• Haberler
  • Ege'de 'Tropik Fırtına' alarmı

Ege'de 'Tropik Fırtına' alarmı

Orta Akdeniz'de oluşan Tropik Fırtınanın Pazar günü Ege ve Akdeniz bölgeleri üzerinden yurda giriş yapacağı yönündeki...

Orta Akdeniz’de oluşan Tropik Fırtınanın Pazar günü Ege ve Akdeniz bölgeleri üzerinden yurda giriş yapacağı yönündeki tahminler Küçük Menderes havzasını da alarma geçirdi. Şiddeti ve yeri konusundaki belirsizliğin sürdüğü Tropik Fırtına ile ilgili İzmir Valiliği’nde “acil” koduyla toplantı yapıldı. Rüzgârın hızının 100 ila 120 kilometre arasında olabileceği belirtildi.

Son günlerde özellikle akşamları kış mevsiminden kalma bir soğuk hava dalgasının etkisine giren Küçük Menderes havzasında şimdi de Tropik Fırtına endişesi yaşanıyor. İtalya-Yunanistan açıklarında Orta Akdeniz’de oluşan Tropik Fırtına’nın Ege ve Akdeniz kıyılarından yurda giriş yapıp kuzeye doğru ilerleyeceği yönündeki tahminler gözleri alınacak önlemlere çeviriyor.

 

Bölge geneli yağışlı

Ödemiş ve çevresinde dünden itibaren etkili olmaya başlayan yağışlı hava da son tahminlere göre yarın şiddetini daha da artıracak. Yarın Ödemiş ve çevresinde kuvvetli gökgürültülü sağanak yağış bekleniyor. Tropik Fırtına’nın bölgeyi vurması durumunda ise kuvvetli yağışlarla beraber seller, çatı uçmaları, ağaç devrilmeleri, tel kopmaları, enerji kesintileri ve ulaşım güçlükleri gibi birçok risk ile yüz yüze kalınabilir.

 

“Rüzgâr 100-120 km hızla esebilir!”

İzmir Valiliği’nden “Tropik Fırtına” ile ilgili Perşembe günü yapılan uyarıda, “Yapılan son değerlendirme ve analizlere göre bugün öğleden sonra Orta Akdeniz’de oluşması beklenilen Alçak basınç merkezinin derinleşerek şiddetini arttırması ve Tropik Fırtınaya dönüşmesi tahmin ediliyor. Orta Akdeniz’de oluşması beklenen Fırtınanın hafta sonu doğuya doğru hareket etmesi beklenmektedir.

Farklı tahmin senaryolarında fırtınanın şiddeti ve yeri konusundaki belirsizlikler halen devam etmektedir. Bununla birlikte Fırtınanın Ege bölgesini etkilemesi durumunda, 30 Eylül 2018 Pazar günü, rüzgâr hızının 100-120 km/saate ulaşması ve meydana gelecek yağışların da 75 kg/m2 ve üzerinde şiddetli yağış şeklinde olması beklenmektedir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından fırtınanın oluşumu ve gelişimi takip edilmekte olup; Fırtınanın yön, şiddet ve etkileyeceği alan konusunda gerekli olduğunda tahmin, uyarı ve açıklamalar yapılacaktır” denildi.

 

