“Hafize Gaye Erkan’ın enflasyon modelinde şirket karları yok”

Hafize Gaye Erkan, enflasyon hakkında yaptığı açıklamalarda enflasyonda istikrarın uzun vadede, 2025 yılında başlayacağını söylemiş, kısa...

Hafize Gaye Erkan, enflasyon hakkında yaptığı açıklamalarda; enflasyonda istikrarın uzun vadede, 2025 yılında başlayacağını söylemiş, kısa dönemde ise kurun ve mali tedbirlerin etkisiyle enflasyonun geçici olarak yükseleceğini vurgulamıştı.

Açıklamaya farklı iktisatçılardan tepkiler gelmeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Eski Müdürü Bartu Soral, uygulanacak neoliberal modelin hayatını doldurduğunu, yalnızca sorunları daha da derinleştireceğini söylemişti.

Bir diğer iktisatçı Menekşe Yılmaz ise Merkez Bankası Başkanı Erkan’ın, enflasyon hakkındaki açıklamalarında şirket karlarına değinmemesini eleştirdi.

Yılmaz, Twitter’da yaptığı paylaşımda “TCMB Başkanı Erkan, tahmin sapması ve tahmin yaklaşımındaki değişime de vurgu yaparak 2023 yılı enflasyon tahminini %22.3’den %58’e çektiklerini açıkladı. Ne sunumda, ne soru cevap kısmında ne de raporda enflasyona kârların katkısına değinilmedi bile. Modelinizde kârlar var mı?” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde IMF, yayınladığı bir raporda bütün Avrupa’daki şirket karlarının enflasyonun %45’ini, ithalat fiyatlarının ise %40’ını oluşturduğunu ifade etmişti. Aynı rapora göre işçi ücretleri ise enflasyonun %15’inden sorumluydu.

TCMB Başkanı Erkan, tahmin sapması ve tahmin yaklaşımındaki değişime de vurgu yaparak 2023 yılı enflasyon tahminini %22.3'den %58'e çektiklerini açıkladı. Ne sunumda, ne soru cevap kısmında ne de raporda enflasyona kârların katkısına değinilmedi bile. Modelinizde kârlar var mı? https://t.co/FHVf7sCwzQ pic.twitter.com/v7PSuxMyTA

— Menekşe Yılmaz (@meeeeenekseee) July 27, 2023

Utku Beycan

Bakmadan Geçme