• Haberler
  • İzmir
  • Ege Bölgesi Taze İncir İhracatında Başarı Hikayesi

Ege Bölgesi Taze İncir İhracatında Başarı Hikayesi

Ege Bölgesi’nin önemli tarım ürünlerinden olan taze incir, özellikle Almanya, İngiltere, Hollanda ve Fransa gibi Avrupa...

Ege Bölgesi’nin önemli tarım ürünlerinden olan taze incir, özellikle Almanya, İngiltere, Hollanda ve Fransa gibi Avrupa ülkelerine ihracat ediliyor. Sarılop taze incirin ihracatı 31 Temmuz itibarıyla başlamış durumda. Kesim işlemleri 6 Ağustos’da tamamlanan siyah incir de 7 Ağustos itibarıyla raflarda yerini almış durumda. Geçtiğimiz yıl Türkiye, taze incir ihracatından 58 milyon dolar döviz geliri elde etti. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2022’de 24,016 ton taze inciri yaklaşık 60 ülkeye ihraç ettiklerini belirtti. Bu ihracatın büyük bir kısmı, 45 milyon dolarlık kısmı Bursa siyah incirinden elde edildi. Sarılop incirin ihracatı ise 12 milyon dolar oldu. 2023 yılında ise 100 milyon dolarlık taze incir ihracatı hedefleniyor.

Başkan Uçak, sözlerini şu şekilde tamamladı: “2022 yılında Türkiye, Bursa siyahı taze inciriyle 47 ülkeye ihraç gerçekleştirdi. İhraç edilen miktarların toplam değeri ise 17.6 milyon dolar olarak Almanya’nın talebi öncülüğünde gerçekleşti. Hollanda’ya 4.2 milyon dolarlık ihracat yapılırken, Avusturya 3.4 milyon dolar ve Birleşik Krallık 3.3 milyon dolarlık taleple sırasıyla üçüncü ve dördüncü sıraya yerleşti. Sarılop incir ihracatında ise Rusya Federasyonu 4.1 milyon dolarla en büyük talebi oluşturdu. Almanya’nın 3.5 milyon dolarlık talebinin ardından Hong Kong 1 milyon dolarlık sarılop ithalatıyla üçüncü sırada yer aldı. Toplamda 40 ülkeye sarılop ihracatı yapıldı.”

İHA

Bakmadan Geçme