• Haberler
  • Gündem
  • “İEF, ülkemizi ve dünyayı İzmir’de birbirine bağlıyor”

“İEF, ülkemizi ve dünyayı İzmir’de birbirine bağlıyor”

İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 90. kez Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu’nda düzenlenen törenle açıldı. Açılış konuşmasında İzmir...

İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 90. kez Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu’nda düzenlenen törenle açıldı. Açılış konuşmasında İzmir Enternasyonal Fuarı’nın Cumhuriyet’in en köklü değerlerinden biri olduğuna değinen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün kendi ifadesiyle İzmir Enternasyonal Fuarı, Türkiye’nin gelecek planlarını hayata geçirmek için kuruldu. Dolayısıyla bu akşamki buluşmamızın menzili, İzmir’in hudutlarıyla sınırlı değil. Doksan yıldır Türkiye’nin geleceğine yön veren Enternasyonal Fuar, bir kere daha ülkemizi ve dünyayı İzmir’de birbirine bağlıyor. Behçet Uz’un İzmir’e kazandırdığı, gözümüz gibi koruduğumuz Kültürpark’ta yaşam buluyor. İEF’nin doksanıncı açılışında sizinle olmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum” dedi.

“İEF, hayat kadar gerçek”

Fuarın neredeyse bir asra yaklaşan ömrü boyunca sayısız yenilik ve küresel kriz gördüğüne dikkat çeken Soyer, konuşmasını şöyle sürdürdü: “17 Şubat 1923. Henüz Cumhuriyet ilan edilmemişti. İzmir İktisat Kongresi toplandı ve Türkiye ekonomisinin temelleri İzmir’de inşa edildi. Yıl 1943. İkinci Dünya Savaşı, insanlığı kasıp kavuruyordu. İzmir’in fuarı, o yıl da kapılarını açtı. İzmir, yapılması neredeyse imkansız olanı yaptı ve cephede birbiriyle savaşan devletleri yan yana getirdi. 1960’lar ve 70’lerde dünya, soğuk savaşı yaşıyordu. İzmir’de çocuklar, ellerinde pamuk şekerleri ile ABD pavyonundan kızıl yıldızlı Sovyet pavyonuna gidebiliyordu.

Kültürpark’ın bu yaşlı ağaçları ve onların üzerindeki gök kubbe, dünyanın en heyecan verici keşiflerine ve en hüzünlü anlarına aynı anda kucak açtı. İnsanoğlu ayda yürüdü, bilişim devrimleri oldu. Berlin Duvarı yıkıldı. Sovyetler Birliği dağıldı. Alman Markı tarih oldu. Ekonomik bunalımlar, birbiri ardına geldi. İzmir Enternasyonal Fuarı, tüm bu olup bitenlere rağmen ayakta. Kaybolup gitmek şöyle dursun, fuarımız hiç eskimeyen bir ayna oldu. Dünyada olup biten ne varsa 90 yıldır İzmir’e ve Türkiye’ye, memleketimizdekileri de dünyaya yansıtmaya devam ediyor. İzmir Enternasyonal Fuarı’nı Cumhuriyet’in yarattığı en değerli küresel markalardan biri haline getiren belki de budur. Hayat kadar gerçek olması.”

“Dünya markası haline getirmek görevimiz”

İEF’nin bir etkinlik olmadığını, şehrin bir kültür mirası olduğunu da söyleyen Soyer, “İEF, yalnızca bir etkinlik değil, şehrimizin bir kültür mirasıdır. Tıpkı EXPO gibi uluslararası bir fuar markasıdır. O yüzden sadece İEF geleneğini sürdürmekle yetinemeyiz. İEF’yi hak ettiği gibi bir dünya markası haline getirmek, bizim asli görevimiz. İEF geleneğinin İzmir’de doğmuş ve 90 yıldır yaşıyor olması, asla bir tesadüf değil. İzmir, tüm tarihi boyunca Anadolu’nun dünyayla bağını kuran ve büyüten öncü bir ticaret ve kültür limanı oldu. Dünyayla kurduğu güçlü bağlar sayesinde gelişip değişti. Kendisini geliştirdi ve dönüştürdü ama bununla da yetinmedi. Akdeniz ve Türkiye’nin ufuk çizgisini tarif etti. Şöyle de denebilir… İzmir’in dünyadaki izi, İzmir coğrafyasından daha büyük oldu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir Enternasyonal Fuarı’nın temellerinin atıldığı İktisat Kongresi’ni gerçekleştirmek için İzmir’i seçmiş olmasının nedeni, şehrimizin köklü geçmişindendir” şeklinde konuştu.

