Eşit temsiliyet yoksa demokrasi yok

Tarihi seçime günler kala siyasi partilerde liste hareketliliği 9 Nisan günü listelerin YSK'ya verilmesiyle bitti. Listelerin...

Tarihi seçime günler kala siyasi partilerde liste hareketliliği 9 Nisan günü listelerin YSK’ya verilmesiyle bitti. Listelerin YSK’ya ulaştırılmasından sonra kadınlar yine hayal kırıklığına uğradı. CHP, AK Parti, İYİ Parti ve MHP’de toplam aday aday sayısı 486 olurken, kadın aday adayı sayısı ise 114’te kaldı. Aday adaylarının ise sadece 29’u listeye girebildi. Listeye girenlerin ise son sıralardan olması tepki topladı.

LİSTELERDE EŞİT TEMSİLİYET YOKSA DEMOKRASİ YOK

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) İzmir Şube Başkanı Banu Önkol İçhedef listelere ilişkin yaptığı konuşmada, “Bu listeler tabi ki de hiç beklemediğimiz bir şekilde açıklandı. Yıllardır sıklıkla ‘eşit temsil, kadın yoksa demokrasi yok’ diyerek tüm siyasi partilere bizzat ziyaretler ile basın yoluyla, sosyal medya aracılığı ile taleplerimizi ilettik. Fakat görülüyor ki siyasette erkek egemenliği maalesef açık ara yol almış, gitmiş. Listelerden gördüğümüz üzücü durum. Şu bilinmelidir ki eşit temsil olmadığı sürece ülkede demokrasi adına adımlar atılamaz. Ülke nüfusunun yüzde 49, 9 oluşturan kadınlar, siyasileri izliyor ve değerlendiriyor” ifadelerini kullandı.

 

Kadınların bu seçimlerde unutulduğunu belirten Seyrek eski Belediye Başkanı Nurgül Uçar Aktuğ, “ Kurtuluş savaşında kadınlar, erkekler ve çocuklar vardı. Bana göre şu anda da bir kurtuluş savaşından geçiyoruz ama kadınlar yine unutuldu. Ben yine bu düzenin değişmesi için çabalayacağım ama notumu da düşeceğim, ‘bu ülkede kadınlar da var’. –Mış gibi davranılmasını doğru bulmuyorum. Ben listenin sonuna, seçilmeyecek yere kadınların yazılmasını doğru bulmuyorum. Bu ülkenin yarısı kadın, parlamentonun da, belediye başkanlarının da yarısının kadın olması gerekiyor. 93 yılda 150 kadın belediye başkanı yok hükmündedir. Bu seçimde de yok hükmünde. Ben bir cumhuriyet kadını olarak bu ülkede özgür bir sistem için mücadele edeceğim. Canım istediği zaman güleceğim, canım isterse mini etek giyeceğim. Canımın istediğini yapacak hukuk ve özgürlük istiyorum bunun için bir vatandaş olarak gereğini yapacağım” ifadelerini de kullandı.

‘BİZİM TEK HEDEFİMİZ İKTİDAR OLMAK’

CHP İzmir İl Eski Başkan Yardımcısı ve milletvekili adayı Fulya Alçay, “Bir ittifak süreci yaşıyoruz. Bu ittifaklar doğrultusunda 4 kontenjan verildi belki İzmir özelinde fazla olmuş olabilir. Diğer partilerde bir temsilci olmalıydı, bazıları 2’ye çıktı. O zaman belki daha makul seviyede kalabilirdi. Kadınlar ön sıralarda yer almalı. Yıllarca aktif siyasette emek veriyoruz. Siyaset ekip işi, önümüze bakmak zorundayız. Genel Başkan yardımcılarımız kurmaylarımızdır, birlikte yol yürüyeceğiz. Mevcut vekillerimiz de yaş olarak genç. Yaşlı bir yapımız yok, genç ve dinamik bir yapımız var. Listelere baktığımızda hem ittifak sürecine uygun hem de infial yaratmayacak bir durumda. Örgütte kırgınlıklar olabilir, örgütten daha fazla insan olabilirdi ama süreç buna müsaade etmedi. Bizim tek hedefimiz var, iktidar olmak. İktidar olduğumuzda aynı süreçlerin işlememesini diliyoruz. Her seferinde partimizi bir adım daha iyiye evirmeyi hedefliyoruz. Önce Türkiye dememiz gerekiyor. Önce Türkiye, sonra partimiz” cümlelerini kurdu.

2023 Genel seçimlerin kadınlar için bir dönüm noktası olduğunu ekleyen Konak eski Belediye Başkanı Sema Pekdaş, “Kadın temsiliyeti açısından bu dönemde hüzünlü bir dönem olarak kayda geçecek. Bu dönemin bir başka özelliği var. Türkiye büyük bir yol ayrımında ve kadınlar bunun sorumluluğuyla da hareket edecek. Türkiye’ye dayatılan Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi adı altında ucube bir tek adam rejimi var. Bu seçim bir referandum. Bu gerçeklikten hareketle kadınlar sorumlu davranacak. Ben kendimi hep kadın yurttaş olarak tanımladım. Yurttaşlık bir siyasi kavramdır. Siyaset sadece parlamentoda yapılmaz, hayatın her alanında yapılır. Kadınlar güçlü bir şekilde Türkiye’nin tek adam rejimiyle kilitlenmesinin önüne geçecekler. Bu kilidi açarak Türkiye’ye demokrasiyi getirecekler. Bu dönem ittifakların belirlediği bir dönem oldu. İttifaklarla giriyorsanız bir takım ön kabullere de hazır olmak zorundasınız. Kadınların aday olması güzeldir, kadınlar biz varız sesini çıkardılar. Biz varız, görünürüz, biz olmak istiyoruz. Bu sorumluluk ve bilinçle referandum olan bu seçimde gereğini yapacağız” şeklinde konuştu.

FERMUAR SİSTEMİ ÇOK ÖNEMLİ

CHP İzmir 2. Bölge 11. Sıra Milletvekili Adayı olan Yüksek Çevre Mühendisi Helil İnay Kınay ise konışmasında, “Bizler bu ülkenin başarılı, liyakat sahibi, ülkesini, toplumunu, doğasını seven ve daha aydınlık yarınlar için mücadele eden kadınlarız. Aday adayı olan tüm kadın arkadaşlarım her birimiz çok değerliyiz. Tabi ki listelerde daha fazla kadın arkadaşımızı görmek istiyoruz ve bunun için mücadele ediyoruz. Bu seçim özellikle kadınlar için bir var olma seçimi. Kadınlar için kritik bir seçim.

Tüm kadınların sesi olmak için daha büyük bir azim ve mücadeleyle devam edeceğiz. Bu seçimlerde biz kadınlar karanlığı aşacağız ve kadınların gücünü göstereceğiz. Bizleri yok sayanlar karşı buradayız diyeceğiz ve dimdik duracağız. Bundan sonraki süreçlerde sayımızı arttırarak, yolumuzu büyüterek devam edeceğiz. Hepimizin mücadelesi eşitlik, adalet, liyakat mücadelesi. Kadınların fermuar sistemiyle eşit olarak temsil edilmesi çok değerli. Bunun için mücadeleyi büyütmek gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini ekledi.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme