• Haberler
  • Dünya
  • Fransa’daki polis sendikları talepte bulundu “yoksa biz de direnişe geçeriz”

Fransa’daki polis sendikları talepte bulundu “yoksa biz de direnişe geçeriz”

Fransa’da 17 yaşındaki Cezayir asıllı Nael’in öldürülmesi ile beraber başlayan protestolar devam ediyor. Protestolar yağma, talan...

Fransa’da 17 yaşındaki Cezayir asıllı Nael’in öldürülmesi ile beraber başlayan protestolar devam ediyor. Protestolar yağma, talan ve kundaklama eylemlerine dönüştü.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’daki aşırı sağcı politikacılar tarafından pasif bir tutum sergilemekle eleştirilmişti. Fransa’daki polislerin yarısına yakınını temsil eden Ulusal Polis Birliği ve UNSA Polis Sendikaları, yayımladıkları bir açıklamada Macron’a tutumunu sertleştirme çağrısında bulundu.

Sendikalar, düzenlenen eylemlerin ve protestoların kontrolden çıktığını belirterek, direnişçi grupları “şiddet yanlısı azınlıklar” olarak tanımladı.

İçinde bulundukları koşulun savaş olduğunu söyleyen ve bu şiddet yanlısı azınlıklar karşısında sakinlik çağrılarının bırakılması gerektiğini savunan sendikalar, hukukun üstünlüğünün yeniden tesis edilmesi için bütün imkanların kullanılması gerektiğini söyledi ve “Bugün polis çatışıyor çünkü biz savaştayız. Yarınsa direnişte olacağız ve hükümet de bunun farkına varmak zorunda kalacak.” dedi.

Eski Fransa Komünist Partisi üyesi ve Boyun Eğmeyen Fransa’nın kurucu lideri Jean-Luc Melenchon, açıklamaya tepki göstererek hükümetin polisleri kontrol altına alması gerektiğini savundu. Yeşiller ise polislerin açıklamasını ‘ayaklanma tehdidi’ olarak tanımladı.

Cumhurbaşkanı Macron, kundaklamaları ve yağmaları kontrol altına almak için şimdiye kadar 4 yerde kısmi sokağa çıkma yasağı, ve bütün Fransa’da kısmi toplu taşıma yasağı uyguladı. 1000 gösterici gözaltına alındı, sahalardaki kolluk kuvvetleri sayısı 45 bine çıkarıldı.

Protestocular yaklaşık 2000 aracı kundaklamış bulunuyor.

haber merkezi

Bakmadan Geçme