ENFLASYONU GIDA PATLATTI

Ağustos ayı enflasyon verileri açıklandı. TÜİK verilerine göre, ağustosta TÜFE yüzde 9,09 artış kaydetti. Yıllık bazda...

Ağustos ayı enflasyon verileri açıklandı. TÜİK verilerine göre, ağustosta TÜFE yüzde 9,09 artış kaydetti. Yıllık bazda TÜFE yüzde 58,94’e yükseldi. Ağustos ayında TÜFE’de bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 16,61 ile ulaştırmada görüldü. Ağustosta bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup yüzde 89,31 ile lokanta ve oteller oldu. Onu yüzde 77,55 ile sağlık, yüzde 72,86 ile gıda ve alkolsüz içecekler takip etti. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 24,97 ile konut oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı ağustos ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup yüzde 16,61 ile ulaştırma oldu. Buna karşılık, 2023 yılı ağustos ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 3,11 ile eğitim oldu.

ENAG geçildi

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) 12 aylık enflasyonu yüzde 128,05 olarak saptadı. ENAG’a göre enflasyon ağustosta aylık yüzde 8,59 artarken yıllık enflasyon yüzde 128 oldu. TÜİK’in aylık enflasyonu, ilk kez ENAG’a göre daha yüksek açıklandı.

EYLÜL DE YÜKSEK GEÇECEK

Eylül ayı enflasyonunda yüksek olacağını söyleyen Ekonomist Turgay Bozoğlu, “Kur artışının gecikmeli etkisi, dolaylı vergilerde artış ile birlikte akaryakıt fiyatlarının değişimini toplu halde bu ayki enflasyon rakamlarına yansıdığını gördük. İlk defa TÜİK’in açıkladığı aylık enflasyon ENAG ve İTO’nun açıkladığı enflasyon rakamlarının üstüne çıktı. Sanıyorum ki aylar sonra ilk defa resmi olarak doğru açıklanmış bir enflasyon rakamına karşı karşı kalıyoruz. Aynı zamanda çekirdek enflasyon 9,32 olarak açıklandı. Bu da demek oluyor ki çekirdek enflasyon manşet enflasyonun üstünde çıktı. Bu da eylül ayında da enflasyonda yükselişin devam edeceğini gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.

YIL SONU YÜZDE 70’İN ÜZERİNDE

Yenikiraz.com internet sitesinden Semi Tektaş’ın haberine göre, yaz aylarında gıdanın enflasyonun artmasında ciddi bir katkısı olduğunu söyleyen Bozoğlu, “Okulların açılmasıyla birlikte başka masraflar da eklenecek ama burada bir başka dikkat çekilecek noktada gıda fiyatlarının yüksekliğidir. Bu rakamları İTO’nun rakamlarında da görüyoruz. Şimdiye kadar gıdanın nispeten bol olduğu bir yaz geçirdiğimizi düşünüyordum ama öyle olmadı. Fiyatlar aşağıya düşmedi. Geçmiş yılların enflasyon rakamlarında gıda fiyatları olumlu etki yapardı. Bu dönem tam tersi bir durum gördük. Yaz aylarını gıdada yüksek bir enflasyonla geçirdiğimizi gördük. Yıl sonu enflasyon rakamlarının Merkez Bankası tahminin üstünde yüzde 70’in üzerinde olacağını öngörüyorum. Tabii bu durum yapılacak hamleleri de zorlaştırıyor. Politika faiziyle gerçek enflasyon arasındaki makas açılmış durumda. Zamanında ve kararlı atılan adımlar sonuç alabilir” diyerek sözlerini noktaladı.

‘ZAMAN ALACAK’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından sosyal medyadan yaptığı paylaşımda “Enflasyonla mücadelenin biraz zaman alacağını biliyoruz. Geçiş dönemindeyiz. Enflasyonu kontrol altına almak ve daha sonra düşürmek için ne gerekiyorsa (parasal sıkılaşma, kredi politikası ve gelirler politikaları) yapacağız. Sonuçta sabretmemize değecek. Enflasyonla mücadelede kesinlikle kararlıyız” dedi.

 

Bakmadan Geçme