İzmir Valiliği’nde acil kodlu toplantı

Tropik Fırtına ihtimaline karşı İzmir Valiliği’nde ayrıca acil koduyla toplantı da düzenlendi. Toplantı sırasında bir açıklama yapan İzmir İl Afet Acil Durum Yönetimi Merkezi Başkanı Vali Yardımcısı Aydın Memük, hazırlıklara ilişkin bilgiler vererek, “İzmir Valiliği olarak bütün tedbirlerimizi almış bulunmaktayız” dedi. 
Memük, tüm kamu kurumlarına bilgiler verildiğini ifade ederek, “İlimizde, Pazar ve Pazartesi günü etkili olması beklenen kuvvetli fırtınayla ilgili olarak gereken tedbirleri almak üzere Afet Acil Durum Yönetimi Merkezimizde görevli ve yetkili arkadaşlarımızla birlikte bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu muhtemel fırtına ve aşırı yağışla ilgili olarak; bütün kamu kurumları, büyükşehir belediyemiz, kaymakamlıklarımız, ilçe belediyelerimiz, emniyet müdürlüğü, jandarma Komutanlığı, sahil güvenlik Komutanlığı ve askeri birliklerimiz gerekli tedbirleri almış durumda. Pazar günü için bugünden gerekli hazırlıkları yapmış durumdayız” dedi. 
Memük, vatandaşlara da bazı uyarılar yaparak, şu açıklamayı yaptı:  “Vatandaşlarımıza tabii ki bu konuda da bazı uyarılarımız olacak. Özellikle liman başkanlıklarına uyarmış bulunuyoruz. Vatandaşlarımızın kıyıdaki teknelerini karaya çekmelerini ve daha güvenli bir şekilde karada tutmalarını öneriyoruz. Yine vatandaşlarımızın özellikle balkon ve çatılardaki sabitlenmemiş tehlike oluşturabilecek malzeme ve eşyalarını güvenli hale getirmelerini, kapı ve pencerelerini özellikle evlerin rüzgâr tarafındakileri emniyetli şekilde bağlanmasını istiyoruz. Yine vatandaşlarımızın mümkün olduğu kadar ağaç ve duvarlardan uzak durmalarını ve mümkün olduğu şekilde dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz. İzmir Valiliği olarak bütün tedbirlerimizi almış bulunmaktayız.” 

 

İtfaiye 30 ilçede 1000 personelle hazır

İzmir Büyükşehir Belediyesi de 30 ilçenin tamamında 24 saat görev esasıyla Tropik Fırtına’ya karşı teyakkuzda olduklarını açıkladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Dr. Buğra Gökçe Perşembe akşamı TV’de katıldığı canlı yayında aldıkları önlemleri sıralarken ilgili birimlerdeki personelin izinlerinin iptal edildiğini duyurdu. Gökçe, koordinasyon merkezinden 24 saat İzmir sokaklarını izlediklerini açıkladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, çatı uçmaları, ağaç devrilmeleri, deniz seviyesinin yükselmesi, ulaşımı etkileyecek tel kopmaları gibi olaylar için merdivenli araçlar, ayırıcı- kesici aletler, motopomp, dalgıç pompa gibi ekipmanlarla 30 ilçede 50 grup tesisi, 1000’in üzerinde personeli ile birlikte çalışacak.  Meteoroloji’den gelecek bilgiler doğrultusunda yağışın etkili olacağı bölgelere uzun mesafe su basan yüksek debili pompalar yerleştirilecek.

Fen İşleri Daire Başkanlığı, kasırga ihtimaline karşı tüm personelinin teyakkuz halinde olmasını istedi. Cumartesi gecesinden başlamak üzere Pazartesi sabahına kadar nöbetçi ekipler görev yaparken bomlu, damperli ve vinçli kamyonlarla TIR, loder, beko loder ve ekskavatör gibi araçlar da hazır bulundurulacak. Pazar günü ise araç ve personel sayısına takviye yapılacak. İZSU Genel Müdürlüğü de hem merkezde hem de ilçelerde su, dere taşkınlarına karşın araçlar ve ekipleriyle hazır olacak. Altgeçitlerde oluşabilecek su birikmelerine karşı pompalar kurulacak. Park Bahçeler Daire Başkanlığı da muhtemel bir fırtınada devrilebilecek ağaçlara karşı nöbetçi ekip sayısını artırdı. Vatandaşlar acil taleplerini, Hemşehri İletişim Merkezi’nin (HİM) 444 40 35 nolu telefonu veya @izmirhim twitter hesabından 24 saat İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne iletebilecek.

Bakmadan Geçme