Ekonomi, Enflasyon ve B12 Vitamini Eksikliği

Malum son aylardaki enflasyon pek çok insanın et, süt, yoğurt, yumurta vb. gibi temel gıdaya ulaşmasını...

Malum son aylardaki enflasyon pek çok insanın et, süt, yoğurt, yumurta vb. gibi temel gıdaya ulaşmasını engelleyebilecek seviyelere geldi. Bu durum, yetersiz beslenmenin sonuçları olarak maalesef ki genel sağlık ve akıl sağlığını da etkileyecek boyutlara ulaşabilir ki bu da doğrudan toplum sağlığına etki eder. Herkes bilir, yakıt kalitesi ne kadar iyiyse arabanızın performansı o kadar iyi olur. Gıdalar vücudumuzun yakıtıdır; sağlıklı beslenmek bu yüzden çok önemlidir.

B12 vitamini ve demir hayvan etinde, folik asit ise yeşil bitkilerde doğal olarak bulunurlar ve bu bunlar hücresel yaşamın olmazsa olmazlarıdır.

B12 Vitamini Nedir? B12 vitamini suda çözünebilen, DNA sentezinde, yağ asitleri ve amino asitlerin vücut içinde kullanımında oynadığı rol sayesinde vücut içerisindeki hemen her hücrenin ihtiyaç duyduğu bir vitamindir. Sinir sisteminin sağlığı, beyin fonksiyonları ve alyuvarların üretimi için gereklidir.

B12 Vitaminin Faydaları Nelerdir? Vücuttaki hemen her hücrenin metabolizması, yağ asitlerinin sentez ve enerji üretiminde rol oynayan B12 ye bağlıdır. Etten gelen B12 vitamini ve yeşillikten gelen folik asit ile birlikte, hücrede depolanan enerjinin salınmasını sağlar. İnsan vücudu hemen her dakika sürekli milyonlarca alyuvar hücresi üretir. Bu hücrelerin çoğalması için temel olarak B12, folik asit ve demir gereklidir. B12 vitamini seviyeleri çok düşükse alyuvar hücrelerinin üretimi azalır ve anemiye yol açar.

B12 Vitamini nelerde bulunur? B12, en çok Et, Süt, Yumurta ve peynir altı suyu gibi hayvansal besinlerde bulunur. Bitkilerde bulunmadığı için vegan tarzı beslenen kişilerin, beslenmelerine dikkat etmesi gerekir. B12 eksikliğinin neden olduğu bağışıklık sisteminin zayıflaması, unutkanlık gibi hafıza problemleri ve kansızlık gibi durumlar için hayvansal gıda tüketmeyen kişiler takviye ürün almalıdır.

B12 Eksikliği kimlerde olur? Diyetlerinde hayvansal gıda bulunmayan kişiler, B12 vitamini eksikliği riskiyle karşı karşıyadır. Hamilelik süreci ve sonrasında emzirme dönemi vegan beslenmeden kaynaklanan B12 eksikliğini kötüleştirebilir. Bitki kaynaklı gıdalar, insan sağlığını korumak için yeterli B12 vitamini içermezler. B12 mideden ve ince barsaktan emilen bir vitamin olduğu için mide sorunları olan, ince bağırsağı cerrahi olarak kısaltılmış kişilerde yetersiz emilime bağlı eksiklik olabilir. Emilim azalmasına neden olan gastritçölyak hastalığı ve inflamatuar bağırsak hastalığı da B12 eksikliğine yol açabilir. Kronik alkolizm ve bazı ilaçlar da B12 vitamini eksikliğine yol açabilir. Bunlar arasında Diyabet ilaçları, mide koruyucular ve bazı antibiyotikler vardır. Bu ilaçları kullanan kişilerin dikkat etmesi gerekir. Ayrıca çok özel bir durum olan genetik olarak MTHFR gen eksikliği olan kişilerde de ailesel B12 eksikliği görülebilir.

B12 Eksikliği belirtileri nelerdir? Özellikle sinir sistemi ve beyinde geri dönüşümsüz ciddi hasara yol açabilir. Normalden biraz daha düşük B12 vitamini seviyeleri bile depresyon, akıl karışıklığı, hafıza problemleri ve yorgunluk gibi bulguları artabilir. Ayrıca iştahsızlık, kabızlık ve kilo kaybı görülür. Eksiklik şiddetlendiğinde denge bozukluğu, el ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma gibi nörolojik değişiklikler olabilir. Bu semptomlar tek başına B12 vitamini eksikliği tanısını koymaya yetecek kadar belirleyici değildir.  B12 vitamini yetersiz olan bireylerde depresyon, psikoz, mani ve bunama gibi durumların gelişme riski daha yüksektir. B12 eksikliği anemisinin en yaygın belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı ile birlikte dil ya da ağız ağrısı, beklenmedik kilo kaybı, soluk veya sararmış cilt, ishal ile adet sorunları da olabilir.B12 eksikliği ayrıca vücudu enfeksiyonlara daha duyarlı hale getirir.

Tedavi? Öncelikle B12 eksiklik nedeni saptanıp tedavinin buna göre düzenlenmesi gerekir. Bazı bireyler normal hayvansal gıda kaynaklarından B12 vitamini emmekte zorluk çeker; bu kişiler takviyeleri iğne veya burun spreyi ile alabilir. Eksiklik çok fazla ise B12 vitamini doğrudan vücuda enjekte edilebilir. Yapılan araştırmalar sonucunda 14 yaş üzerindeki bireylerin günde 2, 4 mikrogram (mcg) B12 vitamini tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Hamile kadınlarda bu miktar 2.6 mikrogram iken anne sütü ile bebek emziren kadınlarda bu miktar 2.8 mikrograma çıkmaktadır. Aşırı B12 vitamini alımı toksik veya zararlı nitelikler gösterilmemiş ama vitamin takviyesi almaya başlamadan önce her zaman mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Veganlar, et yemedikleri için B12 eksikliğini önlemek üzere takviye almalıdır. Ayrıca hamilelik ve emzirme döneminde vücudun vitamin ihtiyacı normalin üstüne çıktığından dolayı takviye vitamin kullanımı önerilir.

Bu hayat pahalılığı ve enflasyonla, her gün nasıl doğru beslenilir bilmiyorum ama Hipokrat ın çok değerli bir sözüyle yazımı tamamlamak istiyorum “İlaçlarınız besinleriniz, besinleriniz ilaçlarınız olsun.”

Sağlık ve sevgiyle kalın..

Bakmadan Geçme