GELENEKSEL EL SANATLARIMIZDAN BİRİ: YORGANCILIK

Pir'inin Hallacı Mansur olduğu söylenen ve geçmişte önem verilen mesleklerden biridir yorgancılık. Osmanlı döneminde padişahların seferleri,...

Pir’inin Hallacı Mansur olduğu söylenen ve geçmişte önem verilen mesleklerden biridir yorgancılık. Osmanlı döneminde padişahların seferleri, şehzadelerin sünnetleri gibi vesilelerle düzenlenen şenliklerde geçiş törenlerine katılan esnaf alayları arasında yer almanın yanında minyatürlere dahi yansımıştır.Osmanlı saraylarını, usta ellerin zengin motiflere, altın ya da gümüş teller, kıymetli taşlar eklemesiyle elde ettikleri ipek, kadife yorganlar süslemiştir.

Günümüz de Ödemiş’te bir elin beş parmağını geçmeyen yorgancılık mesleğini icra eden Kadir Keleş TV9 İzmir mikrofonlarına açıklamada bulundu:

Haber

“Ödemiş, Küçükavulcuk köyündenim. 35 senedir bu mesleği yapıyorum. İlk mesleğim, çıraklığımdan beri bu işin içerisindeyim. Eskiden, bizim çıraklık dönemlerimizde el işleri çok revaçtaydı, çok meşhurdu. Bu işler para kazandırıyordu, çıraklık sektörü çok yoğundu. Onun için bu mesleği tercih ettim. Büyüklerimin teşvikiyle oldu. Çıraklarımın hepsi mesleği bıraktılar. 4 tane çırağım vardı, meslek artık yavaş yavaş gerilemeye başladı. Bütün el sanatları, el işleri artık kan kaybediyor. Yeni yetişen de olmuyor, bu işe merak salan da olmuyor.

Haber

Ödemiş’te ilk çıraklık zamanımızda 25 tane yorgancı vardı. Şu anda bu sayı azala azala, 5 taneye düştü. Kimisi vefat etti, kimisi dükkanlarını kapattı, artık ustalarımız da yavaş yavaş gittiler.

Her meslekte olduğu gibi bu mesleğin de zorlu yönleri var. Eskiden bir tabir vardır “meslek, altın bileziktir” diye ne zaman mesleksiz bir insan olsa  yadırganırdı toplumda. Zor yanları da var kolay yanları da var. Kolay yönü kapalı mekanda yağmur, çamurda sıkıntı olmuyor. Zor yanları da, biraz el işi, göz işi olduğu için çabuk yıpranıyorsunuz. Toz olduğu için ciğerler zarar görebiliyor.

İlerleyen dönemlerde bu meslekler yavaş yavaş yok olmaya yüz tutuyor. Bu mesleğin tekrar dirilmesi, tutulması zor. Halk eğitim merkezlerinde, eğitimlerde teşvik olursa ancak hareketlenebilir.

Ödemiş halkının bizim gibi meslek dallarına, gruplarına sahip çıkmalarını istiyorum. Herkese sağlık, sıhhat diliyorum.”

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme