• Haberler
  • Özel Haber
  • Dünyaca ünlü tatil cenneti çukur ve beton içinde yapılaşma planlanandan 2 ay geç bitecek

Dünyaca ünlü tatil cenneti çukur ve beton içinde yapılaşma planlanandan 2 ay geç bitecek

Ayvalık’ın Küçükköy Mahallesi’ne bağlı olan ve Dünyaca meşhur Sarımsaklı plajları, betona bulanmaya devam ediyor. Sarımsaklı plajları,...

Ayvalık’ın Küçükköy Mahallesi’ne bağlı olan ve Dünyaca meşhur Sarımsaklı plajları, betona bulanmaya devam ediyor.

Sarımsaklı plajları, Dünyaca meşhur bir turizm cenneti olmanın yanı sıra, Kozak Yaylası’ndan gelen akarsuların parçaladığı granitlerin binlerce yıl boyunca taşınması ile oluşmuş kumsallarıyla beraber bir doğal harika olarak kabul ediliyor.

Bölgede ilk olarak 2014 yılında bir yapılaşma planı yapılmış, ekoloji örgütlerinin mücadelesi ile bu plan hayata geçirilememişti. Ardından bölgenin sit alanı olmaktan çıkarılması ile beraber 20 Mart 2023 tarihinde plaj betona bulanmaya başlanmış, bölgenin endemik bitkisi olan “ayvalıkensis” bitkileri iş makineleri ile ezilmişti.

Haber

Turizm cennetinde yapılaşma, sezonun en yoğun dönemine denk geldi

Yapılaşmanın başlamasının ardından ilk olarak bölgedeki su boruları zarar görmüş, kimi bölgelere bir hafta kadar su verilememişti. Ardından Turizm cennetinde turizmin en yoğun olduğu haftalar başlamış, fakat sahil şeridine paralel kazılan, sahil boyunca uzanan ve üzerinde köprü bulunmayan hendekler yüzünden, turistler sahile ulaşmada zorluk çekmişti.

Vatandaşlar ve turistler, yapılaşmanın sezonla çakışmasından şikayetçi

Bölgede bulunan tatilciler, yerel halk ve turistler, yapılaşmanın sezonun en yoğun zamanı ile çakışmasının nedenini anlayamıyor. Konuyla ilgili yasal prosedürlerin olabileceği, yağmurdan kaçınmak için yapıldığı veya bunun popülizm amacıyla yapılan bir tür “gövde gösterisi” olduğu gibi tahminler yürütülürken, yetkililer tarafından vatandaşın merakını giderecek herhangi bir açıklamada henüz bulunulmadı.

Haber

Bitiş tarihi geldi; düzenleme henüz yarıya bile ulaşamadı

Engin Mühendislik Nak. İnş. Tic. San. Ltd. Şti ve Alsagök İnş. Mad. Nak. Gıda San. Tic. Ltd. Şti isimli şirketler, yapılaşmayı 20 Mart 2023 tarihinde başlatmıştı. Tabelaya göre iş 120 takvim günü sürecek, 20 Temmuz günü bitirilecekti. Denetimi ise Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kentler Estetiği Daire Başkanlığı İller Bankası A.Ş. gerçekleştirecekti.

Haber

Bölgede yürüyüş yolları, spor salonları, otoparklar, tenis kortları, yeşil alanlar ve benzeri yapılar olması planlanıyordu.

18 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla, bölgede yapılması planlanan işlerin henüz yarıya bile ulaşmadığı görüldü.

Kaldırımlar çukur ve toprak içinde

Sahil şeridi ile yolları ayıran, yayaların güvenle kullanması gereken kaldırımlar; toz, beyaz kum ve çukur içinde bulunuyor. Bölgede kaldırım boyunca henüz hiç taş döşenmeyen, veya döşemenin yarı yarıya yapıldığı, çukur dolu yerler bulunuyor.

Haber

Kaldırımın yapımının hiç başlamadığı ve kum içerisinde bulunan yerlerde yayaların yürümesi zorlaşırken, kaldırımın yarı yarıya tamamlandığı ve yerde döşenmemiş taşlar için kalan boşlukların bulunduğu yerlerde yayalar için tökezleme ve düşme tehlikesi bulunuyor. Bu yerler, özellikle sakat ve yaşlı vatandaşlar ve turistler için tehdit oluşturuyor. Bu çukurlar, yer yer yarım metre derinliğe kadar ulaşabiliyor ve etraflarında güvenlik şeridi bulunmuyor.

Haber

Haber

Haber

Durumu haber vermesi için konulan uyarı levhaları ise yerlerde sürünüyor.

Haber

Kum tepeleri aylardır aynı yerde

Sahil şeritlerinin ve kaldırımların üzerinde, düzenlemede kullanılmak için getirilip aylardır kullanılmayan kumlardan oluşan tepeler de bulunuyor. Bu tepeler, yayaların yürümesinde ciddi sıkıntılar oluşturuyor.

Mühendisler, 20 Temmuz günü bitirilmesi planlanan çalışmaların, en erken 2 ay daha süreceğini söylüyor. Bu süre geçtikten sonra, turizm cennetindeki turizm sezonu da kapanmış olacak.

Şirketlerin Süleyman Soylu ile bağlantıları olduğu söylenmişti

14 – 28 Mayıs seçimleri öncesinde projeyi yürüten şirketlerin, halk arasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile bağlantıları olduğu konuşuluyordu. Tartışmalı içişleri bakanı ve mevcut AKP milletvekili Süleyman Soylu’nun, cemaatlerle ve mafyalarla olan yakın ilişkileri bölgede de çok konuşulmuştu.

Süleyman Soylu’nun yerine gelen yeni İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Soylu’nun emniyette oluşturduğu ekipleri tasfiye etmeye devam ediyor.

Utku Beycan/Küçük Menderes

Bakmadan Geçme