Dünya’nın en sıcak ayı Temmuz 2023 oldu

Ege Telgraf’ın haberine göre Temmuz 2023 Dünya tarihinde şimdiye kadar ölçülmüş en sıcak ay oldu. Copernicus...

Ege Telgraf’ın haberine göre Temmuz 2023 Dünya tarihinde şimdiye kadar ölçülmüş en sıcak ay oldu. Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin verilerine göre bir önceki rekor, 2019 yılının Temmuz ayına aitti. 2023 yılının Temmuz ayı, önceki rekoru 1,5 santigrat derece geçti.

Yükselen sıcaklık, iklimin soğuk olduğu yerlerde de kendini gösterdi. Kuzey Denizi’nde sıcaklık, ortalamayı 1,05 derece geçti. Isınma, Grönland’ın Güney’inde, Labrador Denizi’nde, Karayip havzasında, Antarktika’da ve benzeri diğer yerlerde de kendini gösterdi.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktör Yardımcısı Samantha Burgess da yaptığı açıklamada hem havada, hem okyanus yüzeylerinde ölçülmüş en yüksek sıcaklığın 2023 yılının Temmuz ayında kırıldığına dikkat çekti. 2023 yılı genelinde de sıcaklığın, son yılların ortalamasından 0,43 santigrat derece üzerinde olduğunu söyledi. Bu verilerle 2023 yılı, ölçülmüş en yüksek sıcaklığa sahip 3. yıl oldu.

Sera kızı emisyonlarının azaltılmasının hayati öneme sahip olduğunu da belirten Burgess, “Temmuz ayındaki ortalama küresel sıcaklık, sanayileşme öncesi seviyelerin 1,5 santigrat derece üzerinde.” dedi.

Geride bıraktığımız aylarda, Dünya’ya bir miktar serinlik sağlayan La Nina’nın yerine El Nino’nun alması ve insan kaynaklı karbon salınımlarıyla “tarih boyunca ölçülmüş en sıcak gün” rekorları üst üste kırılmıştı.

Bakmadan Geçme