İdrar rengine göre hastalıklar
En önemli detoks organlarımızdan biri böbrektir. İdrar tahlili de bu organın basit ve önemli bir göstergesidir....
En önemli detoks organlarımızdan biri böbrektir. İdrar tahlili de bu organın basit ve önemli bir göstergesidir. Eski hekimler idrar tahlili için ‘’idrara bakmak teleskop ile böbreğe bakmak gibidir’’ demişler. İdrarın renginden ve kokusundan çeşitli hastalıkları teşhis etmişler. Böbrek ve diğer organlar ile ilgili bilgiler verebilecek olan idrar rengi, sağlığımız için önemli bir ipucudur. Normal idrar rengi sarı ve tonları olarak kabul edilir. Normal idrara rengini, ürokrom adlı madde verir. Sağlıklı idrar rengi bol sıvı tüketildiğinde açık sarı, sarı ve suya yakın renkte olurken; sıvı tüketimi azaldığında idrar rengi de koyulaşır. Kanın filtre edilmesini sağlayan böbrekler, işlem sonrası oluşan ürik asit, kreatinin, hormon ve toksinleri vücuttan idrar yoluyla dışarı atar. Böbreklerin vücuttaki kan filtreleme işleyişinde bir bozukluk olması da idrar renginde değişikliğe yol açabilir. Ayrıca tüketilen gıdalar ve kullanılan ilaçlar ile de idrar renginde değişiklikler yaşanabilir. İnsan vücudunda biriken toksin ve zararlı atıkların idrar yolu ile dışarı atılması idrarın renginin değişmesine ve idrarda koku oluşmasına neden olabilir. Bazı durumlarda idrar rengi ve kokusu hastalıkların belirtisi olarak değerlendirilebilir. Hastalık belirtisi olabilen idrar rengi, tedavide erken teşhis için önemli bir bulgudur. Vücudun enfeksiyon ve hastalık gibi durumlarda dışarı attığı idrar, farklı renklerde olabilir.
Gerçekten de siz de idrar rengine göre böbrek hastalıkları konusunda fikir sahibi olabilirsiniz:
-Sarı renk: Normal idrarın rengi sarının her tonudur. Açık sarı veya suya yakın renk çok sıvı tüketildiğini ve idrar yoğunluğunun en düşük seviyede olduğunu gösterirken, en koyu sarı ise sıvının az tüketildiğini veya böbreğe az sıvı geldiğini işaret eder.
-Parlak sarı: Genelde normaldir; aynı zamanda B vitamini alanlarda da görülür.
-Koyu sarı: Az su içimi, B kompleks kullanımı ve müshil ilacı kullanımında olur.
-Beyaz ve çok açık sarı: Sıvı alımı çok arttığında, böbreğe gelen su arttığında, şekersiz şeker hastalığı gibi durumlarda görülebilir.
-Pembe-kırmızı: Aşırı pancar, böğürtlen gibi kırmızı besinler tüketiyorsanız veya Rifampisin gibi bir antibiyotik kullanıyorsanız sorun yoktur ama bu renk kandan kaynaklanıyorsa doktora görünmelisiniz.
-Turuncu idrar: Havuç, B kompleks, antibiyotik, kan sulandırıcı, verem ilacı, kemoterapi ilaçlarından kaynaklanıyor olabilir.
-Mavi idrar: Mavi gıda boyası içeren gıda veya bazı genetik hastalıkta gözlenir.
-Yeşil idrar: Pseudomonans bakterisinin sebep olduğu üriner enfeksiyonu akla getirir.
-Koyu kahverengi idrar: Baklagillerin aşırı tüketimi, sıtma ilaçları, bazı antibiyotikler, sinameki gibi müshiller ve kas gevşetici ilaçların kullanımı gibi durumlarda ortaya çıkar.
-Koyu mor idrar: Genetik bir hastalık olan “porfiri” belirtisidir.
-Bulanık kırmızı-pembemsi kirli renk idrar: Böbrek iltihabında görülür.
-Koyu bordo renkli idrar: Nefrit , vaskülit gibi ciddi ilerleyici böbrek hastalığının belirtisi olabilir.
-Kanlı idrar: Her zaman anormaldir. En sık sebebi taş ve enfeksiyondur. Bunlarda ağrı ve yanma da olur. Ağrısız kanama ise böbrek ve mesane kanserlerini düşündürür.
-İdrarda köpük: Protein kaçağını gösterir. Şeker hastalığı ve tansiyon yüksekliğinde önemlidir.
-Siyah İdrar: Siyah idrar, alkaptonüri, tirozin ve fenilalanin ender görülen kalıtsal bir hastalığın homogentisik asit adı verilen toksik tirozinin kanda birikmesi ile idrardan atılması sonucunda oluşur. Siyah idrar aloe vera çayı, aloe vera suyu, armut, şeftali, elma, kuru erik gibi sorbitol maddesi içeren besinler, revent bitkisi ve bakla gibi besinlerin aşırı tüketiminde de görülebilir. Bazı ilaçlar ve kimyasal temizleyicilerin, temizlik ürünlerinin ve deterjanların içinde kullanılan fenol, idrarın siyah olmasına yol açabilir.
İdrarın rengi ve kokusu birçok hastalığın habercisi olabilir. Tek başına bir hastalık kabul edilmeyecek olan koyu renk idrar, mevcut bir hastalığın belirtisi sayılabilir. İdrar renginin koyulaşmasına neden olan sorun ortadan kalktığında idrar rengi normale döner. İdrar renginde koyulaşma, eğer bilinen bir hastalık, kullanılan bir ilaç ya da yetersiz su tüketiminden kaynaklanmıyorsa uzman bir hekime başvurmalısınız.
Sağlıkla ve sevgiyle kalın…