• Haberler
  • EĞRİDERE YER ALTI SUYU BESLEME TESİSİ İÇİN HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR

EĞRİDERE YER ALTI SUYU BESLEME TESİSİ İÇİN HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR

YER ALTI SU SEVİYESİNİN YÜKSELTİLMESİ İÇİN GÖKÇEN&rsquoDE HAVUZLAR OLUŞTURULACAK Devlet Su İşleri (DSİ) 2. Bölge Müdürlüğü,...

YER ALTI SU SEVİYESİNİN YÜKSELTİLMESİ İÇİN GÖKÇEN’DE HAVUZLAR OLUŞTURULACAK

Devlet Su İşleri (DSİ) 2. Bölge Müdürlüğü, bölgede düşen yer altı su seviyelerini yükseltmek amacıyla hazırladığı “Eğridere Yer Altı Suyu Besleme Tesisi” projesi için deneme havuzları oluşturdu. Gökçen yakınlarında oluşturulacak tesisle ilgili hazlıkların ve ölçümlerin an be an takip edildiğini kaydeden DSİ 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk, hazineye ait 850 dekarlık alanı en iyi şekilde değerlendirerek yer altı suyunu beslemek istediklerini kaydetti.

Türkiye’de bir ilk olan yer altı suyu besleme tesisi için Tire’nin Gökçen Mahallesi’nde hazırlıklar başladı. Tire’de Aydın Dağları’ndan doğan Eğridere Çayı’nın suyu ile yıllık 15 milyon metreküplük besleme sağlanmasını ve yıllar içinde Küçük Menderes havzasında düşen yer altı su seviyelerini yükseltmeyi hedefleyen proje ile ilgili DSİ 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk bölgeye gelerek incelemelerde bulundu.

 

“EĞRİDERE SUYU İLE YER ALTI SUYU BESLENECEK”

Üç deneme havuzunda yer altına ne kadar su aktarıldığını online ölçüm cihazları ile an be an takip ettiklerini kaydeden DSİ 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk, “Küçük Menderes havzasında 88 bin 500 hektarlık alan ekilebilir ve sulanabilir nitelikte. DSİ 2.Bölge Müdürlüğümüzce havzada depolanabilir tüm yüzey suyu kaynakları projelendirilmiş olup havzada toplamda 33 bin 929 hektar alanın baraj ve göletlerden sulanması planlanıyor.

Bununla ilgili gerek baraj ve gölet inşaatlarımız gerekse de sulama projelerimiz hızla tamamlanıyor. Havzadaki su yetersizliği ve suya olan yoğun talep üzerine hazırladığımız proje ile Eğridere suyu ile bölgedeki yer altı suyunu besleyeceğiz.

 

“DOLGU İÇİN AÇILAN ÇUKURLAR DEĞERLENDİRİLECEK”

Bu tesisimiz Hazine’den DSİ’ye tahsisli 850 dekarlık alanda kurulacak. Bu alan mevcut haliyle Yenişehir Göleti gövde dolgusu için malzeme aldığımız, Sarılar Göleti için de malzeme almamızın söz konusu olduğu bir alan. Malzeme alımı sürekli olduğundan oluşan çukurları biz de hazırladığımız proje ile yer altı suyunu besleme depoları olarak değerlendirmek istiyoruz.

Bu amaçla ‘Önce çevre güvenliği’ diyerek alanın çevresinin duvar ve tel örgü ile çevrilmesi için ihaleye çıktık. İhaleyle ilgili imzalar atıldı. Şu anda bölgedeki durumun tespiti için ölçümlerimiz söz konusu. Seviye izleme kuyularımızla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Burada öncelikle bir günde bir metrekare alandan yer altı suyuna nasıl bir besleme sağlanıyor onu takip etmeye çalışıyoruz. Kış mevsimiyle birlikte Eğridere’den gelecek suyun artışı sonrası daha sağlıklı neticelere erişeceğiz.

 

“SU SEVİYELERİ YÜKSELECEK, ENERJİ TASARRUFU SAĞLANACAK”

Havzada 1970 yılardan bugüne yeraltı suyuna olan yoğun talep Küçük Menderes ovası yeraltı suyu rezervlerinde önemli değişimlere neden olmuştur. Havza yer altı suyu seviyelerinde bölgeye göre 20-60 metreler arasında, havza genelinde ise son kırk yılda 10-30 metre arasında değişen düşümler olmuştur. Su seviyelerinde yaşanan bu düşümler çiftçilerin sulama için ödedikleri enerji maliyetlerini önemli oranda artırmıştır.

Gökçen’deki bu proje tamamlandığında su seviyelerinde önemli yükselimler sağlanarak çiftçilerin ödedikleri elektrik enerjisi giderlerinde ciddi tasarruf sağlanacaktır. DSİ 2. Bölge Müdürlüğünce Türkiye de ilk defa gerçekleştirilecek bu projelerle Küçükmenderes Havzasında her parsel suya kavuşacaktır” dedi

Başar Uçar

Bakmadan Geçme