• Haberler
  • Erik, bezelye ve baklanın başkenti: Kaymakçı pazarı

Erik, bezelye ve baklanın başkenti: Kaymakçı pazarı

Bölgedeki tek toptancı pazar yeri olan Kaymakçı'daki Raşit Şen Pazar Yeri, tüm Türkiye'den alıcıların geldiği yeşil...

Bölgedeki tek toptancı pazar yeri olan Kaymakçı’daki Raşit Şen Pazar Yeri, tüm Türkiye’den alıcıların geldiği; yeşil erik, bakla ve bezelyenin alım merkezi.

Bu önemli merkez yaz aylarının gelişiyle birlikte daha da hareketlendi. Eski Kaymakçı Belediye Başkanı, şimdiki Ödemiş Belediyesi Meclis Üyesi ve Belediye Encümeni Halil Güler ile Kaymakçı Pazarı hakkında konuştuk.

Erikler olgunlaşmadan toplanmamalı

“Hareketli bir pazarımız var. Pazarımızdan başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirlere her gün araba kalkar. Diğer il ve ilçelere gönderilir. Hava şartlarından dolayı bu sene erik ve bezelyede eksiklik olması tek sorundu. Bu sebeple de erik, geçtiğimiz gün 7-8 lira bugün ise 5 ile 5.5-6 lira arasındaydı” diyen Güler bunun sonucunda ilk olarak üreticiye seslenerek, “Üreticilerimize tavsiyem, maliyetlerin düşmemesi açısından erikleri olgunlaşmadan getirmesinler” diye konuştu.

Rekolte düştü

Güler sözlerini şöyle sürdürdü, “ Piyasa iyi başladı ama biraz eksiklik olmasa daha güzel olurdu böylece tüccar da para kazanırdı. İnşallah daha iyi olacağını düşünüyorum. Daha önceki benim burada başkanlık yaptığım yıllarda günde 250 ton yeşil erik, 300 ton bezelye çıkartırdık. Rekolte ise şimdilerde biraz daha yarıya düştü”

Yılda 3 kez ürün alınan tek yer

Kaymakçı eriğinin yeşil papaz eriği olarak bilindiğini ve ülkenin en iyi eriklerinden bir tanesi olduğunu belirten Güler, “Bezelyesi de baklası da ülkemizin en kalitelisi, en güzelidir. Bunun yanı sıra Kaymakçı; patates, karpuz, kornişon salatalık, biber, nar, incir, zeytin gibi sebze meyvelerin de yetiştiği ender yerlerden bir tanesi. Burası yılda 3 sefer ürün alınan tek yer” ifadesinde bulundu.

Kaymakçılılar ticari zekaya yatkın

Güler son olarak, “Üretim açısından çok yönlü bir pazarımız var. Halkımız çalışkandır, iş bitirir. Ticari zekaya yatkındır. Ticari hususta başarılıyız. Hem yetiştirme hem de satımda örnek teşkil eden bir yer. Belediye başkanlığı yaptığım on yıl boyunca her kesimden üreticinin ve esnafımızın yanında olduk, yine olmaktayız ve olacağız” dedi.

Kaymakçı’daki toptan pazar yerinde bezelye 1 lira 60 kuruş, bakla ise 1 lira 10 kuruştan satılıyor.

Haber: Hülya AYAZOĞLU

 

Bakmadan Geçme