İğde Yağı
Bitkisel Şifalı Yağlarımıza uzmanlarımızın makaleleri ve diğer araştırmacıların yazılarının da harmanlandığı yazı dizimize yine devam ediyoruz....
Bitkisel Şifalı Yağlarımıza uzmanlarımızın makaleleri ve diğer araştırmacıların yazılarının da harmanlandığı yazı dizimize yine devam ediyoruz.
İğde ağacı (Elaeagnus), bir tür meyve ve bu meyveyi veren İğde ağacı türlerine verilen genel addır. Azotu kökünde depolayabilme özelliği sayesinde en verimsiz topraklarda dahi yetişir. Ayrıca kuraklığa dayanıklılığı sebebiyle pek çok türü erezyonla mücadele de kullanılabilmektedir.
Faydaları:
* Antiseptik özelliğe sahiptir.
* Cilt bakımında ve aromaterapik kokusundan dolayı karışım yağlarda kullanılır.
* Öksürüğü ve ishali keser.
* Bağırsak bozukluklarını ve ağız yaralarını giderir
*Vücuda kuvvet verir.
* Cinsel gücü arttırır.
* Böbreklere faydalıdır.
* Egzama şikâyetlerini azaltır.
* Kusmayı önler.
* Yaraları iyileştirir.
* Ağız kokularını giderir.
* Ağız yaralarını tedavi eder.
* Bağışıklık sistemine güçlendirici olarak kullanılır.
* Taşıdığı yüksek oranda C vitamini nedeniyle grip ve soğuk algınlığına karşı koruyucu olarak kullanılır.
Kullanım şekli;
Günde 2 defa bir çay bardağı suya veya şekere 2-3 damla damlatılarak alınır. Ağız kokusu için, aynı yöntemle gargara yapılır. Haricen; antiseptik özelliğinden dolayı temel yağlar içerisine karıştırılarak yara sıyrık üzerine tatbik edildiği gibi cilde nemlendirici olarak da kullanılır.
Yabani İğde Yağı
40 milyon yıla ulaşan bir geçmişten, ekolojik adaptasyon yeteneği ile günümüze kadar ulaşmayı başaran Yabani İğde, Uzakdoğu’da deri hastalıkları, güneş yanıkları, yara ve iltihaplar, öksürük, mide ve mukoza zarı problemleri gibi birçok alanda, yaygın olarak kullanılıyor.
Yabani İğde’nin etken maddesini oluşturan palmitoleik asit, diğer adıyla Omega 7,
* Vücudun Collagen üretimini artırıyor ve cildin yıllar içinde esnekliğini kaybederek kırışmasını önlüyor.
* Ayrıca yağ yakmayı kolaylaştırıp, vücudun yağ biriktirmesini engelliyor.
* Yabani İğde Yağı’nın egzama, yanık, dermatit, yara ve iltihapların tedavisinde yüzyıllardır kullanılıyor.
* Yabani İğde yağının, cilt üzerindeki bu iyileştirici gücü, içeriğindeki Omega 7 ve E Vitamini ile betakaroten, antioksidanlar ve karotenoid gibi güçlü bileşenlerden ileri geliyor.
* Omega 7’nin hücre zarının fiziksel ve duygusal stresten korunmasında önemli bir rol oynadığı düşünülüyor.
* Omega 7, saç ve ciltte görülen kuruluk, yaşa ve çevresel faktörlere bağlı deri esneklik kaybı ve kırışıklıklarla mücadele ederek ciltte gözle görülür bir iyileşme sağlıyor.
* Omega 7, cildin su tutma kapasitesini artırarak, göz kuruluğu veya vajinal kuruluk gibi sıkıntılara da çözüm sunuyor.
* Tırnakları ve saçları güçlendiriyor.
* Cildin Collagen üretimine, esnekliğinin artırılmasına ve hasarlanmış cildin iyileşmesine yardımcı olan Omega 7’den, bu özelliklerinden dolayı kozmetik ve cilt bakım ürünlerinde de yararlanılıyor.
* Yabani İğde yağının, aynı zamanda doğal bir güneş koruyucusu olduğu da biliniyor.
