• Haberler
  • EĞİTİM SEN VE ADD ÖDEMİŞTEN KÖY ENSTİTÜLERİ ETKİNLİĞİ

EĞİTİM SEN VE ADD ÖDEMİŞTEN KÖY ENSTİTÜLERİ ETKİNLİĞİ

Cumhuriyetin ilanından sonra başlatılan eğitim hamlesi çerçevesinde 40&rsquolı yıllara damgasını vurmuş Köy Enstitüleri&rsquonin kuruluş yıldönümü olan...

Cumhuriyetin ilanından sonra başlatılan eğitim hamlesi çerçevesinde 40’lı yıllara damgasını vurmuş Köy Enstitüleri’nin kuruluş yıldönümü olan 17 Nisan’da Ödemiş’te iki etkinlik yapılacak.

         Eğitim-Sen’in saat 16.00’da düzenleyeceği etkinlikte, ilçedeki yaşayan köy enstitüsü mezunu emekli öğretmenler bir araya getirilerek, anılar tazelenecek. Sendika bürosunda yapılacak anma etkinliğinde, köy enstitülerinin kuruluşu ile ilgili film gösterimi de yapılacağını söyleyen ilçe temsilcisi Selim Şahan, “Köy Enstitüleri anlayışı, savaştan çıkmış bir ülkeyi eğitim açısından topyekün kalkındırmayı hedeflerken, köy çocuklarına verilen fırsat açısından da önemlidir. Geçmişten günümüze, bu deneyimi yaşayan emekli öğretmenlerimizle bu tarihi canlı tutmaya çalışacağız” dedi.

ADD’DE KONUŞMACI MUSTAFA BALBAY

Atatürkçü Düşünce Derneği Ödemiş Şubesi de “Köy Enstitüleri” konulu bir konferans düzenliyor.

17 Nisan 2015 Cuma akşamı saat 20.30’da Ödemiş Belediyesi eski garaj üzerinde bulunan nikah salonunda düzenlenecek olan konferansa konuşmacı olarak İzmir Milletvekili Mustafa Balbay katılacak.

Konu ile ilgili olarak konuşan ADD Ödemiş Şube Başkanı Selami Sönmez, “ Köy Enstitüleri 1938 yılında neredeyse tüm Anadolu’nun okulsuz ve öğretmensiz olduğu gerçeği göz önüne alınarak kurulmuştu. Dönemin başbakanı İsmet İnönü´nün himayesinde, Millî Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel tarafından İsmail Hakkı Tonguç´un çabalarıyla köylerden ilkokul mezunu zeki çocukların bu okullarda yetiştirildikten sonra yeniden köylere giderek öğretmen olarak çalışmaları düşüncesiyle oluşan önemli bir projeydi. 1940 yılından başlayarak, tarım işlerine elverişli geniş arazisi bulunan köylerde veya onların hemen yakınlarında Köy Enstitüleri kuruldu. Türkiye´de seçilen şehirlerden uzak ancak tren yollarına yakın tarıma elverişli 21 bölgede köy ilkokullarına öğretmen yetiştirmek üzere açılmıştı. Öğretmenler köylülere hem örgün eğitim verecek, okuma yazma ve temel bilgileri kazandıracak hem de modern ve ilmi tarım tekniklerini öğretecekti. Öğretmenler gittiği yörelerde bilinmeyen tarım türlerini de köylülere öğretecekti. 1940-1946 arasında köy enstitülerinde 15.000 dönüm tarla tarıma elverişli hale getirilmiş ve üretim yapılmıştı. Aynı dönemde 750.000 yeni fidan dikilmişti. Oluşturulan bağların miktarı ise 1.200 dönümdü. Ayrıca 150 büyük inşaat, 60 işlik, 210 öğretmen evi, 20 uygulama okulu, 36 ambar ve depo, 48 ahır ve samanlık, 12 elektrik santralı, 16 su deposu, 12 tarım deposu, 3 balıkhane, 100 km. yol yapılmıştı. Sulama kanalları oluşturularak enstitü öğrencilerinin uygulamalı eğitim gördüğü çiftliklere sulama suyu öğrenciler tarafından getirilmişti. Tüm bunları ve daha fazlasını konuşacağımız gençlere aktarabileceğimiz bir konferans olacaktır. Konuşmacı olarak İzmir Milletvekili gazeteci Mustafa Balbay bizlerle olacak. Tüm Ödemişlileri konferansımıza davet ediyorum.”

Bakmadan Geçme