• Haberler
  • Genel
  • Gözaltına alınan 5 gazeteciden 3’ü serbest bırakıldı, 1’i tutuklandı

Gözaltına alınan 5 gazeteciden 3’ü serbest bırakıldı, 1’i tutuklandı

Fotoğraf:Bianet Dün Diyarbakır, Ankara ve İzmir’de yapılan ev baskınları sırasında 5 gazeteci, farklı gerekçelerle gözaltına alınmıştı....

Fotoğraf:Bianet

Dün Diyarbakır, Ankara ve İzmir’de yapılan ev baskınları sırasında 5 gazeteci, farklı gerekçelerle gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan gazeteciler arasında Ankara’dan Sibel Yükler ve Fırat Can Arslan, İzmir’den Delal Akyüz ve Diyarbakır’dan Evrim Deniz bulunuyordu. Gazeteciler, emniyetteki sorgularının ardından dün akşam adliyeye sevk edilmişti. Akyüz ve Deniz ifadelerinin alınmasının ardından savcılık tarafından tutuklama talebi ile mahkemeye sevk edilmişti. Yükler ve Arslan ise ifadeleri alınmadan mahkemeye gönderilmişti.

Gözaltındaki gazetecilerden Yükler, Deniz ve Akyüz, yurtdışı yasağı ve adli kontrol şartı ile serbest kalırken, Fırat Can Arslan, “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçuyla tutuklandı.

Hakimlik, tutuklama gerekçesinde “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme suçunu işlediğini, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı terör suçları soruşturma bürosunda görev yapan Cumhuriyet Savcısı ve eşi olan Hakim’in isimlerini paylaştığı, Cumhuriyet Savcısının görevine ilişkin dava ve bu dava dosyasında tutuklu olan gazeteci kişiler de vurgulanmak suretiyle yeni görev yerinin belirtildiği, kuvvetli suç şüphesini gösterir somut delillerin mevcut olduğu ve kaçma ihtimalinin kuvvetle muhtemel bulunması sebebiyle adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağı gerekçesiyle tutuklanması karar verilmiştir” dedi.

Arslan ise yapılan suçlamaları kabul etmedi, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda sadece Hakimler Savcılar Kurulu kararnamesini paylaştığını söyledi. Gözaltına alınan bir diğer gazeteci olan Bianet editörü Evrim Kepenek hakkında ise henüz bir karar verilmemiş durumda.

Bianet’e açıklama yapan avukat Nuray Özdoğan, sorgu sırasında emniyet tarafından gazetecilere sadece kararnameyi neden ‘retweet’ ettiklerinin sorulduğunu söyledi, “Gazeteciler, paylaşımın haber değeri olduğunu, gazetecilik faaliyeti olduğunu belirttiler. Gizli bir bilgiyi paylaşmadıklarını, suçlama konusu yapılan bilginin HSYK kararnamesi olduğunu ve kamuya açık olduğunu söylediler. Hedef gösterme olmadığını söylediler.” dedi.

Bianet

Bakmadan Geçme