Hayatınızı 7 Davranışla Değiştirin

İki hafta önce kendilik kumbarası ile başlamıştım yazıma, sonra kendiniz için neler yaparak hayatınızı değiştirebileceğinizden kısmen...

İki hafta önce kendilik kumbarası ile başlamıştım yazıma, sonra kendiniz için neler yaparak hayatınızı değiştirebileceğinizden kısmen söz ettim. Kısmen diyorum çünkü bir bölümü de bu haftaya bırakmıştım. Geçen hafta, kişisel bakım, sosyal yaşam ve beslenme davranışları üzerinde durmuştuk. Şimdi de 7 davranışın kalan kısımları neymiş bir onlara bakalım.

Uyku: Kendimizi iyi hissetmede oldukça önemlidir. Kaliteli ve yeterli uyumazsak; kendimizi gün boyu sinirli ve gergin hisseder, dikkatimizi toplayamaz ve de yorgun hissederiz. Sonunda da sosyal ilişkilerimiz bundan olumsuz etkilenir. Her sabah aynı saate uyanıp, her gece de aynı saate uyumaya çalışın. Hatta bunu alışkanlık haline getirin. Uyurken elektronik cihazları kendinizden uzak tutun ve güne daha enerjik daha pozitif başlamak için de sabah kalkar kalmaz e-postalarınızı ya da sosyal medya hesaplarınızı kontrol etmeyin.

Fiziksel aktivite: Her makinenin paslanmamak için çalışmaya ihtiyacı olduğu kesin, tabi bizim de. Fiziksel aktivite hem ruh hem de beden sağlığımız için oldukça önemli. Üstelik formülü de oldukça basit. Bir haftada toplam 150 dakika egzersiz yapmak. Bunu eğer üyesi iseniz haftada 3 gün bir spor salonuna giderek ve ya baharın gelmesi ile dışarıda yürüyüş yaparak tamamlayabilirsiniz. Unutmayın, kendiniz için bir şey yapıyor olmak bile kendinize iyi gelir.

Çalışma ve zamanı değerlendirme: Yapılacaklar listesine sahip olmak, işi her zaman kolaylaştırır. İşlerinizi 4 kategoride gruplandırabilirsiniz. Acil- önemli, acil- önemli değil, acil değil- önemli ve acil değil- önemli değil. Bu durum zamanı iyi kullanmanızı sağlar. Her sabah yeni hedefler belirleyip her gece yatmadan biten işlerin üzerini çizin. Bazı işleri yapmayı canınız hiç istemeyecek ve hatta onları sürekli erteleyip duracaksınız. Ertelemeyin! Bir yük gibi gittiğiniz her yere ertelenmiş işlerle şişirilmiş valizlerinizi taşımayın. Halledin ve hafifleyin. Zamanı daha verimli kullanmak içinse boş zamanlarını ne kaplıyor ona bir bakın. Yapılan bir araştırma insanların her boş kaldığında sosyal medya hesaplarını incelediklerini, bunun da yaklaşık 6 saati bulabildiğini ortaya koymuş. 24 saate 6 saat çok ciddi bir oran değil mi sizce de? Üstelik bu ciddi bir göz ya da baş ağrısı ve bitkinliğe de yol açar. Kendinize zaman ayırmamış da olursunuz.

Deneyim: Yeni deneyimler yaşayarak yaratıcılığınızı arttırabilirsiniz. Yöntemini soruyorsanız, birden fazla. Yeni kitaplar okuyup yeni müzikler dinleyebilirsiniz. Her gün gittiğiniz yoldan değil de farklı farklı yolları deneyebilirsiniz. Belki de gereksiz şeyler için harcadığınız paranızı biriktirir, yeni yerler gezip görmek için harcayabilirsiniz. Bunların hepsi yeni deneyimlerdir ve insan beyni yeni olan her şeyi sever.

Hayatınızda birçok şey ters gidiyorsa ve hiçbir şey dilediğiniz gibi değilse, kendinizi yenileyerek işe başlayın. Kendinizi yenilemek için de bu küçük yedi maddeyi uygulamayı deneyin. Küçük adımlar sağlıklı ve daha büyük değişimleri getirir çünkü.

Sevgi ve yeniliklerle…

Bakmadan Geçme