Gebelikte beslenme dizisi-3

Merhabalar, gebelik dizisinin son yazısı ile karşınızdayım. Gebelik döneminde önemli olan birkaç vitaminden daha bahsedip sonrasında...

Merhabalar, gebelik dizisinin son yazısı ile karşınızdayım. Gebelik döneminde önemli olan birkaç vitaminden daha bahsedip sonrasında gebelikte yaşanabilecek sorunlar ve çözüm önerilerine yer vereceğim.

B12 Vitamini

B12 vitamini DNA sentezi için elzemdir. Özellikle gebelik döneminde oluşan yeni hücre DNA’larının kusursuz olması için yeterli B12 vitamini tüketilmelidir.

Ne tüketebilirim: Süt, yoğurt, peynir, et ve diğer hayvansal kaynaklı besinler B12 vitamini içerirler.

Önemli: B12 vitamininin alımı kadar, pişirilme yöntemi kaynaklı veya vücuttaki başka sağlık problemlerinden dolayı emilimi engellenebilmektedir.

A Vitamini

Hücre sağlığı açısından bebeğiniz ve siz için oldukça önemli bir vitamin olan A vitamini, yağda çözünür özellikte olan bir vitamindir.

Ne tüketebilirim: Balık, süt, yoğurt, yumurta sarısı, domates, havuç, koyu yeşil yapraklı sebzelerde yüksek miktarda bulunur.

D Vitamini

Vücuda yeterince alınması gereken mineral kalsiyumun etkili olabilmesi için D vitamini gereklidir. D vitamininden zengin beslenmenin yanı sıra, D vitamininin kullanılır forma dönmesi için yeterli güneş ışığı yararlanımı da önemlidir.

C Vitamini

Vücudunuzu enfeksiyonlara karşı koruyan C vitamini, aynı zamanda bitkisel kaynaklardan alınan demirin emilimine yardımcı olur. Gebelikte ihtiyaç iki katına çıkacağı için takviye alınması önerilmektedir.

Ne tüketebilirim: Turunçgiller, domates, brokoli, kivi, kuşburnu ve patates, C vitamininin zengin kaynaklarıdır.

Su

Su vücudunuzun işleyişini belirleyen en önemli maddedir. Vücuda alınan ürünler ve atık ürünler su sayesinde taşınır, hücreleriniz besinlere su sayesinde ulaşır. Sizin ve bebeğinizin artan kan hacmi için günlük 10 bardak su içmeye özen gösterin.

Gebelikte yaşanan problemler

Sabah bulantıları

Anne adaylarının birçoğu, özellikle gebeliğin ilk aylarında sabah bulantısı sorunuyla karşılaşır. Gebelik durumunun yarattığı hormonal değişiklikler bu bulantılara sebep olmaktadır, annenin yaşadığı psikolojik bir durum değildir. Bulantılar tamamen engellenemese de azaltmak veya daha az karşılaşmak için bazı önerilerde bulunacağım.

  • Sabah yataktan kalkmadan önce, kraker veya sade kızarmış ekmek gibi besinleri tüketin.
  • Yataktan yavaşça kalkmaya çalışın, aniden doğrulmaya çalışmak bulantınızı tetikleyebilir.
  • Midenizin boş kalmasını engellemek için gün içinde az az ve sık sık yiyin.
  • Yağ içeriği düşük besinler ve kolay sindirilebilir karbonhidratları tercih edin. Bulantı ile uğraşan midenizi, sindirimi zor besinlerle daha fazla zorlamayın.

  • Ne tüketebilirim: Makarna, patates, kraker, pirinç, meyve ve sebze gibi.

  • Fazla yoğun baharat içeriği olan besinlerden, yemek kokularından veya mide bulantısına neden olabilecek diğer kokulardan kendinizi uzak tutun.
  • Yemekleri yavaş yemeye gayret edin.
  • Günde iki kereden fazla kusma durumunuz varsa mutlaka hekiminizle görüşün.

Gebelik dönemi için genel önerileri şöyle özet geçelim:

*Bu dönemde alkol tüketmemeye özen gösterin.

  • Doğal beslenmeye çalışın, konserve besinler tercih etmeyin.
  • Tatlandırıcı içeren ürünleri tüketmeyin.
  • Çiğ et, balık tüketmeyin.
  • Salata, sebze ve meyvelerin iyi yıkanmış olmasına dikkat edin. Temizliğinden emin olmak için yeşillikleri sirkeli suda bekletebilirsiniz.
  • Taze sıkılmış meyve suları ve taze pişmiş sebze yemeye dikkat edin. Beklemiş, bayatlamış ürünler yemeyin. Unutmayın sizin dolaşımınıza katılan birçok şey bebeğinize de geçiyor, bu yüzden daha hassas olmalısınız.

Son olarak da besinleri dengeli ve doğru dağılımlı tüketiniz. Bunun için haftada bir defa kuru baklagillerden, iki defa balık, 2-3 defa kırmızı et, bir defa hindi veya tavuk tüketerek beslenmenizde protein dengesi kurmaya çalışın.

Güzel bir hafta geçirmeniz dileğiyle…

Bakmadan Geçme