- Haberler
- Ekonomi
- Ege Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Yelkenbiçer, orta vadeli programı değerlendirdi
Ege Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Yelkenbiçer, orta vadeli programı değerlendirdi
Türkiye ekonomisinde önümüzdeki 3 yılın hedeflerinin ve politikalarının bulunduğu orta vadeli program, dün açıklandı. Program, Türkiye...
Türkiye ekonomisinde önümüzdeki 3 yılın hedeflerinin ve politikalarının bulunduğu orta vadeli program, dün açıklandı. Program, Türkiye ekonomisinde orta vadeli hedefleri göstermenin yanı sıra ekonomi politikalarında ve yatırımlarda bir rehber olma niteliği taşıyor.
Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, program hakkında yorumlamalarda bulundu. Programa göre 2026’da büyümenin %5’e çıkarılacağına ve kişi başı gelirin 15.000 dolar olacağına dikkat çeken Yelkenbiçer, 2024,2025 ve 2026 yıllarını kapsayan bu programın önceki yıllardaki hedeflere kıyasla daha gerçekçi ve piyasanın tahminlerine ulaşan rakamlar içerdiğini belirtti.
Programın enflasyonla mücadeleyi de içerdiğini ve gerçekçi olduğunu belirten Yelkenbiçer “eğer yüksek bir kararlılık gösterilir ise üç yılın sonunda hedeflere ciddi ölçüde ulaşılabilinir. Özellikle gençlerin ve kadınların iş gücüne katılım oranlarını hedeflemek ve yakalamak önemli. EGİAD Think Tank raporu çerçevesinde şu anda “neet” dediğimiz ne istihdamda ne de eğitimde olan; işsiz gençlere yönelik bir rapor hazırlatıyoruz. Bu anlamda bizim için açıklanan hedefler çok önemli ve takip edeceğimiz rakamlar olacaktır” dedi.
Enerji borsası kritik durumda
Derneğin sene başında yayınladığı raporda yeşil dönüşümün ve dijital dönüşümün Türkiye ekonomisi için çıkış noktası olarak görülmesi gerektiğinin vurgulandığını da hatırlatan Yelkenbiçer, EGİAD’ın sürdürülebilirliğe ve konunun alt başlıklarına kritik önem verdiğini, bunun bir bileşeninin de temiz enerji olduğunu vurguladı; “İstanbul Finans Merkezi’nde kurulacak olan enerji borsasını bu anlamda büyük bir merakla bekliyoruz. Bunun ekonomik yanına bakarsak geçen yıl 96,5 milyar dolarlık enerji açığımız vardı; bu açığı azaltacak ve kapatacak bir oluşum olmasını da temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Girişimcilik ve inovasyonu destekleyecek finansal enstrümanlar çeşitlendirilmeli
Büyümenin odağına girişimciliğin ve inovasyonun alınmasını, girişimciliği destekleyecek finansal enstrümanların çeşitlendirilmesini de talep eden Yelkenbiçer, üniversite- kamu- sanayi arasındaki işbirliğinin önemli olduğunu ve bu işbirliği alanlarının çoğaltılması hedefinin önemli bir strateji olduğunu söyledi; “Bu fikirlerimiz doğrultusunda raporu oldukça olumlu buluyor ve yapısal reformlara acilen başlanmasını temenni ediyoruz.” cümlelerini ekledi.
Haber merkezi