• Haberler
  • 'Gerekirse Ödemiş'e bağlanırız'

'Gerekirse Ödemiş'e bağlanırız'

Tire’ye bağlı Gökçen ve Kahrat köylerinin birleştirilmesiyle oluşturulan Gökçen Beldesi, Bütünşehir Yasası'yla Tire'ye bağlı tek mahalle...

Tire’ye bağlı Gökçen ve Kahrat köylerinin birleştirilmesiyle oluşturulan Gökçen Beldesi, Bütünşehir Yasası’yla Tire’ye bağlı tek mahalle haline getirilmişti. 1959 yılından bu yana güneyde bulunan Gökçen ve kuzeyde yer alan Kahrat köyleri bir bütün olarak yaşarken geçtiğimiz haftalarda Kahrat sakinlerinin toplu imzasıyla Tire Belediye Meclisi’nde Gökçen ile Kahrat’ın ayrılmasına karar verilmişti.

Gökçen Mahallesi Muhtarı Süleyman Köseoğlu, mahalle halkının yaşanan gelişmelerden dolayı tepkili olduğunu dile getirerek gerekirse Ödemiş’e bağlanabileceklerini söyledi. 800 kişinin katıldığı imza kampanyası konusunda tamamlandıktan sonra imzaları Tire Belediyesi, Tire Kaymakamlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne göndereceklerini dile getiren Köseoğlu, “1959 yılında iki köy olarak birleştik ve ortaya resmi binalar, sosyal binalar ve meskenler yapıldı. Bunların içinde ilkokul, sağlık ocağı gibi binalar da var. İki köy, husumet olmasın diye zoraki olarak birleştirilmişti. Yeni yasayla tek mahalle olduk ve hizmetlerimize devam ediyoruz. Peki ne oldu da böyle bir karar aniden alındı? Uzun yıllardan beri bir arada yaşarken bu ayrılmanın nedeni nedir? Hala da anlamış değilim. 62 yıldan beri hep birlikte aynı hizmeti alırken böyle bir kararı asla doğru bulmuyorum” dedi.

“Kahrat’a gitti, buraya gelmedi”

Alınan karar nedeniyle şaşkın ve kızgın olduklarını kaydeden Köseoğlu, “Konuyla ilgili olarak bazı vatandaşlar da hemen imza kampanyası başlatılmasını istediler. 800 imzaya ulaştık. 1000 imza olunca da bunu üç ayrı kuruma vererek bu konuda somut adımlar atılmasını isteyeceğiz. Bazı vatandaşlar, sonuç alınmadığı takdirde Ödemiş’e bağlanmayı talep ediyor. Başkanımız Tayfur Çiçek, bu kararı almadan önce yukarı mahalleye (Kahrat) giderek oradaki vatandaşlarla bir araya geliyor. Ama gelip de buradaki vatandaşlarla görüşme zahmetine katlanmıyor. Bir belediye başkanının her zaman halkın sesine kulak vermesi gerektiğine inanıyorum. 

Biz, bu ayrılmaya karşıyız. Çünkü artık her şeyimiz ortak. Burada iki köy var ve bunların ayrılmasına rıza göstermiyoruz. Köylerimiz arasında husumet olmaması için ayrılmaya karşıyız. İsmimiz Gökçen Mahallesi.  Sayın Belediye Başkanımız sağduyulu olmalı, meclis üyelerimiz sağduyulu olmalı. Bu konunun bir referandum ile mahalleliye sorulmasını istiyoruz. Sandıkları koyarak toplumun ortak sesine kulak verilmeliydi. Herkes karşı, gül gibi geçiniyoruz. Niye ayrılalım? 3-5 kişinin köycülük yaparak ayılmayı istemesi kabul edilemez. Bu tip şeylerin iki köy arasında husumete neden olacağını düşünüyorum. Hizmetlerimiz kesintisiz geliyor. Yollarımız asfaltlanıyor. Doğalgaz ile ilgili yazımız geldi, yakında doğalgazımız olacak. Bu kadar hizmet gelirken bu ayrılmanın manası nedir? Tire Belediye Meclisi üyeleri,  ne Gökçen’i ne de buranın coğrafi konumunu bilebilirler! Alınan bu karar, burada yaşayan vatandaşları huzursuz hale getirdi” diye konuştu.

Referandum çağrısı

Gökçen Mahallesi sakinlerinden Ali Üzerek, “Jandarma karakolu, okul, düğün salonu, eski belediye binası gibi binaların kendi mahalle sınırlarına bağlanmasını istiyorlar. Bize ne kalacak?” dedi. Mahalle sakinlerinden Bahattin Akyel, “Bu işin bir getirisi yok. 62 yıl gibi uzun bir süre sonra böyle bir karar ortaya çıkıyor. Anlam vermek mümkün değil. Koysunlar sandıkları, iki topluluğa oy kullandırsınlar. Bu karar alınmadan önce böyle bir referandum yapılması gerekirdi. Tire Belediye Başkanımızın onları dinleyip de buraya gelmemesini doğru bulmuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Biz daha çok kişi gitsek ne olacaktı?”

Mahalle sakinlerinden Hakkı Güler “Ayrılmak isteyenler, imza verip 62 kişilik bir grupla Belediye Meclisi’ne gitmişler. Peki biz 150-200 kişi gitsek bizim lehimize mi karar çıkacaktı? ‘Yanlış hesap Bağdat’tan döner’ misali alınan bu yanlış karardan bir an önce geri adım atılması lazım. Tire Belediyesi tarafından daha ismi bile konmayan diğer mahalleye Gökçen Efe’nin müzesi yapılacakmış. Gökçen Efe hangi mahallede doğmuş, onu da bir araştırsınlar. Bir müze yapılacaksa ortada bir yere yapılmalıdır. Bize köy tüzel kişiliği versinler, gerekirse Ödemiş’e bağlanırız” dedi.

Verilen oyları anımsattı

Son olarak söz alan İlhan Kuru ise, “Bu konuda muhtarımız Süleyman Köseoğlu, elinden gelen çabayı sarf ediyor. İmza kampanyası başlattı. Sonuçlarını bekleyeceğiz. Mahalle halkı olarak birçok zirai girdimiz Ödemiş’ten ve orası ile bağlantılarımız da var. Bu konuda somut adımlar atılmadığı takdirde Ödemiş’e bağlanmayı da düşünürüz. Çoğunluğu oluşturan biziz. Referandum yapılsın, ne sonuç çıkacak görürüz. Başkan Çiçek, belediye başkanı olurken acaba nereden çok oy aldı? Bir araştırsın bakalım. Dağ köylerinden oy alamayan Başkan Çiçek, bizden oy alarak Belediye Başkanı olmuştur. Bunu da asla unutmasın” şeklinde konuştu.

Haber: Turgay KONURALP

 

 

Bakmadan Geçme