• Haberler
  • Çevre
  • Dünya çevre gününde ‘adil çıkış’ istiyoruz

Dünya çevre gününde ‘adil çıkış’ istiyoruz

”Kömürden Adil Çıkış: Hedef 2030” temalı duyuru, Türkiye’nin 13 şehrinde, 3 Haziran tarihin’ de eş zamanlı...

”Kömürden Adil Çıkış: Hedef 2030” temalı duyuru, Türkiye’nin 13 şehrinde, 3 Haziran tarihin’ de eş zamanlı basın açıklaması ve eylemlerle kamuoyuna servis edildi.

Bu duyuruyu imzalayanlar arasında kömüre karşı mücadele eden 17 kurum bulunuyor. 17 kurumun bulunduğu iller sırasıyla Muğla, Kahramanmaraş, Çanakkale, Antalya, İzmir, Denizli, Sivas, Adana, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Hatay, Karaman.

Duyuruda, kömür madenciliği ve kömürlü termik santraller sebebiyle bölgede olanların ya topraklarını kaybederek köylerini terk etmek ya da madene inmek durumunda kaldıkları belirtildi.

‘‘Yıllar içinde kömür; suyumuzu, toprağımızı, gıdamızı kirletti. Madende ve santralde çalışan ve etrafında yaşayan herkes, her gün kömürün zehirlediği kirli havayı soluyor, kirli gıdayı tüketiyor. Kanser olduk; çocuklarımız ve gençlerimiz sinsi hastalıklara yakalandı diye ifade edildi.

Bildiride kömürden adil çıkış için talepler şöyle sıralandı:

Kömürlü termik santraller bugünden başlayarak 2030 yılına kadar aşamalı aşamalı kapatılsın.

Yeni kömür santralleri ve kömür madenlerine verilen izinler iptal edilsin.

Kömür madeni genişletmeleri durdurulsun.

Kömür arama çalışmaları durdurulsun.

Kömür madenlerinde ve termik santrallerde çalışan işçiler kendi haklarını ve geleceklerini güvence altında tutacak programlarla desteklensin.

Kömür bölgelerinde yaşanan ekolojik yıkımlar ve bunu takip eden insan sağlığındaki ve yerel ekonomideki enkazların onarılması için etkilenen tüm ekosistemleri ve halk da dahil olmak üzere iyileştirme programları hayata geçirilsin.

Krizlere karşı dirençli bir toplum kurmak için şirketlerin isteklerini değil, kamu yararını, bilimi ön planda tutan politikalar geliştirilsin.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme