İdrar kaçırma veya İnkontinans

İdrar kaçırma her yaş grubundan pek çok insanın hayatını etkileyen bir durumdur. İnkontinansın ana belirtisi idrar...

İdrar kaçırma her yaş grubundan pek çok insanın hayatını etkileyen bir durumdur. İnkontinansın ana belirtisi idrar kaçırmadır. Bu, sürekli bir idrar damlaması veya ara sıra bir sızıntı deneyimi, miktar olarak da az ya da çok olabilir. Çok çeşitli durumlarda ve nedenlerle idrar kaçırabilirsiniz: Egzersiz esnasında, öksürme sırasında, gülme sırasında, hapşırma sırasında gibi. Bu sızıntı genellikle kontrol edilemez ve hayatınızı olumsuz etkileyebilir ve her yaşta ortaya çıkabilir, ancak 50 yaş üstü kadınlarda daha sık görülür.

Üriner sisteminiz böbrekler, üreterler, mesane ve üretradan oluşur. Vücudunuzdaki atıkları filtreler, depolar ve uzaklaştırırlar. Böbrekleriniz vücudunuzun filtreleridir. Atık ürünler böbrekler tarafından kanınızdan atılır ve idrar oluşturur. İdrar daha sonra üreter adı verilen iki ince tüple, idrarın vücuttan ayrılma zamanı gelene kadar toplanacağı mesanede toplanır. Mesaneniz bir depolama tankı gibidir. Mesane dolduğunda, beyin idrar yapma zamanının geldiğine dair bir sinyal gönderir. Sfinkter denilen bir kasın gevşemesiyle idrar mesaneyi terk eder ve üretra ile idrarın mesaneden serbestçe akmasına izin verir. Bu sistem sorunsuz çalıştığında, genellikle idrara çıkmadan önce tuvalete gitmek için zamanınız olur ve herhangi bir idrar kaçağı yaşamazsınız.

  • Geçici veya kısa süreli idrar kaçırma (inkontinans) nedenleri şunlar olabilir:

İdrar yolu enfeksiyonları (İYE): İdrar yolundaki (üretra, üreterler, mesane ve böbrekler) enfeksiyonda ağrı ve/veya daha sık idrara çıkma ihtiyacı olabilir. Bu durumda tedavi sonrası inkontinans düzelir.

Hamilelik: Hamilelik sırasında rahminiz büyüdükçe mesaneye uyguladığı baskı da artar. Hamilelik sırasında idrar kaçırma durumu, doğumdan sonraki haftalarda geçer.

İlaçlar: Hipertansiyon için kullanılan bazı ilaçlar veya bazı antidepresanların yan etkisi olabilir.

İçecekler: Kahve, çay ve alkol gibi, daha sık idrara çıkmanıza neden olabilecek içecekleri azalttığınızda genellikle sık idrara çıkma ihtiyacınız azalır.

Kabızlık: Sürekli kabızlık (sert ve kuru dışkı) mesane kontrolü sorunları yaşamanıza neden olabilir.

  • Kronik veya uzun süreli inkontinansın nedenleri arasında şunlar olabilir:

Pelvik taban bozuklukları: Pelvik taban kasları sorunları olabilir,

İnme: Kas kontrolü ile ilgili sorunlar, üriner sisteminizi kontrol eden kasları da içerebilir.

Diyabet: Şeker hastalığında vücut daha fazla idrar üretir, bu artış ile sızıntı şeklinde idrar kaçırma olabilir. Ayrıca diyabete bağlı gelişen periferik nöropati mesanenin işlevini etkileyebilir.

Menopoz: Menopoz, bir kadının vücudunda hormon seviyelerinin hızla değiştiği ve pelvik taban kaslarının da zayıflayabildiği başka bir değişim sürecidir.

Multipl skleroz (MS): MS’niz varsa, mesaneniz de nörolojik olarak kontrol kaybı yaşayabilir ve bu da sızıntı tarzı idrar kaçırma sorunlarına yol açabilir.

İdrar kaçırma hakkında konuşmaktan rahatsız olabilirsiniz. Ancak idrar kaçırma sık görülüyorsa veya yaşam kalitenizi etkiliyorsa, tıbbi yardım almanız gerekebilir.
Teşhis için önce fizik muayene ve İdrar testleri yapılır. Böbreklerinizi etkileyen herhangi bir durumu araştırmak amacı ile idrar tahlili ve kaçırma durumuna göre Böbrek- mesane yolları ve batın Ultrasonu ile daha ileri testler olan Sistoskopi ve Ürodinamik testler istenebilir.

İnkontinans için uygulanabilen üç ana tedavi türü vardır;  ilaçlar, yaşam tarzı değişiklikleri ve cerrahi.

– Bazı ilaçlar, aşırı aktif mesane ile ilgili sorunlara neden olan kas kasılmalarını sabitleştirir. Diğer ilaçlar da tam ters etki yapar; yani mesanenizin tamamen boşalmasını sağlamak için kasları gevşetir. Hormon replasman tedavileri, genellikle menopoz sırasında azalan östrojenin yerine koyarak normal mesane fonksiyonunun geri kazanılmasına destekleyebilir.

-Yaşam Tarzı Değişiklikleri; pelvik taban kaslarınızı güçlendirmek için yapabileceğiniz egzersizler, günlük alışkanlıklarınızdaki değişiklikler ve buna kişiye özel bir diyet de dahildir. Mesanenizi düzenli bir programda boşaltmanız gerekir ki buna zamanlanmış işeme de denir. Fiziksel aktivitelerden önce mesaneyi boşaltmak, ağır nesneleri kaldırmaktan kaçınmak ve sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak önemlidir. Pelvik taban kaslarınızı güçlendirmek için ise düzenli Kegel egzersizleri yapılmalıdır.

-Cerrahi prosedürler, botox gibi basit enjeksiyonlardan daha karmaşık ameliyatlara, Nöromodülasyon cihazları, askı operasyonları( TOT/TVT/minisling)) kadar uzanır.

Doktorunuzla sahip olduğunuz inkontinans türüne göre size uygun seçeneğe karar verebilirsiniz.

Sağlıkla ve huzurla kalın…

Bakmadan Geçme