- Haberler
- -HERŞEYİN BAŞI SAĞLIK, SAĞLIĞIN BAŞI AŞI
-HERŞEYİN BAŞI SAĞLIK, SAĞLIĞIN BAŞI AŞI
 Toplum Sağlığı Merkezi&rsquonden Aşı Haftası açıklaması Haber Merkezi – Ödemiş Toplum Sağlığı Merkezi, 22-26 Nisan tarihleri...
Toplum Sağlığı Merkezi’nden Aşı Haftası açıklaması
Haber Merkezi – Ödemiş Toplum Sağlığı Merkezi, 22-26 Nisan tarihleri arasında kutlanan Dünya Aşı Haftası ile ilgili basın açıklaması yaptı. Ödemiş Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Fikret Aras tarafından yapılan açıklamada, aşının önemi, koruduğu hastalıklar ve uygulama hakkında bilgiler verildi.
Aras yaptığı açıklamada, “İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri gibi mikropların salgıladığı zehirlerin etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere aşı denir. Aşı, insanları hastalıklardan onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. Vücut bu şekli ile kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma yöntemi geliştirir” ifadelerini kullandı.
AŞILAR HANGİ HASTALIKLARDAN KORUR?
Aras şöyle devam etti: “DaBT(karma aşı) difteri, boğmaca ve tetanozdan , polio aşısı çocuk felcinden, Hep-B aşısı Hepatit B ye bağlı B tipi sarılık, siroz ve karaciğer kanserinden, Hib aşısı H.influenza tip b ye bağlı menenjit, zatürre ve orta kulak iltihaplarından, BCG aşısı veremden, KKK (kızamık-kabakulak-kızamıkçık) aşısı kızamığa bağlı zatürre, orta kulak iltihabı ve SSPE (subakut sklerozan panensefalit) hastalığından, doğumsal kızamıkçık sendromu ve kabakulaktan, KPA (Konjuge Pnömokok) aşısı ise zatürree, beyin iltihabı ve kan zehirlenmesinden,Hep A aşısı Hepatit A ya bağlı A tipi sarılıktan, suçiçeği aşısı suçiçeği hastalıklarından ve yıllar sonra ona bağlı olarak gelişen Zona’dan korur”
AŞI YAPILMAZSA NE OLUR?
“Aşı ile önlenebilir hastalıkların sıklığı artar. Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlar, hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler. Bu yolla henüz aşılanmamış, aşılanmaya engel oluşturan bir hastalığı olanlarda korunmuş olur” diyen Aras, “Bu nedenle bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Aşılar sadece çocuklar için değildir. Birçok erişkin aşı ile kolaylıkla önlenebilen hastalıklar nedeniyle sakat kalmakta ya da ölmektedir.
Bu yüzden her genç, yetişkin ve yaşlı kimse bağışıklamadan yararlanmalıdır. Bu nedenle sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır. Aşı uygulamaları, aile sağlığı merkezlerinde ve hastanelerde yapılmaktadır. Aşılar Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Her şeyin başı sağlık, sağlığın başı aşı” dedi.