• Haberler
  • İzmir
  • Halk Konut töreninde emsal tartışmaları yine gündeme geldi

Halk Konut töreninde emsal tartışmaları yine gündeme geldi

Yeni İzmir'den Berivan Kaya'nın haberine göre İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaşama geçirilen Halk Konut projesinin 9...

Yeni İzmir’den Berivan Kaya’nın haberine göre; İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaşama geçirilen Halk Konut projesinin 9 etabının toplu imza töreni Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası’nda yapıldı. Törene, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra, CHP İzmir Milletvekili adayları, İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya,  Ege Şehir A.Ş Genel Müdürü Ekrem Tükenmez, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, İZDEDA Kurucu ve eski Başkanı Haydar Özkan, İZDEDA Başkanı Bilal Çoban, kooperatifler ve İzmirli depremzedeler katıldı. 

Törende konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Halk konut çok uzun bir süredir üzerinde kafa yorduğumuz bir proje. Çok kıymetli çünkü bütün Türkiye’ye örnek olacak bir proje. İlk kez İzmir’de ortaya çıkan bir model. Bu model imece usulüyle ortaya çıktı. Çok paydaşlı bir proje. Emin olun ki bunlar Türkiye’de yepyeni bir model doğmasına imkan verdi. Kentsel dönüşüm noktasında bir yol haritası oldu. Büyük proje büyük bir uyum gerektiriyor. Bu uyum sadece İzmir’in kendi içinde yakalayacağı bir uyum olamaz. Bunun merkezi otorite tarafından desteklenmesi gerekiyor. Dünya bankasından bulduğumuz bir finansman kaynağı vardı, olmadı bize o krediyi kullandırtmadılar. Emsal meselesi aynı şekilde” ifadelerinden bahsetti.

’ENGEL ÇIKARTMAYIN DEDİK’ 

14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kala iktidar mesajı veren Başkan Soyer, “İktidarın belediyesi olmak ne demek çok iyi biliyorum. Telefon açıp bana Çevre ve Şehircilik Bakanını bağlayın demek var ya.. Bunu diyeceğiz. Halk konut ancak halkın iktidarında yürür. Halkın iktidarında halk konutun önünü açacağız. Biz işin büyük kısmını bitirdik. Yeter ki gölge etmeyin dedik ancak gölge ettiler. Engel çıkartmayın dedik, engel çıkardılar ama bitti yolun sonuna geldik. 

Bizim asli işimiz kentsel dönüşümdür. Burada da sizlerle ortaya koyduğumuz bu modeli bütün İzmir’e yayacağız. Halk konutu İzmir’e yaymaya söz veriyorum. Bu koltukta oturduğum sürece birinci önceliğim bu şehri dirençli hale getirmeye çalışmak ve bu şehirde yaşayan insanların güvenle yaşayacağı bir şehir inşa etmek olacak” sözlerini söyledi. 

Elazığ ve Bayraklı karşılaştırması gerçekleştiren Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Deprem süreci derinden yaşadığımız bir süreç. Arama kurtarma ve enkaz süreci dışında ne yazık ki bir başımıza kaldık. 2 noktada çok büyük mağduriyetler yaşadık. 130 metrekarelik daireler 70 metrekareye düştü. Bunu bir şekilde anlatamadık ve mağduriyet giderilmedi.. Osmangazi’de 2 parselde emsali 3 kat artırıp bu konutları yapıyorlar. Madem yapabiliyorduk proje alanındaki yurttaşlarımızı neden mağdur ettik? Binaların risk durumuyla ilgili konuşmak doğru değil, bu bir politika ürünü. Az ve orta hasarlı bina sahipleri bu mağduriyet pençesinde. Birçok afet bölgesinde yapılan işler söz konusu İzmir ve Bayraklı olunca merkezi idare aynı hoşgörüyü göstermedi. Elazığ’a giden toplam yatırım 560 milyon, İzmir için 30 milyon lira. Yapılan konut sayısı 25 bin, Bayraklı’da 6 bine yaklaşacak onu da rezerv alanlarının kime verildiğiyle ilgili hala bilgi yok. Emsal artışı ve halk konutu ortaya çıkması bir zorunluluk” sözlerini söyledi. 

