• Haberler
  • Fidan ve meyve sektörünün sorunlarını anlattı

Fidan ve meyve sektörünün sorunlarını anlattı

Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Nallı, kayıt dışı fidan üretim, satış ve...

Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Nallı, kayıt dışı fidan üretim, satış ve alışının ülke fidancılık ve meyvecilik sektörünün en önemli sorunlardan biri olduğunu anlattı. Nallı, ”Meyve bahçesi ve bağ tesis eden meyve üreticiler, kayıt dışı üretimin zararları konusunda bilgilendirilmelidir. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, valilikler, il müdürlükleri, belediyeler gibi kurumların denetimleri ve kanun hükümlerinin uygulanmasını sağlayıcı tedbirleri almasının yanı sıra yetkili fidan üreticilerinin de FÜAB’a ihbarda bulunarak kayıt dışılığın engellenmesine destek olmaları gerekiyor.

 

Kayıt dışı üretim yapan kişilerin bakanlıktan yetki almadığı, faturalı satış yapmayarak devlete vergi vermedikleri, kanuna aykırı üretim yaptıkları, fidanı alan üreticinin sorun yaşadığında şikayetçi olacak bir muhatabının bulunmadığı, bahçe ve bağ tesis edecek üreticilerin de bu konuda dikkatli olması gerektiği konusunda uyarılarımız bulunmaktadır. Fidan Üretici Belgesi ve FÜAB Üyelik Belgesi olan üreticilerden fidanınızı alın, ürününüz bol ve kaliteli, kazancınız güvende olsun” dedi.

 

Kaçak fidanın zararlarına değindi

 

Başkan Nallı,“Kaçak fidan, hastalıklarla bulaşıktır. Çeşidi belli değildir. Kısa sürede kurur veya ölür. Meyvesi kalitesizdir. Pazar değeri yoktur. Toprağınıza hastalık bulaştırır ve aynı yere bir daha bahçe kuramazsınız. Fidancılık sektörü, uluslararası standartlarda ve yıllık 106 milyon adetlik üretimle tohumculuk sektörü ve ülkemiz bitkisel üretiminde önemli yere sahip olup 2.3 milyon dolarlık ithalata karşın 38 milyon dolarlık ihracat değerini gerçekleştiren bir iş koludur. FÜAB, bu sektörün tek yasal temsilcisidir” şeklinde konuştu.

 

“Hedefimiz, ülkemizin fidan üssü haline gelmesidir”

 

Türkiye’de fidan üretiminin 2002 yılında 3.5 milyon adet iken 2018 yılında 106.5 milyon adet sertifikalandırılan fidan ve materyal üretimi olduğunu da paylaşan Nallı, “30 kat artan kayıtlı fidan ve materyal üretimi ile ülkemiz; kendine yeten, hatta üretiminin yüzde 40’ını ihraç ederek dünya fidancılığında tercih edilen marka olmak yolunda önemli ilerlemeler sağlamıştır. Üretimlerimizin uluslararası standartlarda yapılması ile birlikte özellikle son 10 yılda Türkiye’deki meyve bahçeleri ve bağlar, yerli fidanlar ile kurulmaktadır.

 

Ülkemiz, 10 yıl öncesine kadar fidan ithal ettiği Avrupa ülkelerine artık fidan ihraç eder duruma gelmiştir. 2010 yılı fidan ihracatımız, 0.9 milyon dolar iken 2018 yılında fidan ihracat değerimiz 38 milyon dolara ulaşmıştır. Hedefimiz, 2023 yılı fidan ve anaç ihracat gelirimizin 100 milyon doların üzerine çıkması ve ülkemizin bir fidan üretim üssü haline gelmesidir. Bu kapsamda FÜAB olarak pek çok ülkenin büyük elçiliklerine sektör raporumuzu sunduk. Üyelerin yurt dışında tanıtım yapmalarını sağlamak üzere sektörel ticaret heyeti çalışmaları düzenlemeye başladık. Potansiyel alıcı ülkelerdeki ilgili kuruluşları belirleyerek iletişime geçilmesi amacıyla çalışmalara hız verdik” ifadelerini kullandı.

 

Ece Köseoğlu

Bakmadan Geçme