Geleceğin meslekleri

Teknoloji geliştikçe artan farklı ve yeni iş olanakları, çocuklarımıza ve gençlere yeni meslekler de kazandırmakta. Bazı...

Teknoloji geliştikçe artan farklı ve yeni iş olanakları, çocuklarımıza ve gençlere yeni meslekler de kazandırmakta. Bazı yeni meslekler ortaya çıkarken bir takım meslekler de dijitalleşip evrim geçirerek farklı iş imkanları sunuyor. İlk etapta göreceklerimize bir göz atalım.

Robot Mühendisliği: Robotlarla yıllardır uğraşıyoruz fakat bu meslek, dijitalleşip evrim geçiren mesleklerden biri olacak. Çünkü burada hem elektronik hem bilgisayar hatta endüstri ve makine mühendisliğini bile içerebilecek yetenekte kişiler söz konusu. Peki ne yapacak bu robot mühendisleri? Öncelikle robotların bakımını yapacaklar, arızalarını ve kontrollerini gerçekleştirecekler. Hata sinyallerini analiz edip robotun daha verimli çalışmalarını sağlayacaklar. IoT teknolojisinin gelişmesi ile en popüler mesleklerden biri olacağı kesin.

Şebeke Mühendisliği: Günümüzde sadece mobil şebeke ve fiber/kablo şebeke olarak algılansa da gelişmeye en açık mesleklerden birisi. Çünkü artık bırakın ofis ve iş yerlerini, evlerde bile küçük şebeke yani veri ağları olacak. Kişilere ve kurumlara özel ağlar oluşturarak bu şebekenin verimli çalışmasını sağlamak, çok iyi bir gelir kaynağı olacaktır. Evde ne şebekesi olacak demeyin! Evdeki buzdolabınız, şarj üniteleriniz, çay makineniz hepsi bir şebeke ağının parçası haline gelecek.

3D Yazıcı Mühendisliği: Benim en favori mesleklerimden birisi. Hani insanı modelleseniz çıkartacak düzeyde gelişen 3D yazıcılar geleceğin en önemli makineleri olacak. Üretim ve sağlık alanını direkt olarak etkileyecek olan bu meslek, numune tasarımı ve çıkartılması açısından maliyet ve zamandan tasarruf ettirecek. Kafanızda oluşturduğunuz fikirlerin vücut bulmasını sağlayacak olan bu makinelerdaki yetenekler çok önemli hale gelecek.

Veri Mühendisi: Endüstriyel alan başta olmak üzere büyük şirketlerin verilerini işleyerek anlamlı sonuçlar çıkaran bir meslek. Özellikle günümüzde Qlik Sense, Power BI vb. gibi uygulamalar olsa da daha hızlı ve kolay raporların oluşturulabileceği, anlık verilerin görüntülenip analizlerin yapılacağı platformları yazıp yönetecek kişiler çok değerli olacak.

Giyilebilir Teknoloji Uzmanlığı: Kol saatlerinden başlayan giyilebilir teknoloji akımı, hiç hız kesmeden büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Artık saatlerimizden maillerimizi, SMS’lerimizi okuyabiliyor; kalp atış hızımızı görüyor ve ne kadar kalori yaktığımızı, ne kadar adım attığımızı biliyoruz. Artık vücut takıları bile sadece bileklik, yüzük veya kolye olmaktan çıkıp bildirimleri gösteren, hatta bize gideceğimiz yerin yolunu çizen akıllı cihazlar oldular. Bu alan, gelişmeye ve yeniliğe çok açık olup üretilebilecek yeni bir ürün ile yüksek satışlar yapılması çok muhtemel.

Bulut Mühendisliği: Bulut, artık günümüzün vazgeçilmesi. Her şey bulutta; telefon rehberimiz, fotoğraflar, videolar, notlar ve daha nicesi. En önemli dosyaları bulutta saklıyor ve güvenli olmasını istiyoruz. Şirketler için ise bu veriler daha da önemli. Dolayısı ile bu alanda uzman kişilere ihtiyaç her geçen gün artmakta. Özellikle yüksek internet hızlarının hayatımıza girmesi ile bu sektör bir çığ gibi büyüyecek.

Veri Güvenlik Uzmanlığı: Veriler, çok özel ve değerli. Ama bu verilerin korunması ve güvenli halde kalması daha da önemli. Şifrelenen veriler ile güvenliğin sağlanması bir yana, bu verileri ele geçirmek isteyen kötü niyetli kişilere karşı koymak da bu işin bir parçası. Dolayısı ile teknolojinin temelini oluşturan bu veri ve operasyonları güvenli bir şekilde devam etmesini sağlayacak veri güvenlik uzmanlarına ihtiyaç olacak.

Gördüğünüz üzere bizim gençliğimizde söylenen eski mesleklerden artık eser yok. Güne ayak uydurmak ve kişinin kendini güncel tutması çok önemli. Gençler, kendileri için en önemli kararı verecektir. Biz de onlara elimizden geldiği ölçüde yardımcı olmalıyız, çünkü gelecek onların ellerinde.

Herkese teknoloji dolu günler dilerim.

Bakmadan Geçme