• Haberler
  • Gündem
  • Hayvancılığın merkezi Torbalı ithal hayvanlara muhtaç kaldı

Hayvancılığın merkezi Torbalı ithal hayvanlara muhtaç kaldı

Yeni İzmir Gazetesi'nden Hasan Demir'in haberine göre, İzmir'in hayvancılık konusunda en gelişmiş ilçesi konumunda olan Torbalı'da...

Yeni İzmir Gazetesi’nden Hasan Demir’in haberine göre, İzmir’in hayvancılık konusunda en gelişmiş ilçesi konumunda olan Torbalı’da hayvancılık bitme noktasına geldi. Hukümetin 21 yıllık yanlış tarım ve hayvancılık politikaları neticesine tüm Türkiye’de olduğu gibi Torbalı’da da üreticiler mağdur oldu. Bir zamanlar tüm köylerinde hayvan yetiştirilen Torbalı’da yerel üretici kalmadı. Artık yalnızca ticari besi çiftliklerinde hayvancılık yapılıyor. Onlarda yerli hayvan bulamadıkları için yurt dışından hayvan ithal ediyor.

Bir zamanlar Türkiye’nin dört bir yanına canlı hayvan satışı yapan Torbalı, artık yurt dışından hayvan ithal ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığıyla ithal edilen hayvanların kontrolleri de Torbalı Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından yapılıyor.

Hukümetin tarım ve hayvancılık politikaları nedeniyle yerli üreticiler hayvan besleyemez hale geldi. Köylerde büyükbaş hayvan bulabilmek neredeyse imkansız. Torbalı’da yalnızca dev bütçeli hayvan çiftliklerinde besicilik yapılabiliyor. Durum ticari çiftlikler için de hiç iç açıcı değil. Yem fiyatlarına her gün zam üstüne zam gelirken, süt fiyatları ise oldukça düşük kalıyor. Sütten para kazanamayan üretici, zararını telafi edebilmek için hayvanını kesime gönderiyor. Ülkede canlı hayvan bulmak çok hale geldiği içinde yerine konulacak inekler yurt dışından ithal ediliyor.

BÜYÜK TORBALI

Bakmadan Geçme