Hodofobiyi veya seyahat etme korkusunu yönetmek (2)
Tedaviler: Seyahat korkusu gibi fobilerin ilk tedavisi, psikoterapi olarak da adlandırılan konuşma terapisini içerir. Bilişsel davranışçı terapi...
Tedaviler: Seyahat korkusu gibi fobilerin ilk tedavisi, psikoterapi olarak da adlandırılan konuşma terapisini içerir. Bilişsel davranışçı terapi (BDT), özellikle etkilidir çünkü size engellere karşı tutumlarınızı ve tepkilerinizi nasıl değiştireceğinizi öğretir. Terapistiniz, bireysel seanslara ek olarak grup terapisi önerebilir. Hatta bazı grup terapisi programları, tipik bir mezuniyet töreni yerine bir grup seyahat seansı ile sona erer.
Kademeli maruz bırakma yöntemi, seyahat fobisini tedavi etmeye yardımcı olabilecek başka bir tekniktir. Seansınız sırasında terapistiniz, önce sizi seyahat görüntüleri ve sesleriyle tanıştıracaktır. Bu, tetikleyicilerinizi anlamanıza ve kontrolü ele almanıza yardımcı olacaktır. Zamanla terapistiniz, korkularınızdan kaçınmak yerine onlarla birlikte yaşamanıza yardımcı olmak için kısa yolculuklarda size eşlik edecektir.
Anti-anksiyete ilaçları, bazen hodofobi tedavisi için kullanılır ancak tamamen etkili olabilmeleri için her gün -seyahat etmediğiniz zamanlarda bile- alınmaları gerekir. Doktorunuz ilaç tavsiye ederse bunların tedaviyle birlikte kullanıldığında en iyi sonucu verdiğini unutmayın. Fobi tedavisi, uzun vadeli bir taahhüttür ve önemli sonuçların görülmesi, en az birkaç hafta alabilir.
Ne zaman bir doktora görünmeli?
Eğer hodofobinin yaşam kalitenizi etkilediğinden şüpheleniyorsanız doktorunuzu görmelisiniz. Kendinize şu soruları sorun:
Seyahat ederken veya seyahat etmem gerektiğini düşündüğümde şiddetli anksiyete belirtileri mi yaşıyorum?
Korkum, işe veya okula gitmemi engelliyor mu?
Seyahat korkum, daha fazla seyahat gerektiren yeni iş fırsatlarından yararlanmamı engelledi mi?
Korkularımdan dolayı ailem ve arkadaşlarımla gezileri kaçırdım mı?
Korkum, ilişkilerimi olumsuz etkiler mi? Partnerim seyahat etmek istiyor ama ben istemiyorum.
Korkularımdan dolayı araba süremez miyim?
Seyahatle ilgili çözülmemiş olumsuz deneyimlerim var mı? (Bunlar; önceki panik atakları, ayrılma, terk edilme ve geçmiş seyahatler sırasında meydana gelen diğer olayları içerir.)
Kaçırılan seyahat fırsatları nedeniyle depresyon veya diğer akıl sağlığı semptomları yaşadım mı?
Bu sorulardan herhangi birine evet yanıtı verdiyseniz hodofobinin tedavisine yardımcı olabileceğiniz yollar hakkında bir akıl sağlığı uzmanıyla konuşma zamanı gelmiş olabilir.
Kendi kendine iyileşeceği umuduyla beklemeyin. Ne kadar çabuk ulaşırsanız tedavi planınıza o kadar çabuk başlayabilir ve genel yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.
Alt çizgi
Seyahat fobisi, her iki durumda da benzer semptomlara sahip olmasına rağmen seyahat kaygısından çok daha kötüdür. Temel fark, hodofobinin daha şiddetli reaksiyonlar sunması ve günlük yaşamınızı etkilemesidir.
İyi haber şu ki bu fobiyle yaşamayı öğrenebilir ve bu fobiyi yönetebilirsiniz. Terapiye bağlılıkla bir kez daha seyahat bile edebilirsiniz.
Bireysel ihtiyaçlarınız için hangi tedavilerin en iyi sonucu verebileceğini öğrenmek için bir akıl sağlığı uzmanıyla konuşun.