• Haberler
  • Dünya
  • Erdoğan ve Miçotakis Arasında NATO Zirvesinde Gerçekleştirilecek Görüşme Yunan Basınının Odak Noktası Haline Geldi

Erdoğan ve Miçotakis Arasında NATO Zirvesinde Gerçekleştirilecek Görüşme Yunan Basınının Odak Noktası Haline Geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis arasında gerçekleştirilmesi planlanan görüşme, Yunan basınında NATO...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis arasında gerçekleştirilmesi planlanan görüşme, Yunan basınında NATO zirvesinin en önemli gündem maddesi haline geldi. Yunan gazeteleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ile ilişkilerine vurgu yaparak, “F-16 modernizasyonu konusunda kongre itirazlarını esnetmek veya gerekirse bunları aşmak için Joe Biden’a meydan okuyor” şeklinde manşetler attı.

Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta 11-12 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek olan NATO zirvesinde planlanan Erdoğan-Miçotakis görüşmesi, son haftalarda Yunanistan’ın en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi.

Kathimerini gazetesinde yayınlanan bir analizde, yazar Manolis Kostidis, liderlerin görüşme sonrası iki ülke arasındaki temasların tekrar başlayacağının duyurulmasının beklendiğini belirtti. Kostidis, son dönemde Ege ve Doğu Akdeniz’de sakin bir atmosferin oluşmasının etkili olduğunu vurgulayarak, görüşmenin uzun sürmeyeceğini ve dışişleri bakanları ile yakın danışmanların da toplantıya katılacağını ifade etti.

Kostidis ayrıca, görüşmeden sonra istişare amaçlı temaslara başlanması ve güven artırıcı tedbirlerle ilgili müzakereler gibi beklentiler olduğunu belirtti. Geçtiğimiz hafta Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın Türkiye Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile yaptığı görüşmeye de dikkat çeken yazar, ABD’nin Türkiye ve Yunanistan ile “Ege” konusunda istikrarı sağlamak istediğini ifade etti.

Kostidis, Türkiye’nin Batı ile yakınlaşmasının, Ankara’nın İsveç’in NATO üyeliğine onay vereceği anlamına gelmediğini vurgulayarak, Türkiye’nin öncelikli gündem maddesinin F-16 modernizasyonu olduğunu ileri sürdü. Yazar, Türkiye’nin NATO’nun en büyük ikinci ordusuna sahip olduğunu hatırlatarak, “Erdoğan, F-16 modernizasyonu konusunda kongre itirazlarını esnetmenin veya gerekirse bunları aşmanın bir yolunu bulması için Joe Biden’a meydan okuyor” şeklinde ifadeler kullandı.

Diğer bir haber sitesi olan In.gr ise Yunanistan-Türkiye ilişkilerindeki uzun bir gerilim sürecinin ardından Miçotakis-Erdoğan görüşmesinin kolay geçmeyeceğini ancak iyimser senaryoların bulunduğunu yazdı. Site, daha önce yayınladığı bir analizde Erdoğan-Miçotakis görüşmesinden beklenen sonuçları 3 maddede özetlemişti:

1- İki ülke ve liderler arasındaki iletişim kanallarının tamamen yeniden kurulması.

2- Politika diyaloğunun yoğunlaştırılması, güven artırıcı önlemler ve göç gibi konularda işbirliğinin geliştirilmesi.

3- Türkiye ve Yunanistan arasındaki kritik konular için adım adım bir yol haritası çizilmesi ve yanlış eylemlerden kaçınma moratoryumunun sürdürülmesi.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme