• Haberler
  • Günlük 50 ton süt üretimi

Günlük 50 ton süt üretimi

Bademli Fidancılık Tarımsal ve Kalkınma Kooperatifi, yaptığı çalışmalarla üreticinin malını en iyi şekilde değerlendirmenin mutluluğunu yaşıyor....

Bademli Fidancılık Tarımsal ve Kalkınma Kooperatifi, yaptığı çalışmalarla üreticinin malını en iyi şekilde değerlendirmenin mutluluğunu yaşıyor. 300 ortaklı kooperatif, meyve fidancılığı yönünden zirveye oynarken bu kez de üreticinin sütünü değerlendirip üreticiye alın terinin karşılığını vermek için büyük çabalar içersinde. Kooperatif, kurduğu güneş enerjisi tesisiyle günde 400 kwa’lık elektrik üreterek tüm tesislerini aydınlatma ve ısıtma ihtiyacını karşılıyor.

Azerbaycan başta olmak üzere Türk cumhuriyetlerinde binlerce dönüm arazi satın alarakmeyve fidanı bahçeleri kurup üreticiye yeni bir kazanç imkanı sağlayan kooperatif, bunun yanında günde 15 ton süt işleyerek yoğurt, peynir, ayran, tereyağı gibi ürünlerle de ortaklarının kazançlarına bir yenisini daha kattı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle yakın diyaloga girerek Büyükşehir’e kooperatifin ürettiği yoğurt, ayran, peynir, tereyağı gibi ürünleri uzmanlar eşliğinde bioteknoloji sistemiyle en hijyenik şartlarda üretip satarak üreticiye daha fazla para kazanma imkanı sağlayan kooperatif, İzmir’deki büyük mağazalarla da anlaşıp ürün yelpazesini geliştirdi.

Önce Büyükşehir’e, sonra İzmir piyasasına

Dokuz yıldır kooperatif başkanlığını başarıyla yürüten Bademli‘nin eski belediye başkanı Selçuk Bilgi çalışmalarla ilgili olarak şöyle konuştu: “Süt üreten ve hayvancılık yapan ortaklarımızın alın terini ve çalışmalarını değerlendirmek için 2008’den bu yana yaptığımız çalışmalar vardı. Sütü hijyen ve soğuk zincir altına alabilmek için 2008’de başlattığımız çalışma, 2009’da 55 adet soğutucu tankla başlamıştır.  Bir tonluk süt üretenlere sağım üniteleri yapılıp hayvan dam ruhsatları alınmış ve sonra teknisyenler tarafından yemler nasıl verecekse o konuda bilgiler verilerek üretici ortaklarımız bilgilendirip sütün en hijyen şekilde üretilmesi konusu sağlanmıştır.  2009’dan bu yana günlük 50 ton civarında süt üretimine başlanmış ve bu sütleri soğuk zincir doğrultusunda toplayıp 15 tonluk bir kapasiteli süt mamulü üreten tesisimizle süt, yoğurt, tereyağı, peynir, ayran gibi mamul maddeler elde ederek İzmir piyasasına arz etmekteyiz. Bu mamullerimiz, Büyükşehir işçileri tarafından mümkün olduğu kadar değerlendirilmekte, artan kısmı da piyasaya arz edilerek ürünlerimizi İzmir piyasasına ve büyük mağazalarda satmaya çalışmaktayız.

“Büyükşehir, bizim için çok büyük bir pazar”

Ürünlerimiz, diğer şarküterilerde de satılmaktadır. Büyükşehir Belediyesi, Tire ‘den süt almakta, bizden de işçilerine dağıtmak üzere ayran ve yoğurt almaktadır. Günde 15 ton sütten mamul yapmaktayız. Bunun hemen hemen sekiz tonluk kısmını Büyükşehir’e vermekteyiz. Büyükşehir, bizim için çok büyük bir pazar, kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Bu destek, gerek tarım yolları gerekse hayvancılık, küçükbaş hayvan dağıtması, arıcılığa önem vermesi, meyveciliğe önem vermesiyle Avrupa ülkelerine rol model olarak seçilmiştir. Bu da bizim için büyük bir onurdur.”

Haber: Turgay KONURALP

 

Bakmadan Geçme