• Haberler
  • Genel
  • Elektronik Babil Kütüphanesi Projesi, Babil Edebiyatının Yeniden İnşasında Önemli Adımlar Atıyor

Elektronik Babil Kütüphanesi Projesi, Babil Edebiyatının Yeniden İnşasında Önemli Adımlar Atıyor

Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen Elektronik Babil Kütüphanesi projesi, Babil edebiyatını anlama ve yeniden...

Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen Elektronik Babil Kütüphanesi projesi, Babil edebiyatını anlama ve yeniden inşa etme hedefiyle büyük bir ilerleme kaydediyor. Projenin amacı, çivi yazılı tabletleri bir araya getirmek. Babil edebiyatının mümkün olan en yüksek oranda çözümlemek ve Mezopotamya edebiyatının parçalanmış tabletlerini modern yüzyıla kazandırmak.

Projede merkezi bir rol oynayan Fragmentarium, yazılı tablet parçalarının dijital olarak bir araya getirilmesini sağlıyor. British Museum’un da katkılarıyla on binlerce çivi yazılı tabletin dijital ortama aktarılması ve transliterasyonlarının yapılmasıyla önemli bir adım atılmış oldu. Özellikle British Museum, antik çağlardan beri okunmamış yüzbinlerce çivi yazılı tablete ev sahipliği yapıyor.

Elektronik Babil Kütüphanesi Corpus ise organizasyonun vitrini olarak tasarlandı. Yaratılış Destanı’ndan Dürüst Acı Çekenin Şiiri’ne kadar Babil edebiyatının kopyalanmış tüm klasiklerini içeren bu külliyat, daha önce yayınlanmamış veya düzenlenmemiş birçok parçayı içeriyor ve metinlerin en güncel versiyonlarını temsil ediyor.

Projenin temel sorunu, Fragmentarium ve Corpus arasında ilişki kurmaktı. Mezopotamya edebiyatı metinsel boşluklarla dolu olduğundan, geleneksel yöntemle çözümlenmesi zor ve zaman alıcıydı. Ancak araştırmacılar, özel olarak uyarılmış bir dizi haritalama yaptıktan sonra sistemler arası tanımlamayı kolaylaştırdı ve hızlandırdı.

Elektronik Babil Kütüphanesi projesi, binlerce yeni parçayı tanımlama ve Babil edebiyatının yeniden inşasında önemli bilgileri atma konusunda başarılı oldu. Üretim yayınıyla birlikte, diğer araştırmacılar ve antik metin meraklılarının da bu araçları kullanarak kayıp metinleri yeniden inşa etmesi bekleniyor.

Elektronik Babil Kütüphanesi projesi, Babil edebiyatının derinliklerine yolculuk yapma fırsatı sunarken, Mezopotamya’nın zengin kültürel bölgelerinin tarihini korumak ve uyandırmak için de önemli bir adım olacak.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme