Haziran yağmurları üzüm sezonunu kapattı

Yeni İzmir Gazetesinden Şaha Çimen'in haberine göre, İlkbahar yağmurlarının var olan küresel ısınmanın etkisiyle geç gelmesi...

Yeni İzmir Gazetesinden Şaha Çimen’in haberine göre, İlkbahar yağmurlarının var olan küresel ısınmanın etkisiyle geç gelmesi hatta bu yağışların haziran ortalarına kadar devam etmesi mevsimlerin dengelerini değiştirmekle kalmamdı aynı zamanda çiftçiye de büyük bir darbe vurdu.

Geçtiğimiz aylarda havanın devamlı olarak kışa ve yaza dönüşmesi bitkiler üzerinde ağır hasarlar bıraktı. Çiftçi bunun önüne geçebilmek için dirense de başarısız kaldı. Bu hava muhalefetinden nasibini alan ürünler biri de üzüm.

Özellikle Ege Bölgesi’nde kendisini gösteren ve bölgede tüm üzüm bağlarında tahribata sebep veren Bağ Küllenmesi hastalığı çiftçinin belini büktü.

Henüz olgunlaşmadan üzümler, üzüm yaprakları sarararak çürüdü. Yapılan yığınla ilaç tedavisi de çiftçinin derdine çare olmadı hatta maddi anlamda çiftçi daha da yıprandı.

Haber

Periyodik ilaçlar erken uygulanacak

Bağ külü hastalığının ne olduğu konusunda bilgi veren Seferihisar Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Gülbağı bunu şöyle açıkladı:

“Bu sene haziran ayının yarısı yağmurla geçti neredeyse. O sebeple hava buharının yükselmesi, toprağın ısısının düşmesi ve artması kül bağı hastalığına sebep oluyor. Gelişen bitkilerde bu hastalığa sebep veriyor. Küllenme gibi. İlaçlar bunun önüne geçemiyor. Sebep de şu; ilaç atılıyor fakat arkasından tekrar yağmur yağıyor. Bunlara engel olabilmek için yapılabilecek hiçbir şey yok. Bunlar geçti. Ama ilerleyen zamanlarda periyodik ilaçlarının erken yapılması gerekiyor”

Sigorta hastalığı kapsamıyor

Böyle bir durumun önceden tespit edilip edilmeyeceği konusunda Aydoğan Gülbağı, “En fazla bir hafta öncesini tespit edebilirsin. O da hava durumundan. Çoğu bağ sahibi de bildiğim kadarıyla bağlarının üstünü kapatmaya çalışıyor. Velhasıl bu yılı kurtarmaya bakacağız. Meyveden vazgeçtik. En azından ağacı, asmayı gelecek yıla hazırlamamız gerekiyor. Şu an yapacağımız bir şey yok. Afet değil. Sadece bir hastalık gözüyle bakılıyor. Hastalık olunca sigortadan da faydalanamıyor vatandaş. Sigorta yaptırmış olsa hastalığı kapsamıyor” dedi.

Çiftçi bunun farkına bile varamadı

Üzüm bağlarının bu yıl ki verimlilikleri hakkında açıklama yapan Gülbağı, “ Verimlilik bu sene bence % 10 olacak. % 90 zarar. Bir de yaşını almış ve kaybedilecek bitkiler de var. Gençler haydi belki kendisini koruyabilir. Orada biraz zayiat verebilir. Bu sene kaliteli üzüm bulmak zor olacak. Üreten de tüketen de zor durumda kalacak. Ama en büyük kayıp çiftçinin olacak. ”

Bu hastalığın görülme sıklılığıyla ilgili de konuşan Gülbağı, “ Bu hastalıklarla çiftçi devamlı mücadele eder. Çiftçi bunu biliyor zaten. Ama bu yıl aşırı bir mevsim değişikliğinden dolayı çiftçi bunun farkına bile varamadı” dedi.

HABER MERKEZİ

 

Bakmadan Geçme