“Enflasyonun nedeni şirket kârları”

Emek çalışmalarında uzmanlaşmış BirGün Gazetesi yazarı ve usta iktisatçı Aziz Çelik, son dönem kemer sıkma politikaları...

Emek çalışmalarında uzmanlaşmış BirGün Gazetesi yazarı ve usta iktisatçı Aziz Çelik, son dönem kemer sıkma politikaları ile ilgili olarak sosyal medya üzerinden açıklamalarda bulundu.

Sosyal medya platformu Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda Aziz Çelik, adaletsiz vergi artışlarıyla ve harcanabilir gelirdeki azalma ile gerçekleşenkemer sıkma politikaları için “güya enflasyonla mücadele edecekler” ifadelerini kullandı.

IMF, “Avrupa’da enflasyonun nedeni şirket karları” demişti

Çelik, enflasyonun asıl nedeninin şirket karları olduğunun Dünya çapında konuşulduğunu hatırlattı. IMF, geçtiğimiz ay yayınladığı raporda Avrupa’daki şirket karlarının enflasyonun %45’ini, ithalat fiyatlarının ise %40’ını oluşturduğunu söylemişti. İşçi ücretleri ise enflasyonun tamamının yalnızca %15’inden sorumluydu.

Durum sınıfsal

Çelik, talebin kısılması suretiyle enflasyonu dizginleme çabalarına katılanlar için “yerli ve milli liberaller” ifadelerini kullandı.

Bu tercihin sınıfsal olduğunu vurgulayan Aziz Çelik, yaptığı paylaşımın tamamında “Hükümet ve Mehmet Şimşek kemeri iki taraflı sıkıyor. Bir yandan ücretleri, emekli aylıklarını bastırıyorlar. Öte yandan insafsız vergi artışlarıyla vatandaşın harcanabilir gelirini azaltıyorlar. Güya enflasyonla mücadele edecekler! Bütün dünya enflasyonun asıl sebebinin şirket kârlarındaki ölçüsüz artışlar olduğunu konuşurken “yerli ve milli liberaller” hâlâ talep kısarak enflasyonla mücadele peşinde. Bunun tek bir adı var: Bölüşüm ilişkilerine emekçiler aleyhine ve sermaye lehine müdahale etmek. Sınıfsal kısaca!” dedi.

Hükümet ve Mehmet Şimşek kemeri iki taraflı sıkıyor.
Bir yandan ücretleri, emekli aylıklarını bastırıyorlar.
Öte yandan insafsız vergi artışlarıyla vatandaşın harcanabilir gelirini azaltıyorlar.
Güya enflasyonla mücadele edecekler!
Bütün dünya enflasyonun asıl sebebinin şirket…

— aziz çelik (@EmeginHalleri) July 16, 2023

haber merkezi

Bakmadan Geçme