ve...

27 Temmuz’da gerçekleşecek olan seçim öncesi Kiraz’ın İğdeli Mahallesi’nde İğdeli Kooperatifi Başkan Adayı Mehmet Kemik ve yönetim kurulu üyeleri, gerçekleştirmek istediklerini anlatarak köylünün milletin efendisi olduğunu ifade etti. İşletme Fakültesi mezunu olan Kemik, çiftçi ve aynı zamanda esnaf olduğunu belirterek Kemal Çardak, Eşref Pınar, Ferhat Yaygın, Özgür Usta, Abdül Uğur Duman ve Muammer Bozkurt’tan oluşan yönetim kurulu üyelerini açıkladı.

 

Kemik, şu ifadeleri kullandı: “Çiftçinin durumu ortada. Gübrenin, yemin, mazotun fiyatı belli. Tarımsal kalkınma kooperatifleri, bu zor zamanlarda ortaklarına kooperatife zarar vermeyecek şekilde mazot, gübre ve tohum desteği verebilmeli. Bunun yanında bir de borçlanma süreleri var. Bir aylık süt kadar. Bunun zor zamanlarda bir aylık değil, 3-4 aylık süt limitine kadar çıkması gerek. Bize göre güçlü kooperatif demek, güçlü ortak demek. Ortak büyürse kooperatif de büyüyecek. Bu kooperatifin gücünü biz çok iyi biliyoruz.

 

Geçtiğimiz günlerde Damızlık Birliği’ne gittik, araştırma yaptık. Ortaklarının 100-150 bin lira borcunun girdi çıktı yapmasını sağlıyor. Ne güzel bir hizmet. Bizim kooperatifimiz de yapabilir. Gücümüz var mı? Var. Peki neden yapmayalım? Köylü milletin efendisi değil mi? Bu zor zamanlarda çiftçimizi ezmeyelim, ezdirmeyelim. Daha söylenecek çok şey var. Zamanla söylenecek. Kapasitesi, eğitim seviyesi yüksek bir ekip kurdum. Bizim bu vaatlerimizi şu anki mevcut yönetimin de yapmasını isteriz. Seçimi kazanmışız, kaybetmişiz önemli değil. Önemli olan, ortaklarımıza hizmet. Koltuk sevdamız yok. Bizim yapmak istediklerimizi mevcut yönetim bugünden yapmaya başlasın. Tebrik de takdir de ederiz. Destek de vermeye hazırız.

 

“Çok geride kalmışız”

 

Mevcut yönetimin memnun olduğumuz yönleri de var. Mesela bir akaryakıt istasyonu açılmış, çok güzel ama bunlar, ortağımıza bir ayrıcalık tanımıyor. Örneğin ortağımızın süt hesabına mazot vermiyor. Bugün özele gitsen üç ay vadeli mazot desteği alabiliyor ama biz alamıyoruz. 20-25 yıldır kooperatife üye olanlarımız var, şu ana kadar bir kuruş kâr payı alamamış. Borcunu ödeyebilmek için ineğini satıyor. Hayvanı yoksa kredi borcunu ödeyebilmek için başka bir bankadan kredi çekiyor. Bizim kooperatifimiz, ortağını buna muhtaç ediyorsa burada gelişmişlikten bahsedemeyiz. Gelişmişlik öyle olmaz. Diğer kooperatif ortakları ile kendimizi kıyaslıyoruz, çok geride kalmışız. Bir üretici olarak ben buna üzülüyorum.

 

“Tamamen yerli ve milli olacağız”

 

İlk başta her ortağımız sütünü en pahalıya satmak, en ucuza almak ister. İnsanlar, kâr payını almak istiyorlar. ‘Biz İğdeli Kooperatifi ile ortağız, içeride birikmişimiz var. Artık bu birikimlerimiz verilsin’ diyorlar. Bugüne kadar yem farkından dolayı yemiş olduğu faizler var. Evine bu borcu ödeyebilmek için, faiz ödememek için çocuklarına yoğurt yediremeyen aileler vardı. Ortaklarımız, o faizler geri ödensin istiyor. Bunun da sözünü veriyoruz. Kâr payını dağıtmak, faizleri geri ödemek basit şeyler.

 

Uzun vadede biraz daha maliyet gerektiren yapacak olduklarımız da var. Yem fabrikası gibi, marketler zinciri gibi. Bunları yapmaya da gücümüz, yetkimiz var. Süt anlamında hiçbir ulusal firmaya gebe kalmayalım istiyoruz. Günlük 170 ton sütümüz var. Bunların hepsini kendimiz peynir, yoğurt, pastörize süt yapıp kendi marketlerimizde satabilsek kimseye gebe kalmayacağız. Tamamen yerli ve milli olacağız. Süt bizden, peynir bizden, ortak bizden, üretim bizden, market bizden… Kimseye gebe kalmadan ilerleyeceğiz. Kriz gelmiş gitmiş, hiç bize dokunmayacak. Bu ekiple bu işi başaracağız.

 

“Sandıktan ne çıkarsa kabulümüz”

Tüm üyelerimiz bu seçime gelsinler. Seçim, sandıkta olacak. Eskisi gibi el kaldırarak sayılmayacak. Herkes, gizli bölmede oyunu kullanacak. Sandıktan ne çıkarsa kabulümüz. Biz demokrasiye inanmışız, saygı duymuşuz. Mevcut yönetim kazanırsa tebrik ederiz. Kaybederse de aynı güzelliği bekleriz.

Bugüne kadar çok güzel şeyler yapıldı ancak bu saatten sonra biraz daha aydın fikirlerin gelmesi lazım. Gençlerin öne çıkması lazım. Kooperatifin büyümesi çok güzel ama ortak yerinde sayıyorsa bir ayrıcalık olmuyor. Üyelerimiz, başka kooperatiflere maddi anlamda özeniyor. Başka kooperatiflerde günde 300-400 litre süt ortalaması var. Bizim kooperatifimizde ortağımızın ortalaması 60-65 litre. Bu durumda övünmek biraz boş.”

 

Özcan Çetin

Bakmadan Geçme