- Haberler
- Özel Haber
- Fosil yakıt kaynaklı erken ölümler artarken, Türkiye fosil yakıtı teşvik edip ormanlarını kesiyor
Fosil yakıt kaynaklı erken ölümler artarken, Türkiye fosil yakıtı teşvik edip ormanlarını kesiyor
İkizköy ve Kemerköy termik santrallerine kömür sağlanması için Akbelen’de maden açılıyor. Açılacak maden için yapılan ağaç...
İkizköy ve Kemerköy termik santrallerine kömür sağlanması için Akbelen’de maden açılıyor. Açılacak maden için yapılan ağaç kesimi dün itibarıyla sona ermiş, bölgede dev bir alan ağaçsızlandırılmıştı.
Raporlara göre ise fosil yakıt kullanımından kaynaklanan erken ölümler her yıl artıyor. CHP Milletvekili ve Profesör Doktor Kayıhan Pala, IMF raporlarına göre 2020 yılında Türkiye’de fosil yakıt kaynaklı 60.233 erken ölüm meydana geldiğini hatırlattı, “hükümet fosil yakıt kullanımını azaltmak bir yana, fosil yakıtları teşvik eden enerji politikasını maalesef sürdürüyor” dedi.
Pala’nın paylaşımına göre Türkiye’de yalnızca kömür için 2022 yılında, 200 milyon doları açık ve 41,5 milyar doları örtülü olmak üzere toplam 41,7 milyar dolar sübvansiyon sağlanmış vaziyette.
Yaptığı paylaşımın tamamında ise Pala, “IMF raporuna göre, 2020 yılında, fosil yakıtların yanmasına bağlı olarak ülkemizde 60.233 #erkenölüm meydana gelmiş. Buna karşın Hükümet #fosilyakıt kullanımını azaltmak bir yana, fosil yakıtları teşvik eden enerji politikasını maalesef sürdürüyor… Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Hükümeti, yalnızca #kömür için, 2022 yılında, 200 milyon doları açık ve 41,5 milyar doları örtülü olmak üzere toplam 41,7 milyar dolar sübvansiyon sağlamış.
Bu tutarı kömüre teşvik vermek yerine fosil yakıtlardan çıkmak için harcasa, hem fosil yakıtlara bağlı erken ölümler ve hastalıklar önlenebilir hem de kömürlü termik santrallerde çalışanlara yeni istihdam olanakları sağlanabilirdi. Ülkemizin erken ölümlere yol açan ve iklim krizini derinleştiren fosil yakıtlara teşvik veren değil, toplum sağlığını önceleyen enerji politikalarını benimsemesi gerekir. Türkiye fosil yakıtlardan aşamalı olarak vazgeçmeli; yeni kömürlü termik santral açmamalı ve mevcut kömürlü termik santralleri kapatma takvimini belirlemelidir.” ifadelerini kullandı.
IMF raporuna göre, 2020 yılında, fosil yakıtların yanmasına bağlı olarak ülkemizde 60.233 #erkenölüm meydana gelmiş.
Buna karşın Hükümet #fosilyakıt kullanımını azaltmak bir yana, fosil yakıtları teşvik eden enerji politikasını maalesef sürdürüyor…
Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı… pic.twitter.com/JfX5RimQFK— KAYIHAN PALA (@KAYIHANPALA) July 30, 2023
Utku Beycan