• Haberler
  • Çevre
  • Gediz Deltası’ndaki Yavru Flamingoların Göç ve Yaşam Döngüleri İzleniyor

Gediz Deltası’ndaki Yavru Flamingoların Göç ve Yaşam Döngüleri İzleniyor

Türkiye’deki İzmir Kuş Cenneti’nde, flamingoların üreme noktası olan Gediz Deltası’nda yapılan bir çalışma, 262 yavru flamingonun...

Türkiye’deki İzmir Kuş Cenneti’nde, flamingoların üreme noktası olan Gediz Deltası’nda yapılan bir çalışma, 262 yavru flamingonun uçuş rotası, yaşam süreleri ve döngülerini incelemek amacıyla ayaklarına takılan halkalarla izleniyor. Gediz Deltası’ndaki yapay flamingo üreme adasında, 14,068 çift flamingonun ürediği bildirildi.

Bu çalışma, Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) iş birliğiyle gerçekleştirildi. 9-65 yaş arasındaki gönüllülerin katılımıyla suya inilen sayım sırasında, 262 yavru flamingoya plastik ve metal halkalar takıldı. Bu halkalar sayesinde yavru flamingoların yaşam döngüleri, göç alanları ve korunma ihtiyaçları incelenecek.

Bilimsel verilere dayanan bu çalışmanın, flamingoların korunması için temel oluşturacağı vurgulandı. Ayrıca, iklim değişikliğinin flamingoları etkilediği ve bu türlerin yayılım alanlarını değiştirdiği de belirtildi. FAO proje koordinatörü Emre Akyüz, flamingoların Gediz Deltası’nın önemli kuş türlerinden olduğunu ve bu çalışmaların popülasyonun korunması ve geliştirilmesine katkı sağlayacağını dile getirdi.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme