• Haberler
  • GAZETECİLİĞE ADANMIŞ BİR ÖMÜR

GAZETECİLİĞE ADANMIŞ BİR ÖMÜR

 17 yaşında gazeteciliğe başlayan ve kendi gazetesi &ldquoEfe&rdquode bölge ve ülke meselelerini kaleme alan 81 yaşındaki...

 17 yaşında gazeteciliğe başlayan ve kendi gazetesi “Efe”de bölge ve ülke meselelerini kaleme alan 81 yaşındaki Ödemişli Mustafa Erdal, Ege Ekspres, Günaydın ve Hürriyet’e uzanan köşe yazarlığının ardından 17 yıldır da Ödemiş’te aralıksız yayın yapan günlük Küçük Menderes Gazetesi’nin başyazarlığını yapıyor. 64 yıllık ömrüne 5 kitap, binlerce köşe yazısı sığdıran Mustafa amcanın eserleri, yurtdışındaki bazı üniversitelere de ders konusu olmuş.

Aynı zamanda Ödemiş’in ilk arzuhalcilerinden olan gönül insanı Mustafa Erdal, “Topluiğne” adını verdiği köşesinde her gün, ülke ve bölge meselelerinde iğneyi kendine, çuvaldızını ise yerel yöneticilere ve ülkeyi yönetenlere batırıyor. İlerleyen yaşına rağmen dinç ve sağlıklı olan Mustafa Erdal, “her günlük dostu” avukat Bilal Bahadır ve kendisini sevenlerle sohbeti ihmal etmiyor.

 

Ahmet Çetinkaya

 

İzmir’in Ödemiş ilçesinde basın sektörüne yıllarını vermiş bir isim Mustafa Erdal… Bugün 81 yaşında olan Erdal, 17 yaşında adım attığı gazetecilik macerasında önce Ödemiş, İzmir basını, ardından da Hürriyet ve Günaydın gazetelerindeki yazıları ile bölge ve ülke meselelerine kafa yormuş, kaleminin gücü yettiğinde çözümler üretmiş. 81 yıllık ömrüne binlerce köşe yazısı ve haberin yanı sıra 5 adet de kitap sığdırmış Mustafa Erdal amca.. Kitapları ise Ödemişli Münih Üniversitesi öğretim görevlisi Türkolog Özgür Savaşçı aracılığı ile Avrupa ülkelerindeki üniversitelerde ders konusu olmuş.

Kolay değil… 1934 doğumlu olan Erdal, savaş ve yokluk yıllarına rağmen pek çok akranına göre ilkokulu okuyabilen şanslı isimlerden. İlkokulu bitirip de 17 yaşına geldiğinde ülke meselelerine kafa yoran Mustafa Erdal, “Efe” ismini verdiği gazetesini kurup gazeteciliğe başlamış. Bir taraftan okur-yazar olması sebebiyle açtığı “Arzuhalci” dükkanında çaresiz kalanlara çare olmak amacı ile yazdığı dilekçelerle, bir taraftan köşe yazılarıyla çok sevdiği insanların sesi olmuş gazete sütunlarında.

 

EGE EKSPRES, VAKİT, GÜNAYDIN’LI YILLAR

Ödemiş’te kendi adını taşıyan sokaktaki “Arzuhalci” dükkanında görüştüğümüz Mustafa Erdal, 1950 yılında vatani görevini yerine getirdikten sonra dönüşünde Vakit gibi dönemin etkili gazetelerinin hem temsilciliğini, hem muhabirliğini üstlenmiş.

