DÜNYA TURU

Dünyaya da açılalım, bir lisan bir insan… Ülkemizde ilk defa dünya turu düzenleyen Barış Manço'yu, Anadolu...

Dünyaya da açılalım, bir lisan bir insan…

Ülkemizde ilk defa dünya turu düzenleyen Barış Manço’yu, Anadolu seyahatleriyle de gönüller fetheden Tayfun Talipoğlu’nu rahmetle, dua ile anıyoruz.

Haftanın bir günü köşemde sizleri dünya turuna çıkarmak istiyorum. Tamamen yabancı basını tarayarak hazırladığım, derlediğim haberleri siz değerli okurlarımla paylaşmak, bana keyif verecek. Umarım bir bu eksikti demezsiniz. Malum, delidir ne yapsa yeridir, diyerek siz beni okuyun, olur mu sevgili okurlarım? Bu çalışmamda da diğer hizmetlerim gibi sizlere üç beş dakika farklı pencerelerden hayata tutunmanızı daha gayretli ümitli olmanızı sağlayabilirsem Allah’ın sevdiği bir kulum demektir. Felsefemiz, sloganımız; “Hizmet etmek de ibadettir”

News of the world –Dünya haberleri

A balloon festival in Tunisia; Tunus’ta balon festivali kapsamında bu ay içerisinde dünyadan 90 kişi 25 balon ile bu festivale katılmış. Festival kapsamında da balon ile seyahatin tehlikeli olmadığını anlatmışlar.

New Exhibition in London; İngiltere’nin başkenti Londra’da çocuklar için düzenlenmiş robot hayvanlar sergisi epey bir ilgi görmüş. Oldukça eğitici ve eğlendirici…

Celebrate in Russia; Rusya’da yapılan bir kutlama oldukça enteresan çünkü kışa veda edilirken Ruslar çılgın kıyafetleri ve kızakları eşliğinde karlı tepelerden çılgınca inme yarışı içinde olan kişiler içinden yarışı kazanana da büyük ödül verilmiş. İlk istedikleri de büyük bir sauna…

Inside in a Rock; Kayanın içinde Fransız sanatçı Abraham Poincheval, özel bir performans sergileyerek çorba su ve kurutulmuş et ile kayanın içinden oyulan bir küçük delikten gelen hava ile bir hafta boyunca yaşamış.

The island is in Australia; Avustralya’da bir adada yeşil deniz kaplumbağaların bıraktığı yumurtaların içindeki yavru kaplumbağaların büyümediği ortaya çıkmış. Bu yavrular için adanın plaj sahil kıyıları değiştirilmeye kadar gidilmiş.

Seven new planets; NASA tarafından yedi tane yeni gezegen bulunmuş. Büyüklükleri dünyamız kadar olan bu yedi yeni gezegenin uzaklığı kırk ışık yılıymış. Gezegenlerde su ve yaşamın olduğu bilgisi de veriliyor.

Rio in Brazil; Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen karnaval, dünyada hemen hemen en büyük karnaval olmayı hak ediyor. Dünyanın hemen her yerinden karnavala ilgi yoğunmuş. Yalnız bu sefer üzücü bir kaza olmuş. Birkaç Brezilyalı da karnavalda yaralanmış.

Spa for cats and dogs; Rusya’da kediler ve köpekler için masaj, pedikür, maske, kuaför gibi bölümleri de içeren spa sıcak su ile yapılan bakım ile güzelleşen kediler, köpekler epey ilgi görüyormuş.

Pharaoh of Statue in Cairo, Egypt; Mısır’ın başkenti Kahire’de çok eski ve büyük bir heykel bulunmuş. Bu heykelin bir firavuna ait olduğu söyleniyor. Büyük bir ihtimalle 2. Ramses’e aitmiş. Mısırlı ve Alman arkeologlar, bu heykel üzerinde çalışmalar yapıyormuş.

Etna is in Italy; Etna Yanardağı’nda yeni bir patlama yaşanmış olup en az 10 kişinin yara aldığını öğreniyoruz.

Stolen Violin Return; 1734 yılında Antonin Stradivari tarafından yapılan keman, paha biçilmez değerde olup 1980 yılında çalındı ama yakın zaman önce de Stradivari ailesine iade edilmiş.

North of India; Hindistan’ın kuzeyinde ‘dullar şehri’ olarak bilinen yerde pek çok dulun bir araya gelip dans etme festivali ilginç görüntülere tanık olmuş. Dullar birbiriyle dans etmenin keyfini çıkarmış.

Elvis Presley Museum; Bir zamanların rock n roll kralı Presley’e ait her şey, Elvis Müzesi’nde yerini koruyacakmış.

Old Woman; Dünya Kadınlar Günü’nde 84 yaşındaki Ursula adındaki bir kadının okuma öğrenip de gazete, dergi ne bulduysa okuyup başkalarına da ilham vermesi dünya haberlerinde yerini almış.

Die of hunger in Somalia; 21.yüzyılda Somali açlıktan ölümlerin olmasıyla dikkati çekiyor. Bir iki gün içinde açlıktan binlerce kişinin vefatı karşısında dünya çaresiz mi?

Şu haberlerin içinde sizi en çok hangi haber etkiledi ki?

Bu haberlerden yola çıkarak bir kompozisyon yazmak gerekseydi, siz nasıl yazardınız? Merak ediyorum. “Ben yazamam” demeyin sakın. Kendinize güvenin. Ümitli olun, lütfen. Yarın bayrağı sizler de taşıyabilirsiniz. Olmaz demeyin, her şey bir adımla başlar. Yazılarınızı, benim elektronik posta adresime gönderebilirsiniz ([email protected]).

Bye, hoşça kalın…

Bakmadan Geçme