• Haberler
  • Genel
  • Eski misyoner konuştu insanlar açlıktan kendini öldürüyordu

Eski misyoner konuştu insanlar açlıktan kendini öldürüyordu

Kenya’da bir Hristiyan “kıyamet günü” tarikatında yüzlerce müridin tarikat liderinin talimatı üzerine, İsa Peygamber ile tanışma...

Kenya’da bir Hristiyan “kıyamet günü” tarikatında yüzlerce müridin tarikat liderinin talimatı üzerine, İsa Peygamber ile tanışma umuduyla kendilerini açlıktan öldürdüğü iddia ediliyor.

Bu iddiaların üzerine tarikatların özelliklerinin ne olduğu ve insanları nasıl etki altına aldığı soruları gündeme getiriliyor.

BBC Küresel Din Muhabiri Lebo Diseko, bir zamanlar tarikat üyesi olduğunu söyleyen ve hayatını başkalarının tarikatlarından çıkmasına yardım etmeye adamış bir kişiyle bu konu üzerine konuştu.

69 yaşındaki Dr. Steven Hassan, “Beynimin yıkandığını düşünmemiştim. Bir tarikatın içinde olduğumu da düşünmemiştim” diyerek hikayesini anlatmaya başlıyor.

Gençliğinde üyesi olduğu grubu Dr. Hassan bugünlerde tehlikeli bir tarikat diye nitelendiriyor ve gruptan ayrılmanın “bir kabustan uyanmaya benzediğini” söylüyor.

“Çok utanmıştım.”

1974’te henüz 19 yaşındayken Hassan, Birleştirme Kilisesi (Unification Church) adlı dini örgüte üye olmuştu.

Günümüzde Dünya Barışı ve Birleşmesi için Aile Federasyonu adıyla tanınan kilise, bir tarikat değil, “gerçek bir din” olduğu konusunda ısrar ediyor.

Ancak Hassan, geçmiş deneyiminin aksini kanıtladığını söylüyor.

Haberikat

Psikiyatrist Robert Jay Lifton, üç temel özellik tanımlıyor: Tapınma nesnesi haline gelen karizmatik bir lider, zorlayıcı bir ikna (veya beyin yıkama) süreci ve grup üyelerinin ekonomik, cinsel ve diğer şekillerde sömürülmesi.

Hassan, Birleştirme Kilisesi’ne “kademeli olarak” alındığını söylüyor.

İlk olarak, okul kafeteryasında otururken bir grup genç kadının kendisine yaklaştığını anlatan Hassan, yakın zamanda kız arkadaşı tarafından “aniden terk edildiğini” ve kendisini savunmasız hissettiği anlarda kendisine ,ilgi gösteriklerinden bahsediyor.

Hassan, “Onlara ‘dini bir grubun parçası mısınız?’ diye sorduğumu hatırlıyorum. Onar da ‘Hayır, ilgisi yok’ diye yanıt verdiler ama bu daha sonra yalan çıktı” diyor.

Hassan ardından onu grubun içine çekmek ve manipüle etmek için bir “aşk bombardımanının” başladığını söylüyor.

“Seni dünyanın her yerinden arkadaşlarımızla tanıştırmak istiyoruz” diyerek onu akşam yemeğine davet ettiklerini anlatıyor. Ardından bir sohbete katılma daveti gönderdiklerini ve daha sonra da, “Bu hafta sonu tatile gidiyoruz. Sen de gelmelisin, çok eğlenceli olacak” dediklerini söylüyor.

Hassan, grubun tarihte önemli bir dönemde olunduğu ve Rusya ile ABD arasında Üçüncü Dünya Savaşı çıkacağı söylemleriyle kendisini etkilemeyi başardığını söylüyor.

Diğer inançlarını çok daha sonra öğrendiğini belirten Hassan, grubun Kuzey Kore’de doğan lideri Rahip Sun Myung Moon’un “İsa’dan daha büyük Mesih” olduğuna ve Korelilerin “üstün ırk” olduğuna inandığını söylüyor.

Yahudi olarak doğup büyümüş olmasına rağmen Hassan, Birleştirme Kilisesi’ne katıldıktan sonraki 3 ay içinde “Soykırım’ın haklı olduğuna inanmaya başladığını” ifade ediyor.

“Tamamen radikalleşmiştim.”

Kilise, Hassan’ın bu yöndeki iddialarını reddediyor.

Bakmadan Geçme