El Nino başladı termometreler 50 dereceyi gösterebilir
3 Temmuz 2023 tarihinde Dünya tarihinin ölçülmüş en yüksek hava sıcaklığı rekoru kırılmıştı. Bu rekor, üzerinden...
3 Temmuz 2023 tarihinde Dünya tarihinin ölçülmüş en yüksek hava sıcaklığı rekoru kırılmıştı. Bu rekor, üzerinden henüz 24 saat geçmeden 4 Temmuz günü tazelenmişti. 4 Temmuz’da Dünya çapında hava sıcaklığı ortalaması 17.18 dereceye yükselmişti.
İnsan kaynaklı karbon salınımından kaynaklanan küresel iklim değişikliğinden ve küresel ısınmadan kaynaklı sıcaklık rekorları, tazelenmeye devam edebilir. Kömür, petrol ve doğalgaz kullanımından kaynaklı karbon salınımı sonucu sıcaklıkların daha da artabileceğini belirten Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, sıcaklıkların 50 dereceyi bulabileceğini söyledi.
Kurnaz’ın verdiği bilgilere göre geçtiğimiz birkaç yıl boyunca küresel ısınmanın vardığı boyutun tam olarak anlaşılamamasına neden olan bir etken bulunuyordu; Pasifik Okyanusu’ndaki yüzey sularının serinlemesine ve dolayısıyla iklim sıcaklığının boyutunun anlaşılamamasına neden olan La Nina, geçtiğimiz Nisan’da etkisini kaybetmeye başladı.
Dünya’nın El Nino koşullarına doğru ilerlediğini söyleyen Kurnaz, “La Nina’nın perdeleyici etkisi kalktığında sıcaklıklar birden, hızla yukarı doğru gitmeye başladı. 4 Temmuz’da yaşadığımız olayda 17.18 dereceyle dünya insanın gördüğü, en sıcak günü yaşadı” ifadelerini kullandı.
Yılın en sıcak günlerinin Temmuz ayının başında değil, ortasında veya Ağustos aylarının başında yaşandığını da hatırlatan Kurnaz, yıl içerisinde daha sıcak günlerin yaşanacağını, artan El Nino etkisiyle beraber Ağustos ayının ortasına kadar sürekli sıcaklık rekorlarının kırılacağını söyledi. 2023 yılı içerisinde 10-12 kere rekor kırılabileceğini ifade eden Kurnaz, bunun yaşandığı takdirde 2023 yılının, Dünya tarihinde insanların yaşadığı en sıcak yıl olacağını söyledi.
Bundan sonra yaşanacak dört mevsimin, önceki yıllara kıyasla kendi içlerinde daha sıcak yaşanacağını da vurgulayan Kurnaz, “Kuraklık başka unsurlara da bağlı ama bizim yaşadığımız bölgede Akdeniz Havzası’nın doğusunda kuraklık önümüzdeki 50 sene içerisinde neredeyse yüzde 20 daha az yağış düşmesine neden olacak. Bu nedenle de bizim artık az suyla yaşamayı öğrenmeye başlamamız gerekiyor.” cümlelerini kurdu.
17.5 derece ile 18 derece arasında bir hava sıcaklığı yaşamamızın sürpriz olmayacağını da belirten Kurnaz, normal şartlarda günlük ortalamanın yaklaşık 16.5 derece olduğunu, şu anda ise normalin epey üzerindeki sıcaklıklar yaşadığımızı vurguladı.
Ortalamanın bu kadar üzerinde sıcaklık yaşanmasının ciddi bir durum olduğunun da altını çizen Kurnaz, “Halk olarak baktığımızda yarım derece diyoruz ama ortalamaların bu kadar üstünde olmak hiç hayırlı bir şey değil çünkü bununla beraber uç olaylar artıyor. Türkiye’de bu sene çok büyük ihtimalle en yüksek sıcaklık rekorunu kıracağız. Şimdiye kadar 49.1 derece görmüştük, 50 derecenin üstünü çok rahat göreceğimizi düşünüyorum” dedi.
Pakistan, Hindistan, Çin ve Moğolistan gibi bölgelerde şu anda dayanılamaz sıcaklıklar olduğunu, Meksika’da sıcaklıktan dolayı yüzlerce insan öldüğünü de sözlerine ekleyen Kurnaz, Dünya’da yaşanan problemlerin ciddiyetinin Türkiye’de görünenden daha fazla olduğunu söyledi. Herkesin sağlığında ciddi tehditlere neden olabilecek sıcaklıkların bulunduğunu, fakat en başta bebeklerin ve yaşlıların korunması gerektiğini söyleyen Kurnaz, bu kişilerin bulunduğu ortamların klima veya vantilatörle serinletilmesi gerektiğini, geçtiğimiz yıllarda Fransa’da, Hindistan’da ve Meksika’da sıcaklık kaynaklı ölümlerin çoğunlukla yaşlıları etkilediğini söyledi.
Yine de sıcaklıkların gençleri de etkilemesinin olağan olduğunu söyleyen Kurnaz, “Küresel ısınmanın önüne geçmek mümkün ama eskiye döndürmek mümkün değil. Daha kötü olmasını engelleyebiliriz ama daha iyi olması en azından yakın vadede çok mümkün değil. Birkaç yüzyıl sonra biz şu anda bir şeyler yapmaya başladığımızda sıcaklıklar düşmeye başlayabilir ama şimdiye kadar yaptığımız kötülüklerle sıcaklıklar bugün dursak bile daha da artmaya devam edecek. Kömür, petrol ve doğal gazdan vazgeçeceğiz, tek çaresi bu. Geri kalan her şey detay.” ifadelerini kullandı.
haber merkezi