Empati yöntemi ile zor kararlar alabilmek
Zor kararları empati kurmaksızın alıyorsak kısa vadede istediklerimizi daha kolay elde edebiliriz ama aynı zamanda kızgınlık...
Zor kararları empati kurmaksızın alıyorsak kısa vadede istediklerimizi daha kolay elde edebiliriz ama aynı zamanda kızgınlık ve güvensizlik ortamı da yaratmış oluruz.
Eğer kararımızdan etkilenecek kişilere şefkat ve empati ile yaklaşırsak güven ve anlayış ortamı yaratırız. Bu yaklaşımla onların endişelerini daha ustaca ve duyarlılıkla yönetebiliriz. (Güven ve anlayış ortamında herkesin sorununu çözebilecek yaratıcı yollar da bulabiliriz ya da en azından bazı endişeleri büyük ölçüde yatıştırabilir ve hafifletebiliriz.)
Özetle; zor kararlar yine alınılmalıdır ama eğer insanlar size güvenirse, yüreğinizin doğru yerde olduğunu hissederse ve verdiğiniz kararın bütüne yararlı bir karar olduğunu anlarsa büyük olasılıkla onların da onayını kazanmış olursunuz. Daha da iyisi, güven sağlandığında bu güvenle uzun vadeli güçlü iş ilişkilerin temelini de atmış olursunuz. Böylece hem kısa vadede hem de uzun vadede kazançlı çıkarsınız.
Empati, zor kararlar almanın harika bir örneği Danial Goleman‘ın Duygusal Zekayla Çalışmak kitabında yer alıyor: İki şirketin tesisleri kapatıldığında şirketlerin çalışanlara nasıl davrandığına bakalım. General Electric firması çalışanları, tesisin kapatılacağını iki yıl öncesinden biliyordu. Bu süre içinde firma, çalışanlarına yeni iş bulmaları için ellerinden gelen her şeyi yaptı. Diğer firma ise tesisin kapatılacağını, kapatılmasına bir hafta kala duyurdu ve çalışanlarına yeni iş bulmaları konusunda hiçbir şekilde yardımcı olmadı.
Sonuç: Bir yıl sonra eski General Electric çalışanlarının çoğu, eski firmalarının çalışılacak iyi bir yer olduğunu düşünüyordu ve çalışanların yüzde 93’ü geçiş döneminde firmalarının onlara sunduğu imkanlardan yararlandı. Diğer firmanın çalışanlarının ise sadece yüzde 3’ü, eski firmalarının çalışılacak iyi bir yer olduğunu düşünüyordu. General Electric, iyi niyetini sonuna kadar korurken diğer firma ardında kızgınlık ve acı bir tat bıraktı.
İnsanları işten çıkarırken onları hayatlarının en acı veren deneyimlerinden birini yaşamaya mecbur ediyoruz. Bunu bile empatiyle yapabilmek mümkün. En üzüntü yaratan koşullar altında bile güven ve iyi niyet ortamı yaratılabilir.
Umarım bu haftaki yazımı beğenmişsinizdir. Sizlerin de herhangi bir sorusu olduğunda [email protected] ve instagram/psikologfirataslan adresleri üzerinden bana ulaşabilirsiniz
Bakmadan Geçme





