Ege kıyıları, özel işletmelerin hücumu altında
BirGün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre Ege Denizi’nin kıyılarında özel şirketler eliyle yapılan betonlaşma devam ediyor. Anayasa’ya...
BirGün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre Ege Denizi’nin kıyılarında özel şirketler eliyle yapılan betonlaşma devam ediyor. Anayasa’ya göre halka ait olması gereken plajlar hızla ticarileştirilirken ve ücretsiz kullanıma kapatılırken, halkın tepkisi özellikle Datça ve Çeşme kıyılarında yoğunlaşmış durumda.
“Yunanistan’da kıyıların talanına karşı ortaya çıkan tepki, Türkiye’ye sıçradı”
Farklı ülkelerde benzer sorunların yaşandığını dile getiren Karadağ, pek çok ülkede halkın plajlardan ücretsiz şekilde yararlanması için düzenlemeler yapılırken, kimilerinde de plajları kullanan kişi sayısına kısıtlama getirildiğini belirtti.
Son olarak Yunanistan’da Paros Adası kıyılarındaki yapılaşma sonucu ortaya “Havlu Hareketi” isminde bir direniş hareketinin çıktığını vurgulayan Karadağ, bu hareketin şimdilerde Türkiye’ye sıçradığını yazdı.
Türkiye, direnişe geçiyor
Çeşme’de bulunan Azmak Koyu’nun yapılaşmasına karşı 12 Ağustos Cumartesi günü saat 15.00’da gerçekleştirilecek eylemi örnek gösteren Karadağ, yine Çeşme’de bulunan Gücücek Koyu’nun ticarileşmesine karşı Gücücek Koyu Koruma Derneği, Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği, İzmir Yaşam Alanları, Çeşme Çevre Platformu ve Yarımada Talanına Dur Platformu tarafından ortak açıklama yapıldığına da değindi. Açıklamada, “Kıyılarımızın ve plajlarımızın, hükümetler ve belediyelerin göz yumması ile başta otel, beach-club sermayesi olmak üzere özel işletmeler tarafından işgaline karşı duruyoruz. Gerçek olan ise tüm kıyıların halka ait olduğudur. Özellikle otel sermayesinin halka haram ettiği tüm plajların denetim görevi belediyelerdedir. Ancak plajlara erişim ve plaj hizmetlerinin ücretleri konusunda belediyeler, resmî kurumlar denetim yapmamakta, plajların halka haram edilmesine çanak tutmaktadırlar” denildi.
İzmir’de mavi bayraklı plaj sayısı 63
İzmir’de bulunan plajların içerisinde 63 tanesinde mavi bayrak bulunuyor. Bu plajlardan 21 tanesi halk plajıyken, Çeşme’de bulunan 14 mavi Bayraklı plajın 11’i özel işletmeler tarafından ticarileştirilmiş durumda. Bölgede yaklaşık 50 tane beach club bulunurken, işletmeler ayrıca gelen müşterilerden fahiş fiyatlar istiyor.
Öte yandan plajları halkın kullanımına kapatan şirketler arasında oteller de bulunuyor. Oteller, kapattıkları plajlara girişler için 400 liradan 1000 liraya kadar fiyat biçiyor. Çoğunda, otel içerisinde 1500 lira harcama zorunluluğu var.
haber merkezi