Gökkuşağı nasıl oluşur, neden 7 renktir?

Gökkuşağı nedir sorusuna cevap olarak gökkuşağı, yağmurdan sonra oluşan görüntüdür. Gökyüzünde rengarenk şerit halinde oluşan görüntünün...

Gökkuşağı nedir sorusuna cevap olarak; gökkuşağı, yağmurdan sonra oluşan görüntüdür. Gökyüzünde rengarenk şerit halinde oluşan görüntünün nedeni, güneş ışınlarının kırılıp yansıması sonucu oluşmaktadır. Damlalar arasından kırılan güneş ışığı gökyüzüne dağılır böylece gökkuşağı oluşmuş olur. Genellikle yağmur damlaları büyük olduğunda gökkuşağı daha net bir şekilde görülmektedir. Oluşan kırılma ve dağılma sonucunda 7 ayrı renk ortaya çıkmaktadır.

Gökkuşağı renkleri nasıl oluşur?

Işık, birçok renkten oluşur. Bir prizmayı tutup içine ışığı yansıtırsanız bunu kendiniz rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.

Gökkuşağı da prizma metaforuna benzer şekilde çalışır. Ancak kırılma, dağılma ve yansıma gibi belirli süreçlerin gerçekleşmesini gerektiren meteorolojik bir olgudur.

Gökkuşağı oluştuğunda, güneş ışığı yağmur damlalarına belirli bir açıyla çarpmalıdır. Eğer oluşmazsa, ark görünemez. Gökkuşaklarının genellikle öğleden sonra veya şafakta ortaya çıkmasının nedeni budur.

Güneş ışınları, yağmur damlacıkları ile temas ettiğinde güneş ışığı yansır. Ardından yansıma yasası, bir cam pencereden baktığınızda olduğu gibi hareket etmeye başlar, kendi yüzünüzü görmenin yanı sıra onun içini de görebilirsiniz.

Pencere, tıpkı su gibi ışığı hem yansıtabilir hem de iletebilir. Bir miktar ışık hava ve su tabakasını geçer ve yavaşlamaya başlar. Hava sudan daha az yoğun olduğu için oluşur. Hız azalmasına kırılma denir çünkü ışıkta bükülmüş bir açı oluşturur, bu nedenle gökkuşakları bir yay şeklindedir.

Gökkuşağı neden 7 renktir?

Gökkuşağı, Güneş ışınlarının yağmur damlaları ve sis bulutları tarafından kırılması, yansıtılması ve dağıtılması sonucu meydana gelmektedir. Büyük damlalardan oluşan kuşaklar, daha net ve dikkat çekici gökkuşakları oluşturmaktadır.

Küçük yağmur damlalarının ise netliği daha az ve geniş ölçekli bir gökkuşağı oluşturduğu görülür. Yağmur damlaları, ışığı renklerine ayıran bir prizma görevi üstlenmektedir.

Işık tayfı renkleri bir yay şeklinde görülmektedir. Güneşin yaydığı ışık, beyaz renkli bir ışık olarak tanımlanır ve sarı gibi görünmesine rağmen aslında içinde bütün renkleri bulundurmaktadır. Bir bant şeklinde oluşan gökkuşağının görülebilmesi için de belli bir açı ile dizilmesi ve bakılması gerekmektedir.

 

Bakmadan Geçme