1966 yılında ise Ege Ekspres gazetesinde mesleğini sürdüren Erdal “Gazete, tüm Ege illerine hitap ediyordu o yıllarda ve ben köşe yazıyordum. Hürriyet’in 5 bin bastığı yıllarda bizim trajımız 25 bindi. Gazetenin etkinliğini siz anlayın artık. Bir yıl sonra Günaydın Gazetesi’nden Rahmi Turan 4 tane mektup gönderdi. Mektupların konusu “Bizim temsilcimiz ol” idi. Ben ise hayatımdan memnunum ancak kıramadığım bir dostumun ricası ile Günaydın’a geçtim. Günaydın da ülke geneli yayınlanan ilk renkli gazete idi. Buradaki görevimi, 1987’de gazeteyi Asil Nadir alıncaya kadar sürdürdüm.

Bize gönderilen iki satır yazıda kibarca “20 yıl görev yaptığınız yeter” deniliyordu. Daha sonra Hürriyet’te bir süre daha görev yaptım” şeklinde konuştu.

KÜÇÜKMENDERES İLE DEVAM

Gazeteciliğe aşk derecesinde bağlanan, yazmaktan büyük keyif aldığını sohbetinde de hissettiğim Mustafa Erdal amca, Günaydın’dan ayrılınca da boş durmamış. O yıllarda, aynı zamanda kuruculuğunu da yaptığı Ödemiş ve çevresine hitap eden Küçükmenderes Gazetesi’nde başyazarlığını sürdüren Erdal “Topluiğne” başlıklı köşesinde haftanın 6 günü okurlarıyla buluşmaya devam ediyor.

 

BİR GÜN BİLE ARA VERMEMİŞ

Yazılarını hâlâ arzuhalci dükkanındaki daktilosu ve kimi zaman elle yazan Mustafa amca, 81 yaşında olmasına rağmen ülke meselelerine, bölgede yaşanan sıkıntılara kafa yormaya devam ediyor.

Haftanın 6 günü yayınlanan Küçükmenderes’teki köşe yazısını hiç aksatmadığını belirten Erdal “Bir gün bile, ‘hasta oldum, izine gittim, yoktum yazamadım’ demedim. Her sayıda yazım vardır” derken, genç meslektaşlara da adeta mesaj veriyordu

BELEDİYEDEN AHDE VEFA

İlk günkü heyecan ve şevkle yazılarını yazarken “her günlük dostu” 41 yaşındaki Avukat Bilal Bahadır ve dükkanına gelenlerle sohbetler yapan, gündemi değerlendiren Mustafa amca, köşe yazıları ve küçük hikayelerin yer aldığı 4 adet de kitap kaleme almış. “Toplu İğne”, “İnceçene”, “Yanıkkır Akşamları”, “Anımsamalarla Eski Ödemiş Arz-ı Halleri” kitaplarından genişleterek ikinci kez yayınladığı İnceçene’yi Ödemiş ağzı ile yazmış. Ödemiş Belediyesi ise 71 ciltlik eserlerini, Ödemiş Yıldız Kent Arşivi Müzesi’nde sergilerken, ilçeye katkıları sebebiyle dükkanının olduğu sokağa da ismini vererek bu Ödemiş sevdalısı gazeteciye vefasını göstermiş.

ARZUHALCİ GAZETECİ

Aşk derecesinde bağlandığı gazeteciliği sürdürürken, bölge insanının meselelerine, sıkıntılarına da ortak olan, iş yeri her gün onlarca dostunun uğrak yeri olan Mustafa Erdal, 1961 yılında başladığı Arzuhalcilik mesleğini de gazetecilikle birlikte yürütmüş. Hala, tabelasında “Arzuhalci” yazan dükkanında dostlarıyla bir araya gelen Erdal, “başyazarlık” konusunda çok hassas.

1975 yılında Ödemiş’te 12 öğrencinin yanarak can verdiği yurt yangınında çektiği fotoğraflar Hürriyet Gazetesi’nin 1. sayfasında yayınlanmış yayınlanmasına ve kendisine 500 liralık ödül de getirmiş ancak O, adli haber muhabirliğe bir türlü ısınamamış. “Ben ya temsilci oldum, ya yazar” diyor Mustafa amca.

 12 Aralık 2013 / Türkiye Gazetesi

Bakmadan Geçme