İbrahim Kalın, Kimdir?

İbrahim Kalın, 1971 yılında İstanbul’da Erzurum İspirli bir ailenin çocuğu olarak doğmuştur. 1992 yılında İstanbul Üniversitesi...

İbrahim Kalın, 1971 yılında İstanbul’da Erzurum İspirli bir ailenin çocuğu olarak doğmuştur. 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden lisans derecesiyle mezun olmuştur.

Yüksek lisans eğitimini Malezya’da İslam düşüncesi ve felsefe alanında tamamlamıştır. Ardından George Washington Üniversitesi’nde beşeri bilimler ve mukayeseli felsefe alanında “Molla Sadra’nin Bilgi Teorisi ve Anti-Subjektivist bir Epistemolojinin İmkânı” başlıklı teziyle doktor unvanını almıştır. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi’nde akademik araştırmalar yapmıştır.

İbrahim Kalın, College of the Holy Cross, Georgetown Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi’nde İslam düşüncesi ve İslam-Batı ilişkileri konularında dersler vermiştir. Ayrıca Toshihiko Izutsu’nın “İslam’da Varlık Düşüncesi” ve Mulay el-Arabi ed-Darkavî’nin “Bir Mürşidin Mektupları” adlı eserlerini Türkçeye çevirmiştir. Ayrıca Halil İnalcık’ın “İstanbul: Bir İslâm Şehri” adlı makalesini de Türkçeye çevirmiştir.

2005-2009 yılları arasında Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın kurucu başkanı olarak görev yapmıştır. 2007 yılında “İslam ve Batı” başlıklı kitabı yayımlanmış ve Türkiye Yazarlar Birliği Fikir Ödülü’nü kazanmıştır. Ayrıca çeşitli ansiklopedilere katkılarda bulunmuştur, bunlar arasında Macmillan Encyclopedia of Philosophy, Encyclopedia of Religion ve Oxford Dictionary of Islam yer almaktadır.

İbrahim Kalın’ın kitapları arasında 2014 yılında “Akıl ve Erdem”, 2015 yılında “Varlık ve İdrak” ve 2016 yılında “Ben, Öteki ve Ötesi: İslam-Batı İlişkileri Tarihine Giriş” adlı eserleri yayımlanmıştır.

2011 yılında Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevelli heyeti üyeliğine atanmıştır. 2019 yılından itibaren İbn Haldun Üniversitesi’nde İslam felsefesi alanında lisansüstü öğrencilere dersler vermektedir. 29 Mayıs 2020 tarihinde profesör unvanını almıştır.

2009 yılında dış politikadan sorumlu başbakan başdanışmanı olarak görev

lendirilmiştir. Ocak 2010’da kurulan Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü’nün ilk koordinatörü olmuştur. 2012 yılında başbakanlık müsteşar yardımcısı olarak atanmış ve Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte cumhurbaşkanlığı genel sekreter yardımcısı görevine getirilmiştir.

2014 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından büyükelçi sıfatı verilerek cumhurbaşkanlığı sözcüsü olarak atandı. Ayrıca 2018 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu başkan vekilliği ve cumhurbaşkanlığı başdanışmanlığı görevlerini üstlenmektedir.

İbrahim Kalın, evli ve üç çocuk babasıdır.
HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme