- Haberler
- Hayvancılıkta ithalat üreticinin belini büküyor
Hayvancılıkta ithalat üreticinin belini büküyor
Ödemiş Ticaret Odası (ÖTO) Başkanı Rıfat Eriş hayvancılık sektörü ve sorunlarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Eriş...
Ödemiş Ticaret Odası (ÖTO) Başkanı Rıfat Eriş hayvancılık sektörü ve sorunlarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Eriş açıklamasında bölgenin üretim kapasitesinin yüksekliğine dikkat çekerek sektörün sorunlarından etkilenen insan sayısının büyüklüğüne işaret etti.
“Çiftçilerimiz süt ineklerini kesmeye başladılar”
ÖTO Başkanı Rıfat Eriş açıklamasında;”Küçük menderes havzası ülkemiz süt üretimi açısından önemli bir üretim kapasitesine sahip. İzmir ili süt üretiminde ülke genelinin % 10’unu karşılıyorken, Küçük Menderes Havzası bu üretimin %75’ini karşılıyor. Ancak ekonomik olarak içinde bulunduğumuz durumlardan en çok etkilenen sektörlerden birisi de hayvancılık sektörü. Yem hammaddesinin yarısından fazlası yurtdışından gelmektedir. Hatta bazı dönemlerde saman vb. gibi kaba yemleri bile yurtdışından aldığımızı düşünürsek etkinin boyutu yıkıcı seviyelere ulaşıyor. Üzücü olan durum ise çiftçilerin süt ineklerini artık kesmeye başlaması. Ne yazık ki hayvan pazarlarından ya da kesimhanelerden görülüyor ki süt inekleri büyük bir hızla kesilmeye başlandı” dedi.
“Üretim girdilerinde ithalatın oranı çok yüksek”
Üretim girdi maliyetlerinin hızla yükselmesine ve girdilerdeki ithalat payına dikkati çeken Eriş; “Çiftçiler borçlarını ödeyemez hale geldi ve zarar etmeye başladı. Bu nedenle de mecburen gelir sağladığı ve belki de yurtdışından ithal ettiği hayvanlarını kestirmek zorunda kaldı. Çiftçi açısından bu durum elbette çok üzücü ama ülke açısından değerlendirdiğimizde daha da vahim. Çünkü ülke olarak hayvanı ithal ediyoruz, yemi ithal ediyoruz, tesis ekipmanlarını ithal ediyoruz ve maalesef içinde olduğumuz ekonomik kriz bir anda her şeyi değersiz hale getiriyor. Daha da kötüsü ülkemiz bir zaman sonra et ve süt ihtiyacını karşılayamaz duruma gelecek, hatta et ve süt açığı daha yoğun bir şekilde ithalatla karşılanmaya başlanacak ve et ile süt ürünlerinde tamamen dışa bağımlı hale geleceğiz. Yine kesilen hayvanları ithal ederek boşluğu doldurmaya çalışacağız. Ülkenin değerleri ve parası yurtdışına akacak” diye konuştu.
“Kapsamlı, planlı ve sürdürülebilir tarımsal politika”
Tedbir almakta geç kalındığını düşündüğünü ifade eden Rıfat Eriş; “Geç kalınmış da olsa bundan sonra yapılması gereken bir an evvel tarımsal politikalar geliştirmektir. Planlı, sürdürülebilir, kontrol edilebilir bir yapıya dönüşmektir. Ancak bu sayede kendi kendine yeten, tarımsal ihtiyaçları karşılayabilen ve hatta ihraç edebilen bir ülke haline gelebiliriz. Ancak bu politikaları oluşturmak için bir an evvel çalışmalara başlamamız gerekiyor’’ dedi.
Haber Merkezi