65 ülke katılıyor

İzmir’in demokrasi ve özgürlükler şehri olduğunu vurgulayan Başkan Soyer, konuşmasını şöyle tamamladı: “İzmir, özgürlükler şehridir. Şehrimiz, bir yanıyla haksızlığa başkaldıran Amazon kadınıdır, efedir. Öte yanıyla farklı kültür ve düşünceleri kucaklayan bir meclistir. Bir halk meclisidir. İzmir’in ve fuarımızın herkesi birleştiren bu ruhu, farklılıkları bir araya getirebilme gücü, hiçbir zaman değişmedi.  İkinci Dünya Savaşı’nın yaşandığı günlerde dahi düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı, bu yıl yine hepimizi birleştirerek kapılarını açıyor. Pandemiye yönelik tüm önlemleri gözeterek düzenlediğimiz Kültür Zirvesi ve doksanıncı İEF’ye bu yıl 65 ülke katılıyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, Behçet Uz’u ve kendisinden sonra fuarın yaşamasını sağlayan Reşat Leblebicioğlu’nu, Hulusi Naci Selek’i, Rauf Onursal’ı, Selahattin Akçiçek’i, Enver Dündar’ı, Faruk Tunca’yı, Sefa Poyraz’ı, Burhanettin Uluç’ı, Enver Saatçigil’i, Rebii Başol’u, Osman Kibar’ı, İhsan Alyanak’ı, Cahit Günay’ı, Ceyhan Demir’i, Burhan Özfatura’yı, Yüksel Çakmur’u, Ahmet Piriştina’yı ve Aziz Kocaoğlu’nu minnet ve saygıyla anıyorum. Bugün aramıza katılarak bizim için onur kaynağı olan Sayın Ticaret Bakanımıza, Sayın CHP Genel Başkan Yardımcımıza ve tüm konuklarımıza şükranlarımı sunmak isterim. Emeği geçen tüm kuruluşlara ve ekip arkadaşlarıma sonsuz teşekkür ederim. 90 yıldır heyecanla sürdürdüğümüz fuarda, burada, İzmir’de geleceği birlikte kuruyoruz. Birbirimizle kucaklaşarak gelecek güzel günlere olan ortak umudumuzu büyüterek hepinizi en içten sevgi ve saygılarımla selamlıyorum”.

“Fuarı yaşatmak ve yüceltmek görevimiz”

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ise temelleri Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1. İktisat Kongresi’nde atılan İEF’nin Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı haline geldiğini vurguladı. Özgener, fuarın geleceğe ışık olma misyonunu yerine getirdiğini ve ülkenin en önemli organizasyonu olarak biri dünya markası olduğunu vurguladı.

Özgener, fuarın bu yıl Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak olmasının da çok değerli olduğunu kaydederek, “Fuar, Cumhuriyetimizin kentimize kazandırdığı en önemli değerdir. Bunu yaşatmak ve yüceltmek hepimizin vazifesidir” dedi.

“İEF’nin İzmir’de olması tesadüf değil”

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, “Pandemi nedeniyle uzun süredir yapamadığımız fiziki fuarları özlemiştik. İzmir’de fuarcılık, oldukça köklü ve eski bir gelenek. Binlerce yıllık ticaret geçmişiyle Osmanlı’dan Cumhuriyet’e fuarcılık perspektifi olan bu topraklar, bir liman şehri olarak ticaret erbabının tercih ettiği çok önemli bir şehir olmuş. Bu gelenek sürüyor, İzmir ihracatımıza önemli katkı sağlıyor. Yılın ilk yedi ayında İzmir, 8 milyar doları aşan ihracatıyla en çok ihracat yapan ikinci ilimiz oldu” dedi.