Kilo kontrolünü kolaylaştırıyor, damarları güçlendiriyor…
Omega 7, vücudun yağ biriktirmesini engellemekte de, Japonya’daki bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış bir etkiye sahip bulunuyor.
- Araştırmalar Omega 7’nin, yağ eritmenin yanı sıra, yeniden yağlanmama konusunda da başarı sağladığını ortaya koyuyor.
- Bu mucizevi madde, aynı zamanda metabolizmayı hızlandırarak, vücudun insülin hassasiyetini artırıyor. Böylece vücut glikozu yağ olarak depolamak yerine, enerjiye dönüştürüyor ve kilo kontrolü kolaylaşıyor.
- Omega 7, kalp damar sağlığı açısından da önemli katkı sağlıyor. Palmitoleik asit, damarlarda gezinen kötü kolestrol miktarının düşürülmesinde ve bu sayede damar çeperlerinin esnekliğinin korunarak sağlam kalmasında etkili oluyor.
Bergamot Yağı
Bergamot yağı, kullanılması gereken ve insanlar için çok fazla yararı olan bir yağ türüdür. Bergamot yağı güzel bir kokuya sahip olduğu için esans olarak da kullanılabilmektedir. Bergamot yağı insan vücudunda oluşan kasılmaların önlenmesini sağlar ve ayrıca sindirime yardımcı olduğu bilinmektedir.
Bergamot yağı bergamot ağacından elde edildiği bilinir. Bergamot uzun yıllar boyunca insanlarda oluşan sorunlar için hep tedavi veya düzeltilmesi için kullanılmış bir yağdır. Bergamot yağı şifalı bir yağdır.
Bergamot yağı faydaları;
- Bergamot yağı bilindiği üzere hoş ve güzel bir kokuya sahiptir. Esans olarak kullanılabilir. Ya da çoğunlukla aroma terapi olarak da kullanılmaktadır. Bergamotun kokusu bir narenciye kokusuna benzemektedir. Bu kokuya benzeme özelliğinden dolayı depresyon, stres gibi olaylara iyi ve faydalı gelmektedir. Herhangi bir yerin kokusunu güzelleştirmek ve hoş bir kokuya sahip olmasını sağlamak için bergamot yağını kullanmak sizin iyi bir seçim olabilir.
- Bergamot yağı ciltler için de kullanılabilmektedir. Cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir. Veya ciltteki yağı azaltıp siyah nokta ve sivilcelerin çıkmasını önleyip ayrıca ciltte bulunan sivilce ve siyah noktaların temizlenmesine yardımcı olmaktadır.
- Ateşli hastalıklarda ateşi düşürmektedir. Banyo suyuna ekleyip banyo yapmak ateşi biraz da olsa azaltabilir. Ateş yapan hastalığın tedavisi için de kullanılabilir.
- Bergamot yine bilindiği üzere hoş, iyi ve güzel bir kokuya sahip olduğu için ağız içinde oluşan yaralar ve ağız kokusu için de kullanılabilir.
- Sindirime yardımcı olarak daha kolay sindirim yapılmasını sağlar.
- Baş ağrısı, eklem ağrısı, kas ağrıları gibi ağrıların geçmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.
- Dezenfektan özelliğe sahiptir. Bergamot yağında bulunan bazı bir kaç bileşen dezenfekten görevi gördüğü bilinmektedir. Virüs, mikrop veya mantar gibi sorunların gelişmesini önler bu özelliğiyle hem hastalıklardan hemde enfeksiyonlardan bizi korur.
Bergamot yağının zararları ve yan etkileri;
- Bergamot fototoksik bir özelliğe sahip olduğu için kullandıktan sonra güneşe çıkmayın.
- Bergamot yağının yoğunlaştırılmış halini formunu cildinize sürmeyin çünkü yanıklara ve başka cilt sorunlarına sebep olabilir. Bergamot yağını yumuşatıcı yağlarla beraber kullanın.
Bergamot yağı kullanım alanları;
- Sinek ısırması
- Kaşıntı gibi cilt sorunlarda
- Depresyon sorunlarında
- Yağlı cilt ve sivilce sorunlarında
Yarın yine görüşmek üzere, sağlık ve huzurla kalınız inşallah.
Sevgiler