Hrant Dink cinayeti davasında Yargıtay incelemesi tamamlandı
2007 yılında İstanbul’da suikasta kurban giden Agos gazetesi yazarı Hrant Dink davası ile ilgili Yargıtay incelemesi...
2007 yılında İstanbul’da suikasta kurban giden Agos gazetesi yazarı Hrant Dink davası ile ilgili Yargıtay incelemesi tamamlandı.
Dink, Şişli’deki Hâlâskârgazi Caddesi üzerinde, gazetenin merkez binasının önünde öldürülmüştü.
Davada 62 sanık bulunuyor. Üst mahkeme, dönemin Trabzon Emniyet İstihbarat Şube Müdürü ve Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, eski Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay ve dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler hakkındaki ‘ihmali davranışla kasten öldürme’ suçundan verilen beraat kararlarını onadı.
Yargıtay, jandarma istihbarat elemanlarının ve emniyet istihbarat elemanlarının birlikte hareket etmelerine dayanarak, olayı bir “örgütsel faaliyet” kapsamına aldı. Bu büyüklükte bir eylemin rastgele bir şekilde gerçekleşmeyeceğini vurgulayan Yargıtay, Dink’e suikast düzenlenmesi planında kasıtlı bir şekilde öldürme amacı olduğunu açıkladı.
Davada eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek, ‘tasarlayarak kasten öldürmeden’, polisler Metin Balba ve Yakup Kurtaran ve gazeteci Ercan Gün de ‘silahlı terör örgütüne üye olmaktan’, yerel mahkemece suçlu bulunmuştu. Yargıtay, bu kişilerle ilgili hükümleri onadı.
Yine Yargıtay, bazı kişilerle ilgili hükümleri de bozdu. ‘İhmali davranışla kasten öldürmekle’ suçlanan Volkan Şahin, ‘silahlı terör örgütüne yardım etmekle’ suçlanan Şükrü Yıldız ve ‘silahlı terör örgütüne üye olmakla’ suçlanan Mehmet Ali Özkılınç hakkındaki hükümler, kesin deliller elde edilemediği gerekçesiyle bozuldu.
Sanıklar Muharrem Demirkale, Okan Şimşek, Veysal Şahin, Gazi Günay, Yavuz Karakaya, Osman Gülbel ve Hasan Durmuşoğlu’nun tahliye talepleri ise Yargıtay tarafından reddedildi, tutukluluklarının devam etmesine karar verildi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen beraat kararları ise, Yargıtay tarafından onandı.
Haber merkezi