Türkiye’nin ilk İktisat Kongresi’nin 1923 yılında henüz Cumhuriyet kurulmadan İzmir’de düzenlemesinin ve ilk uluslararası fuar merkezinin İzmir’de hayata geçirilmesinin tesadüf olmadığını belirten İsmail Gülle, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fuarlar, ihracatçının dünyaya açılan penceresidir. Birlikte çalışarak, üreterek, ihraç ederek ülkemizi müreffeh ülkeler seviyesine hep beraber ulaştıracağız” şeklinde konuştu.

“Birlikte geleceği kuracağız”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, çocukluk ve gençlik döneminde sık sık gezdiği fuarda dünya kültürünü tanıma fırsatı bulduğunu belirterek, “İEF’nin fuar olmanın ötesinde çok değerli anlamı var. Cumhuriyetimizin izlerini taşıyor. Bu gece, muazzam bir tarihe tanıklık etmenin gururunu yaşıyoruz. İEF’nin temeli, İzmir İktisat Kongresi’ne dayanıyor. Siyasi bağımsızlığımızın yanında iktisadi bağımsızlığımızın mihenk taşı fuar. Bugün dünyada alanında çok büyük ihtisas fuarlarını gerçekleştiriyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu gururu bize yaşatan belediye başkanlarını minnetle anıyorum. Başkanımız Tunç Soyer’e ve ekibine teşekkür ediyorum. İzmir, harika bir on gün geçirecek. Sloganda da yazdığı gibi barış içinde birlikte geleceği kuracağız” dedi.

“İEF, İzmir ve Ege’nin can damarıdır”

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise kentle özdeşleşen İEF’nin kapıları 90. kez dünyaya açmasının coşkusunu yaşadıklarını belirterek, “İzmir’in ticaret, teknoloji, kültür ve turizm kenti olarak anılmasında tartışılmaz bir yeri olan İEF’nin kentimize ve ülkemize yararlı olmasını temenni ederim. İzmir’in ve ülkemizin fuarcılık alanındaki başarısını da kanıtlayan bu fuarın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tanıtım ve iletişimin uluslararası ticaretteki yeri yadsınamaz. Bunu sağlayacak en iyi enstrümanlardan biri de fuarlardır. İletişim ve tanıtımın aynı anda yapılabildiği İEF, İzmir ve Ege’nin can damarıdır” şeklinde konuştu.

Köşger, İEF ile eş zamanlı yapılacak İzmir Kültür Zirvesi’nin de önemine değinerek “Yerel kültür politikalarının sürdürülebilir kılınmasında dünya genelinde iyi uygulamaların paylaşıldığı ve teşvik edildiği Kültür Zirvesi’nin verimli geçmesini temenni ediyorum” dedi.

“90 yıllık mirası geleceğe taşımak için çalışıyoruz”

Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş; İzmir’in tarihi, kültürel mirası, turizm potansiyeli, doğal güzellikleri ile Ege’nin incisi olduğunu söyleyerek Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğündeki istiklal harbimizin ve milli mücadele hareketinin sembol kenti olduğunu belirtti.

İzmir’in yerli ve milli İktisat Kongresi’ne ev sahipliği yaptığını da hatırlatan Muş, “Ülkemizin iktisadi bağımsızlığının ve ekonomik temellerinin atıldığı yer olması nedeniyle İzmir’in gönlümüzdeki yeri ayrıdır. İktisat Kongresi ile birlikte açılan Yerli Malları Sergisi, İEF’nin ilk adımlarını tesis etmiştir. Ticaretimiz için büyük önem taşıyan ve ilkleri ülkemize yaşatan bu fuar, İzmir’de 90 yıldır devam ediyor. Bu yüzden bu mirası gelecek kuşaklara aktarmak için tüm dünyadan dostlarımızla yakın iş birliği içinde çalışıyoruz” dedi.

Samime Sarayköy

Bakmadan Geçme