• Haberler
  • Ege Ecza Kooperatifi kuruluyor

Ege Ecza Kooperatifi kuruluyor

Ege Bölgesi'ndeki eczacıların tek çatı altında toplanması amacıyla Ege Ecza Kooperatifi kurulması kararı alındı. TEKB, BEK,...

Ege Bölgesi’ndeki eczacıların tek çatı altında toplanması amacıyla Ege Ecza Kooperatifi kurulması kararı alındı. TEKB, BEK, GEK, İSKOOP ile İzmir, Manisa, Aydın, Muğla ve Denizli Eczacı Odası temsilcilerinin katılımı ile “Ege Ecza Kooperatifi” kurulması gündemli toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda yapılan değerlendirmeler ışığında şu kararlar alındı:

1. Ege bölgesinde faaliyet gösterecek olan “Ege Ecza Kooperatifi”nin kuruluş işlemleri, 2018 yılı Temmuz ayı bitimine kadar tamamlanacak olup kooperatifin kurucuları üç eczacı kooperatifi (BEK, GEK, İSKOOP), Ege Bölgesi’nde faaliyet gösteren beş eczacı odası (İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Muğla), TEB ve TEKB olacaktır.

2. Eczacı kooperatifleri ve bölge eczacı odalarının bir araya geldiği toplantılarda kararlaştırıldığı gibi yeni kurulacak kooperatifin yönetim kurulu BEK, GEK, İSKOOP tarafından oluşturulacak ve görev süresi dört yıl olacaktır. Denetleme Kurulu ise bölge eczacı odalarının önerilerine uygun olarak belirlenecektir.

3. Ege Ecza Kooperatifi ortaklığı sınırlı sorumlu olacak ve ortak olacak eczacılar, 100 TL’si sermaye payı olmak üzere 6100 TL ödeyeceklerdir. 100 TL sermaye rakamı, ortaklık anında peşin alınacak ve kalan 6000 TL ortak olunan ayın sonundan başlamak kaydı ile altı eşit taksit halinde tahsil edilecektir. TEB’den düşük faizli ve 12 ay ödemeli eczacı kooperatiflerine ortaklık kredisi talep edilecektir.

4. Kooperatif merkezi İzmir’de olacak ve başlangıçta İzmir ve Manisa’daki ortaklara tek merkezden günde üç servis olacak şekilde hizmet verecektir. İzmir ve Manisa dışındaki illere verilecek hizmet, kooperatifin faaliyete başlamasını takiben yönetim kurulu tarafından planlanacaktır. İhtiyaç duyulan bölgelere yeni şubelerin açılması ise ilerleyen dönemlerde yönetim kurulunca belirlenecektir.

5. Yeni kurulacak kooperatifin ürün teminini sağlayabilmek amacıyla, Ege Ecza Kooperatifi ortakları, aylık genel alımlarının % 50’si tutarında dört adet sıralı ödeme evrakı verecekler, peşin çalışmayı tercih edenler ise aylık genel alımlarının % 75 tutarında iki adet sıralı ödeme evrakı vereceklerdir. Sıralı çek uygulaması kooperatifin gelişimini tamamlaması ve teminat sorununun aşılmasının devamında sona erdirilecektir.

6. Eczaneler tarafından kooperatife verilen sıralı çekler, kooperatifin yönetim kurulu güvencesinde olup sadece “ilaç temininde” kullanılacaktır.

7. Kooperatifin kurulması ile birlikte hızlıca ortaklık işlemleri yapılmaya başlanacak ve hedef ortak sayısına ulaşılması sağlanacaktır. Ecza depoculuğu ruhsatı almak için gerekli hazırlıklar yapılacak ve ruhsat, Eylül 2018’de tamamlanacaktır. Bu arada ürün tedariği için paydaşlarımızla görüşmeler yapılacak ve kooperatifin faaliyetine başlayacağı tarih netleştirilecek, ortaklardan sıralı evraklar ortağın çalışma şekline bağlı olarak vadelendirilmiş biçiminde toplanacaktır.

8. Kooperatifin aidiyet koşulları, 2018’in Kasım ayında açıklanacak ve bu koşullar, diğer üç eczacı kooperatifinin aidiyet koşullarına paralel olacaktır.

Haber: Şazenuş Keskin

Bakmadan Geçme