Hipnoterapi ile Sigara Bırakma
Sigara sizin için alışkanlık mı yoksa bağımlılık mı? Alışkanlık ne, bağımlılık nedir? Alışkanlık, belirli aralıklarla ve...
Sigara sizin için alışkanlık mı yoksa bağımlılık mı? Alışkanlık ne, bağımlılık nedir? Alışkanlık, belirli aralıklarla ve devamlı yapılan, temelinde kişinin geçmişte edindiği alışkanlıklar yatan davranışlardır.
Bağımlılık, bir maddeye veya madde olmayan bir şeye duyulan ihtiyaç ve önlenemez istektir. Kişi kendi iradesi dışında hareket eder, kendine hakim olamaz. Alışkanlıkta kişi kendi iradesini kullanabilir, kendine hakim olabilir ancak bağımlılıkta bu hakimiyet çok zordur ve yardım gerekir. Alışkanlık seçimle ilgilidir ve kişi istediğinde durdurma yetisine sahiptir.
Bağımlılıkta seçimlere bağlı kontrol yoktur, psikolojik ve fiziksel bileşenler vardır. Bağımlılık, bağımlı olunan şeye bağlı olarak, kişiye ruhen, bedenen ve sosyal anlamda zarar verebilir. Bağımlılıklarda altta yatan bir değersizlik, yetersizlik hissi vardır ve o duyguyla, o davranış yapılmadan yeterli olamayacağı inancı yerleşmiştir. Örneğin “ben sigara içince rahatlıyorum “ ya da “ben sigara içince sinirlerim yatışıyor” gibi yerleşmiş inançlar gelişir. Davranış bağımlılığı da aynı şekilde “ben alışverişe çıkınca rahatlıyorum” hissi sizi artık bir alışveriş bağımlısı yapabilir. İnsanların uyum yeteneği diğer canlılara göre çok daha fazladır ve bu yetenek kişiyi çok hızlı bir şekilde bağımlı yapabilir. Sıkılıyorsunuz veya çok sinirlisiniz ya da acı çekiyorsunuz o an da yaptığınız bir davranış, o duygunuzu azaltıyor ya da unutturuyorsa artık siz bir bağımlısınız.
Tehlikede olduğumuzda bilinçaltı savaş, kaç ya da donup kalma reflekslerini çalıştırır ve bunlardan en kolayı kaçmaktır. Bir madde kullanırsın örneğin sigara, alkol, hap vb. ya da bir şey yaparsın örneğin alışveriş, gezi vb. ve böylece rahatsızlık veren olaydan kaçarsın. İşte olay budur ve bağımlılık aslında biraz kaçmaktır.
Sigara bağımlılığında, kişi sigarayla duygusal bir bağ kurar ve bu yüzden hem psikolojik hem de fizyolojik bağımlılık gelişir. Sigara içmek bilinçaltına, rahatlatıyor iyi geliyor gibi yanlış inançlarla desteklenip yerleşen bir davranış şeklidir. Hipnoterapi de bilinçaltına hitap eden yegâne yöntemdir. Ancak kişi hangi yöntemle sigarayı bırakmak isterse istesin önce mutlaka sigarayı gerçekten bırakmak isteyip istemediği konusunda emin olması gerekir. Sigarayı, çevre baskısı veya başkaları için bırakmak isteyen birçok kişi, sigara bırakma girişimlerinde genellikle başarısız olur çünkü bilinçaltında kendini, sigara bırakma konusunda inandırmamış olacaktır.
Bilinçaltı, sürekli tekrarlanan davranışları yönetir. Sigara içmenin bir nedeni vardır; üzüldüğünde, heyecanlandığında veya çok etkilendiğin bir durumda hemen sigara içmeye başlarsın. Doğa boşluk kabul etmez ve aslında sigara bir boşluğu doldurur. Sigaranın arkadaşlarla, çay veya kahveyle ya da sohbetle içilmesinin de sosyal bir etkisi vardır.
Alışkanlığın bırakılmasıyla birlikte en çok rastlanan durumlardan biri de, kilo alımıdır. Fakat hipnoterapi yöntemi ile hem sigara bağımlığından hem de fazla yemek yeme sorununuzdan aynı anda kurtulmanız mümkün olabilecektir. Hipnoterapi yöntemi ile kişiler sigara bağımlığından kurtulurken, bu konuda ki motivasyonlarının arttırılması da sağlanmaktadır. Kişilerin özgüvenleri arttırılarak, sigarayı bıraktıktan sonra daha rahat ve huzurlu olmaları sağlanır. Bu sayede bireyler, hem daha sağlıklı bir yaşama kavuşur hem de sigarayı tamamen hayatlarından çıkarabilirler.
Hipnoterapi ile sigarayı bırakmak için gerekli seans sayısı, tamamen kişiden kişiye değişkenlik gösteren bir durumdur. Hipnoterapi yönteminde seans sayısı; kişilerin kaç yıl sigara içtiği, günde kaç paket tükettiği, hangi sigarayı içtiği ve sigarayla oluşturduğu duygusal bağlar göz önüne alınarak, kişiye uygun bir program oluşturulur. Kişilerin motivasyon süreleri değişkenlik gösterdiğinden, tüm sigara bırakma tedavileri kişiye özel uygulanmaktadır. Fakat bu bilgiler ışığında genel bir bilgi verilecek olursa, ortalama hipnoterapi ile sigara bırakma programı 3-6 seans arasında sürmekte, seanslar kişilere göre azalıp artabilmektedir.
Sigarayı bıraktıktan sonra neler olur? İlk 20 dakikada, kalp atışları normale döner, eller ve ayaklar ısınmaya başlar, 8 saat sonra, kanda bulunan karbon monoksit ve nikotin yarıya düşeceğinden, vücuttaki oksijen düzeyi normal seviyeye ulaşır. 48 saat sonra, kandaki nikotin tamamen temizlenir ve tat alma duygusu artar. 2-12 hafta sonra, akciğer fonksiyonları %30 artar ve kan dolaşımı daha sağlıklı olur. 9 ay sonra, nefes darlığı ve öksürük geçer. 1 yıl sonra, kalp rahatsızlıkları yarı oranda azalmıştır.
Sağlıkla ve temiz bir nefesle kalın…