Haber

TMMOB ve ŞPO’ya seslenen Halk Konut 12 kooperatif Başkanı Serdar Cemiloğlu, “Bir depremzede olarak 2.5 yıldır hasar gören binalarımızı yapmak için çaba sarf ediyoruz. Yıllardır ödediğimiz deprem vergilerinin nerede olduğu belli değil. Az ve orta hasarlı bina sahipleri görmezden gelindik. İnşaat maliyetleri arttı ve evlerimiz yapılamaz duruma geldi. İZDEDA derneğimizin büyük mücadelesiyle, Bayraklı Belediye Başkanımız Serdar Sandal’ın önerisi ve Tunç Başkan’ın çabalarıyla emsal artışı verildi. Müteahhitlerin istediği rakamlar bizler için ikinci bir deprem oldu. TMMOB ve Şehir Plancıları Odası problemin değil çözümün bir parçası olmalı ve emsalimize dokunmamalı” dedi.

Halk Konut 13.Kooperatif Başkanı Kaya Yıldız ise konuşmasında, “30 sene Hava Kuvvetlerinde çalıştıktan sonra depremde hasar gören evrimi almıştım. Apartman ağır hasarlı olmasına rağmen hasarsız raporu verildi. Müteahhitlere yaptırmak istemedik çünkü onların istediği parayı verecek ekonomik gücümüz yoktu. Kooperatifin belediye denetimi sayesinde 70 yaşından sonra bir kere daha evimi yapmak için işlemlere başladık. Kredi konusu çözüldü, emsal konusu hala belirsiz. Biz depremzedeler olarak depreme karşı güvenli binalarda yaşamak istiyoruz. Can kaybı olmayan Bingöl, Niğde, Mardin, Batman illeri afet bölgesi ilan edildi. İzmir Bayraklı ilçesi 117 canını kaybettiği halde afet bölgesi ilan edilmeli” diye konuştu.

İZDEDA Kurucu Başkanı Haydar Özkan ise yaptığı açıklamada, “Birinci imza töreni büyük bir coşkuyla karşılandı, ondan sonra depremzedelerimiz arasında bazı soyut olmayan düşünceler belirmişti. Bugün 9 imza daha atılıyor. Toplamda 45 kooperatif oluştu. Bu kooperatiflerin 45’e kadar yükselmesinde emeği geçen yol arkadaşlarıma, bu konuda bizi yalnız bırakmayan ve aynı zamanda bu işin arkasında duran hatta parti politikasına bile giren Halk Konut projesinin ne kadar önemli olduğunu gösteren Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

Emsal konusunda belirsizliklerden bahseden İZDEDA Derneği Başkanı Bilal Çoban, “Artık biz acılara uyanmak istemiyoruz. İnsan hakkı olan güvenli konutlarda hayatımızı devam ettirmek istiyoruz. Halk Konut her geçen gün büyüyen ve depremzedelerin güven duyduğu bir sistem oldu. Halk Konut artık alternatif olmaktan çıktı, çözüm merkezlerinden biri haline geldi. En temel konularda belirsizliklerin olması bizi düşündürüyor. Halk Konutun artık resmi bir kimliğinin olması gerektiğini düşünüyoruz. Emsal bizim olmazsa olmazımız. Emsal konusunda belirsizliklerin olması ve hazırlıkların yapılmamasına yönelik hayal kırıklıklarımız var. 2,5 yıldır insanlar anlaşmalar yaptılar, inşaatlarına başladılar, borçlandılar. Bu konuda yol haritası ve çözüm önerileri beklemekteyiz” ifadelerinden bahsetti. 

Halk Konut 16. Kooperatif Başkanı Suat Ekici, “Biz emsal iptal olursa ne olur diye sormuştuk. Başkan mikrofon istedi ve , ‘iptal ederse yeniden çıkartırız demişti.’ Bu vesileyle kendisine teşekkür ediyorum ama iktidara faizleri sıfır yapacağız, gerekirse kira yardımı yapacağız gibi daha somut sözler istiyorum” dedi. Ekici’nin talebine yanıt veren Soyer ise, “Ben de somut söyleyeyim. Önce bizi iktidar yapın, iktidarı görelim gerisi kolay. Seve seve yapacağız” ifadelerini söyledi. (M.T.) 

Haber Merkezi 

Bakmadan Geçme